Κοτόπιτα από τα Γιάννενα

Είναι γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος έχει μεγάλη αδυναμία στις πίτες και ομολογώ ότι η κοτόπιτα ανήκει στις πλέον αγαπημένες μου. Τις καλύτερες κοτόπιτες έχω δοκιμάσει στην Ιθάκη και στα Γιάννενα. Εδώ θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή γιαννιώτικη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γιαννιώτες συνηθίζουν να ετοιμάζουν και να κόβουν κοτόπιτα την Πρωτοχρονιά αντί για τη συνηθισμένη βασιλόπιτα!

Υλικά

1 κοτόπουλο μέτριο

1 συσκευασία έτοιμο φύλλο χωριάτικο (6 φύλλα)

5 κρεμμύδια μέτρια

200 γρ. ρύζι

4 αυγά

300 γρ. φέτα

150 γρ. βούτυρο

1 φύλλο δάφνης

2 κ.σ. ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο, το σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και δύο από τα κρεμμύδια ολόκληρα και τα βράζουμε.

2. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το κοτόπουλο αλλά κρατάμε το ζωμό του. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το μαδάμε με τα δάχτυλα σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια λιώνουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε με το κοτόπουλο.

3. Στραγγίζουμε το ζωμό, κρατάμε στην άκρη περίπου 200 ml και τον υπόλοιπο τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα για να βράσουμε το ρύζι, στο οποίο προσθέτουμε και τη ζάχαρη.

4. Όταν είναι έτοιμο το ρύζι, το αποσύρουμε από τη φωτιά, χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στο ρύζι.

5. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε σε αυτό τα 3 κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Πριν προλάβουν να ροδίσουν τα κρεμμύδια, ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά τα 200 ml ζωμό που είχαμε αφήσει στην άκρη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

6. Προσθέτουμε στο κοτόπουλο το ρύζι και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

7. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε σε αυτό δύο φύλλα ζύμης και τα βουτυρώνουμε και αυτά. Από πάνω τους στρώνουμε άλλο ένα φύλλο και στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση από κοτόπουλο, ρύζι και κρεμμύδια. Προσθέτουμε από πάνω τη φέτα τριμμένη και σκεπάζουμε με τρία ακόμα φύλλα, τα οποία επίσης βουτυρώνουμε κάθε φορά.

8. Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Extra tips

1. Αν διαθέτετε χρόνο και μεράκι, προτιμήστε το σπιτικό χειροποίητο φύλλο που θα ετοιμάσετε εσείς αντί για το έτοιμο του εμπορίου, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο πετυχημένο.

2. Αν πάλι διαθέτετε λιγότερο χρόνο, μπορείτε να αγοράσετε και το κοτόπουλο έτοιμο ψημένο, να αφαιρέσετε την πέτσα του και να το μαδήσετε σε κομματάκια.

3. Αντί για τη συνήθη φέτα από γάλα αγελάδος, δοκιμάστε φέτα από κατσικίσιο γάλα. Είναι πιο υγιεινή και διαθέτει πιο πλούσια αλμυρή γεύση. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης