Αγρίνιο, η πιο "παρεξηγημένη" πόλη της Δυτικής Ελλάδας

(1)

Τι εννοώ με τον όρο “παρεξηγημένη”, θα μου πείτε... Πρώτα-πρώτα, ας δεχτούμε όλοι ότι αποτελεί την πιο “ριγμένη” πόλη της Ελλάδος αφού, αν και αποτελεί το πιο πολυπληθές εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, δεν είναι πρωτεύουσα! Για λόγους ιστορικούς, πρωτεύουσα του Νομού έχει οριστεί το Μεσολόγγι, αφήνοντας στη σκιά του το Αγρίνιο. Οι περισσότεροι μάλιστα επιμένουν να προσπερνούν βιαστικά το Αγρίνιο, κρίνοντας κάπως επιπόλαια και θεωρώντας ότι πρόκειται για μια όχι και τόσο γοητευτική πόλη που στερείται γραφικότητας και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, δεν έχει σημαντικά αξιοθέατα και κυρίως... απέχει πολύ από τη θάλασσα! Για τον αληθινό ταξιδιώτη, ωστόσο, κάθε μέρος κρύβει τους δικούς του θησαυρούς αρκεί να έχεις όρεξη να τους ανακαλύψεις...

(2) Ο Ιερός Ναός της Αγ. Κυριακής Καστρακίου

Το Αγρίνιο απέχει 275 χλμ. από την Αθήνα και 37 χλμ. από το Μεσολόγγι. Οι επιλογές για διασκέδαση είναι αρκετές, έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια πόλη ζωντανή και σε αυτό συμβάλλουν και οι πολλοί φοιτητές που μένουν εδώ λόγω του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η πόλη ήταν γνωστή με την ονομασία “Βραχόρι” ενώ το σημερινό της όνομα το απέκτησε το 1835. Το Αγρίνιο συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του 1821 και στα μετέπειτα χρόνια το όνομά του συνδέθηκε με την καλλιέργεια και το εμπόριο καπνού, που για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε τη βασική πηγή πλούτου της περιοχής. 

Τα top-5 αξιοθέατα του Αγρινίου και της γύρω περιοχής:

1. Μια βόλτα στην πόλη

(3) Πλατεία Δημοκρατίας

Η περιήγησή μας ξεκινάει από την κεντρική πλατεία Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό οι Γερμανοί κρέμασαν τους πατριώτες Αβραάμ Αναστασιάδη, Πάνο Σούλο και Χρήστο Σαλάκο το 1944. Οι γύρω πεζόδρομοι είναι γεμάτοι από καφετέριες και μπαράκια. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ανακαλύπτουμε όμορφες συνοικίες με ενδιαφέροντα νεοκλασικά, πλατείες και εκκλησίες. Περνάμε σίγουρα από το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο που εκτείνεται σε μία έκταση 54 στρεμμάτων. Επισκεπτόμαστε το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζει ευρήματα από την προϊστορική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Αίθουσα Τέχνης Καπράλου αλλά και τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Και φυσικά, δεν παραλείπουμε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας τις ιστορικές διατηρητέες καπναποθήκες Παπαπέτρου και Παπαστράτου για να μας ταξιδέψουν νοερά πίσω στη χρυσή εποχή, όταν το Αγρίνιο αποτελούσε ένα από τα πιο ξακουστά κέντρα παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίου καπνού.

2. Το Φαράγγι της Κλεισούρας

(4) Η Αγ. Ελεούσα στο Φαράγγι της Κλεισούρας

Στα 15 χλμ. από το Αγρίνιο, λίγο μετά το Κεφαλόβρυσο, βρίσκουμε το εντυπωσιακό φαράγγι της Κλεισούρας. Ο ιδιαίτερος και άκρως επιβλητικός αυτός γεωλογικός σχηματισμός φιλοξενεί έναν μεγάλο πληθυσμό από όρνεα ενώ το φαράγγι και το βουνό Αράκυνθος έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. Στην αγκαλιά του φαραγγιού είναι χτισμένη η Παναγία η Ελεούσα και αξίζει να κάνουμε μια στάση για να προσκυνήσουμε αλλά και να θαυμάσουμε το υπέροχο φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα.

3. Η αρχαία Στράτος

Περίπου 10 χλμ. από το Αγρίνιο συναντάμε την αρχαία Στράτο. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Αχελώου, η πόλη αυτή υπήρξε κατά την αρχαιότητα η σημαντικότερη όλης της Ακαρνανίας.

(5) Ποταμός Αχελώος

4. Οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία

Οι φυσιολάτρες καλείστε να ανακαλύψετε τη γοητεία της φύσης γύρω από το Αγρίνιο. Η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας συνδέεται στα δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία και φιλοξενεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, 25 είδη ψαριών αλλά και όμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες. Αποτελεί μάλιστα μία από τις λίγες περιοχές της χώρας όπου ζει η βίδρα, ένα ζώο που συγγενεύει με το κουνάβι.

(6) Ο ουρανός καθρεφτίζεται στα νερά του Αχελώου...

5. Ο Αχελώος και τα Φράγματα

Ακολουθούμε μια υπέροχη διαδρομή με το αυτοκίνητο πλάι στις όχθες του Αχελώου, του λεγόμενου “πατέρα όλων των ποταμών”. Τα σύννεφα του ουρανού καθρεφτίζονται στα νερά του κάνοντας το σκηνικό να μοιάζει παραμυθένιο. Σύντομα μπροστά μας εμφανίζεται η μεταλλική γέφυρα του Ματσουκίου, μια χαμηλή γέφυρα που αποτελεί έργο τέχνης πάνω από τα νερά της τεχνητής λίμνης Στράτου

(7) Γέφυρα Ματσουκίου

(8)

Λίγο πιο κάτω συναντάμε το χωριό Καστράκι, ένα κρυμμένο “διαμάντι”, αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω από τον ποταμό Αχελώο, ένα “μπαλκόνι” με θέα στη γαλήνια τεχνητή λίμνη Καστρακίου και τη μεταλλική γέφυρα στο Ματσούκι. Εκεί που το μάτι χορταίνει πράσινο, ελαιόδεντρα, κήπους ολανθισμένους και μυρωδιές από τριαντάφυλλα και φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

(9) Καστράκι

Η διαδρομή τελειώνει στο εντυπωσιακό Φράγμα του Καστρακίου, το δεύτερο από τα τρία υδροηλεκτρικά φράγματα του Αχελώου. Τα άλλα δύο είναι αυτά των Κρεμαστών και του Στράτου. Οι λιγοστοί πια εναπομείναντες εργάτες μάς υποδέχτηκαν με ευγένεια και είχαν την καλοσύνη να μας ξεναγήσουν στο εσωτερικό του. Χτίστηκε το 1969, έχει ύψος 95 μ. και μήκος 530 μ. και με την κατασκευή του δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη Καστρακίου. Οι γενναίοι, που αντέχουν το παγωμένο νερό, τα καλοκαίρια βουτάνε στα νερά της.

(10) Φράγμα Καστρακίου

Διαμονή

(11) Corali Resort

Το ξενοδοχείο “Corali Resortστο Αγρίνιο διαθέτει άνετα δωμάτια, εστιατόριο, μπαρ, παιδική χαρά και εξωτερική πισίνα σε έναν πανέμορφο χώρο γεμάτο φοίνικες που χαρίζουν μια νότα εξωτική.


- Ευχαριστώ θερμά τον Θωμά Γούλα για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών (1), (2), (5), (8), (9), (10).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης