Τριήμερο στην Ορεινή Ναυπακτία...


Στα ορεινά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και στα σύνορα με τη Φωκίδα συναντάμε την περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας ή αλλιώς τα Κράβαρα, σύμφωνα με την παλαιότερη ονομασία της περιοχής. Πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο χειμερινό -και όχι μόνο- προορισμό που υπόσχεται στον ταξιδιώτη στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης ηρεμίας, σε ένα φυσικό τοπίο άφατης ομορφιάς και μακριά από τα κελεύσματα του μαζικού τουρισμού.

Είχαμε στη διάθεσή μας μονάχα ένα τριήμερο οπότε, όπως ήταν φυσικό, αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε την έκταση του ταξιδιού μας και να κινηθούμε επιλεκτικά. Βλέπετε, η Ορεινή Ναυπακτία περιλαμβάνει περισσότερα από 45 χωριά και είναι σχεδόν αδύνατο να τα επισκεφθεί κανείς όλα!  Η περιοχή ενδείκνυται για κάθε εποχή, ανάλογα με το τι ακριβώς αποζητά ο εκάστοτε ταξιδιώτης: Διαδρομές με 4χ4 σε χιονισμένους δρόμους και χαλάρωση δίπλα στο τζάκι για τους επισκέπτες του χειμώνα, πεζοπορία σε μονοπάτια στο δάσος και εναλλακτικές δραστηριότητες για τους επισκέπτες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Όλοι, πάντως, όσοι φτάνουν ως εδώ διαθέτουν ένα κοινό στοιχείο: αγαπούν τη φύση και την ηρεμία! Εμείς επιλέξαμε να γνωρίσουμε την Ορεινή Ναυπακτία χειμώνα και συγκεκριμένα κατά το τριήμερο των Φώτων και να μείνουμε σε ένα μικρό ξενοδοχείο στην Ελατού, σχεδόν στη μέση του πουθενά, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτό που είχαμε περισσότερο ανάγκη, δηλαδή την ηρεμία και την απομόνωση μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, με καθαρό αέρα. Η διαδρομή των περίπου 49 χλμ., που ενώνουν την πόλη της Ναυπάκτου -τη μοναδική κοντινότερη μεγάλη πόλη- με την Ελατού, είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Η περιοχή οριοθετείται από την Πίνδο, την Οξιά, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια Όρη και τα 45 χωριά είναι χτισμένα διάσπαρτα μέσα σε ατελείωτα δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και οξιές. 

Η Ελατού...

Η Ελατού κρυμμένη στην καρδιά του ελατοδάσους
Πρώτη μέρα της εκδρομής μας και επιλέγουμε να ανακαλύψουμε το χωριό στο οποίο μέναμε. Η Ελατού, λοιπόν, είναι ένας μικρός οικισμός πνιγμένος στα έλατα, όπως ακριβώς υπαινίσσεται και το όνομά της! Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μ. στις πλαγιές της κορυφής Κερασοβούνι των Νότιων Βαρδουσίων. Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν “Ελετσού”, είχε σλαβική προέλευση και σήμαινε “ευήλιος τόπος”. Το Νοέμβριο του 1828 απελευθερώθηκε, μαζί με την υπόλοιπη Ναυπακτία, από τους Τούρκους και συμπεριλήφθηκε στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος. Το 1928 μετονομάστηκε σε “Ελατού” λόγω του πυκνού ελατοδάσους που την περιβάλλει. Η εκκλησία στο κέντρο του χωριού είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και χτίστηκε το 1864 από Ηπειρώτες τεχνίτες. Την ίδια εποχή χτίστηκε και το σχολείο του οικισμού. Το βράδυ μας βρήκε στο σαλόνι του ξενοδοχείου να πίνουμε ποτό πλάι στο τζάκι και να παρακολουθούμε το κανάλι του National Geographic μαζί με τους υπόλοιπους ενοίκους του ξενοδοχείου. Δεν ήταν και η πιο διασκεδαστική εμπειρία που μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά σίγουρα ήταν κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον... 

Η Άνω Χώρα...

Ο κεντρικός δρόμος της Άνω Χώρας
Ξεκούραστοι πια, έπειτα από έναν καλό ύπνο και ένα γερό πρωινό, μπήκαμε στο αυτοκίνητο και πήραμε τους δρόμους, αποφασισμένοι να αφιερώσουμε τη μέρα μας στην Άνω Χώρα, το πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας. Τα δάση όλα ήταν καλυμμένα από πυκνό χιόνι. Οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί, αν και έπρεπε να οδηγούμε με πολλή προσοχή γιατί γλιστρούσαν απίστευτα! Η Άνω Χώρα απέχει περί τα 52 χλμ. από τη Ναύπακτο, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια πλαγιά των Βαρδουσίων, σε υψόμετρο 1.060 μ. και αποτελεί ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας. Η αρχική της ονομασία ήταν “Μεγάλη Λομποτινά” ενώ ονομάστηκε “Άνω Χώρα” το 1930. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε σπουδαίο κεφαλοχώρι και βασικό διοικητικό και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ λειτουργούσε η Σχολή της Λομποτίνας, η μοναδική οργανωμένη σχολή σε ολόκληρη την Ορεινή Ναυπακτία, στην οποία μάλιστα φοίτησε για δύο έτη ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Η σχολή ιδρύθηκε από την οικογένεια των Καναβαίων, παλιά εύπορη βυζαντινή οικογένεια, που αργότερα έγιναν κοτζαμπάσηδες των Κραβάρων

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στην Άνω Χώρα
Παρά τη μείωση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Άνω Χώρα αποτελεί σήμερα έναν ανερχόμενο τουριστικά προορισμό που διαθέτει μερικά αξιόλογα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες αλλά και Κέντρο Υγείας. Ο οικισμός περιλαμβάνει γραφικά σπιτάκια με κωνικές στέγες για να μην μαζεύεται πάνω τους το χιόνι, έναν κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο με παραδοσιακά καταστήματα και ταβερνάκια ενώ διαθέτει απίστευτη θέα στις γύρω βουνοκορφές. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής αλλά και κάποιο από τα ταβερνάκια του χωριού για να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα με βάση το κυνήγι.

Πολιτισμός - Δραστηριότητες

Από το 2016, η Άνω Χώρα έχει το δικό της λαογραφικό μουσείο που μας βοηθά να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την ιστορία και την καθημερινότητα του τόπου. Κάθε Φεβρουάριο, οι κάτοικοι διοργανώνουν τη “Γιορτή της Τσιγαρίθρας” ("τσιγαρίθρες" λέγονται τα μικρά κομμάτια από χοιρινό κρέας με λίπος), στήνουν υπαίθριες ψησταριές και προσφέρουν στον κόσμο δωρεάν τσιγαρίθρες με πατάτες και κρασί ή τσίπουρο ενώ κάθε Οκτώβρη λαμβάνει χώρα η “Γιορτή του Κάστανου”. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται επίσης για πλήθος εναλλακτικών δραστηριοτήτων... Οι λάτρεις των ορεινών διαδρομών με 4χ4, της πεζοπορίας, του mountain bike και του ράφτινγκ δίνουν ραντεβού με τη φύση μέσα από απίστευτες διαδρομές απείρου κάλλους. 

Διαμονή

Ξενοδοχείο "Η Ελατού"
Η Ορεινή Ναυπακτία απευθύνεται σε ταξιδιώτες που αναζητούν χαμηλών τόνων αποδράσεις στη φύση. Πετρόχτιστοι ξενώνες, παραδοσιακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μετρημένα στα δάχτυλα πολυτελή ξενοδοχεία (όπως το “Crystal Mountain Hotel”) συνθέτουν το σκηνικό της διαμονής. Επιλέξαμε το ξενοδοχείο “Η Ελατού” στο ομώνυμο χωριό, με γνώμονα την ηρεμία και την επαφή με τη φύση. Οι παλιοί δημοτικοί ξενώνες έχουν ανακαινιστεί πλήρως και έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα συμπαθητικό μικρό ξενοδοχείο. Απλά δωμάτια, εξοπλισμένα με όλα τα βασικά, καλή θέρμανση το χειμώνα, απίστευτη θέα στα δασώδη βουνά και ένα πολύ καλό εστιατόριο. Από το ξενοδοχείο μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα και γλυκά του κουταλιού. Αναλόγως εποχής, γύρω στα 50 € το δίκλινο με πρωινό.

Κουζίνα

Η Ταβέρνα του Πατούχα
Στα παραδοσιακά ταβερνάκια της Άνω Χώρας έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε λαχταριστά πιάτα της τοπικής κουζίνας. Η αυθεντικότητα και η παντελής έλλειψη επιτήδευσης είναι τα χαρακτηριστικά της Ορεινής Ναυπακτίας και αυτό φαίνεται και στον τομέα της εστίασης. Το ταβερνάκι του Βασιλείου Πατούχα συγκαταλέγεται στα πιο γραφικά που έχω επισκεφθεί ποτέ μου! Μικρός χώρος, με λίγα τραπεζάκια και πιάτα σκέτη απόλαυση. Πίτες, κοντοσούβλι και κυνήγι στο πήλινο έχουν την τιμητική τους. Συγκεκριμένα, πέτυχα αγριογούρουνο και έγλυφα τα δάχτυλά μου! Μερίδες ικανοποιητικότατες, σέρβις φιλικό και τιμές νορμάλ. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο, σε εποχές πολύ πριν την έλευση του μαζικού τουρισμού και την απώλεια κάθε αυθεντικότητας... Εναλλακτικά, το εστιατόριο του ξενοδοχείου “Η Ελατού” είναι επίσης πολύ καλό. Προσεγμένο, σπιτικό φαγητό από τα χεράκια της κυρίας Ελένης και πελώριες μερίδες. Νόστιμες χειροποίητες πίτες και εξαιρετικό κατσικάκι φρικασέ. 

Διασκέδαση

"Panorama Cafe", Άνω Χώρα
Σε αυτόν τον τομέα, σίγουρα κρατάμε μικρό καλάθι. Αν επιθυμείτε ορεινό τοπίο συνδυασμένο με νυχτερινή διασκέδαση, κατευθυνθείτε προς Αράχοβα. Η Ορεινή Ναυπακτία είναι για ξεκούραση και χαλάρωση. Για ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πλάι στο αναμμένο τζάκι και για ύπνο από νωρίς. Παρόλα αυτά, στην Άνω Χώρα υπάρχει το “Πανόραμα Café”, ένας μοντέρνος και ζεστός χώρος που κάπως... σώζει τα προσχήματα. Επισκεφθείτε το για καφέ το πρωί, για ένα χαλαρό ποτάκι το βράδυ ή για ένα ελαφρύ γεύμα (σαλάτες, μακαρονάδες, πίτσα κτλ). Μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια ή απλώς να θαυμάσετε την υπέροχη θέα. Ατμοσφαιρικός χώρος, με τζάκι και ενδιαφέρουσα διακόσμηση. Το απόλυτο must: Να δοκιμάσετε τα άπαιχτα γλυκά του! 

Αγορές

Πριν αποχωρήσετε από την Ορεινή Ναυπακτία, μπορείτε να προμηθευτείτε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα (τραχανά, χυλοπίτες, μέλι, βότανα, τσίπουρο) και γλυκά του κουταλιού (πολύ ιδιαίτερο το γλυκό κάστανο) από το ξενοδοχείο "Η Ελατού" ή από το "Παντοπωλείο της Αντωνίας" στην Άνω Χώρα.  

Την τρίτη ημέρα της εκδρομής μας, αποχαιρετήσαμε την Ορεινή Ναυπακτία και αρχίσαμε να κατεβαίνουμε προς τα παραλιακά. Μετά από δύο μέρες ξεκούρασης στο βουνό, είχε έρθει πια η ώρα να γνωρίσουμε και τη Ναύπακτο... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης