Tikka Masala: Όταν η ινδική κουζινά συναντά τη βρετανική παράδοση!


Η συνταγή Tikka Masala έχει συνδεθεί με ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα κοτόπουλου της ινδικής κουζίνας. Και όμως, το tikka masala δεν είναι ένα ινδικό πιάτο όπως λανθασμένα πιστεύαμε οι περισσότεροι! Η συνταγή αυτή, όπως πολλές άλλες που έχουμε δει στο παρελθόν, δημιουργήθηκε από ένα... ατύχημα!

Στην προκειμένη περίπτωση, η ινδική κουζίνα “παντρεύτηκε” με τη βρετανική και γέννησαν ένα θαύμα της γαστρονομίας. Μία εκδοχή της ιστορίας λέει ότι ένας σεφ από το Μπαγκλαντές σέρβιρε κάποτε ένα παραδοσιακό πιάτο με κοτόπουλο tikka κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με Βρετανούς καλεσμένους. Κάποιος από τους συνδαιτυμόνες φαίνεται να τον ρώτησε παραξενεμένος: “Πού είναι η σάλτσα;” καθώς το πιάτο του φάνηκε αρκετά “στεγνό” σε σχέση με αυτά που είχε συνηθίσει να τρώει στην πατρίδα του. Τότε ο σεφ, φανερά ενοχλημένος από το σχόλιο, πήρε ένα δοχείο με σάλτσα ντομάτας και το άδειασε μέσα στο πιάτο του Βρετανού. Η θεαματική αυτή κίνησή του ήταν η αρχή για τη δημιουργία του δημοφιλούς πιάτου με την ονομασία “tikka masala”! Είτε η εκδοχή της ιστορίας ισχύει είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι η συνταγή ξεκίνησε από την Ινδία ως ένα απλό κοτόπουλο tikka και έφτασε στη Βρετανία μαζί με τους Βρετανούς αποικιοκράτες, ενισχυμένη με πλούσια σάλτσα masala, γι' αυτό και δεν υπάρχει μία και μοναδική συνταγή αλλά ο κάθε σεφ ετοιμάζει τη δική του σάλτσα. Έτσι, λοιπόν, αν βρεθείτε στην Αγγλία σήμερα θα δείτε ότι σε κάθε εστιατόριο θα σας σερβίρουν μία διαφορετική εκδοχή του ίδιου πιάτου. Η συνταγή που θα μοιραστώ εδώ μαζί σας είναι του γνωστού Βρετανού σεφ Jamie Oliver...

Υλικά (για 4 άτομα)
1/2 καυτερή πιπεριά χωρίς σπόρια
1 σκελίδα σκόρδο
15 γρ. τζίντζερ φρέσκο
1 κ.σ. σπορέλαιο
πάπρικα
1/2 κ.σ. garam masala σε σκόνη
1 κ.γ. ντοματοπελτές
3 κλωναράκια φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (χώρια τα φυλλαράκια από τα κοτσάνια)
400 γρ. κοτόπουλο στήθος κομμένο σε μπουκιές
1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
1/2 πιπεριά κόκκινη γλυκιά σε φέτες
1/2 πιπεριά πράσινη γλυκιά σε φέτες
κανέλα
τριμμένος κόλιανδρος
κουρκουμάς
400 γρ. ντομάτα τριμμένη
100 ml γιαούρτι
50 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Για τη μαρινάδα:
1. Ρίχνουμε στο μίξερ την καυτερή πιπεριά, το τζίντζερ και το σπορέλαιο και τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε την πάπρικα, το garam masala, τον ντοματοπελτέ και τα κοτσάνια του κόλιανδρου και τα χτυπάμε όλα μαζί.
2. Τοποθετούμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο και το περιχύνουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε. Φροντίζουμε να καλυφθεί καλά με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
Την επόμενη μέρα:
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα αρωματικά για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
2. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ψηθεί το κοτόπουλο.
3. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του κόλιανδρου και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Extra tips
1. Μπορείτε να βρείτε το μείγμα μπαχαρικών garam masala έτοιμο στο εμπόριο είτε να το ετοιμάσετε μόνοι σας. Δείτε τη συνταγή, εδώ.
2. Συνοδέψτε το κοτόπουλο tikka masala με ρύζι, σαλάτα ή πιτούλες. 

- Πηγή συνταγής: www.jamieoliver.com
- Δοκίμασα tikka masala στο “Manila Gardenστην περιοχή της Τρούμπας στον Πειραιά. Μας πήγε τυχαία εκεί ένα φιλικό ζευγάρι, όταν ένα βράδυ θέλαμε να δοκιμάσουμε μια κουζίνα διαφορετική από τις συνηθισμένες. Παρόλο που οι ίδιοι νόμιζαν αρχικά ότι το μαγαζί ήταν ινδικό, σύντομα καταλάβαμε ότι ήταν φιλιππινέζικο, ωστόσο είπαμε να του δώσουμε μια ευκαιρία και ομολογώ ότι η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν ιδιαίτερη. Τι εννοώ; Σκεφτείτε μόνο να περάσετε ένα βράδυ τρώγοντας καυτερά ανατολίτικα πιάτα, σε έναν χώρο με ειδικό πάτωμα και ντισκομπάλα που παραπέμπουν σε old school disco και γεμάτο με Φιλιππινέζους ναύτες που δουλεύουν στα γιοτ των πλουσίων τα οποία αράζουν στο λιμάνι του Πειραιά και διασκεδάζουν τραγουδώντας karaoke στη γλώσσα τους! Μετά από αυτό σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι όλη αυτή η φολκλορική πανδαισία αποτελεί από μόνη της μια ιδιαίτερη εμπειρία και έναν ξεχωριστό τρόπο για να περάσει κανείς το σαββατόβραδό του! Από άποψη κουζίνας, τα πιάτα που σερβίρονται είναι ενδιαφέροντα και το tikka masala γευστικότατο...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης