Trilece: Το πεντανόστιμο γλυκό με τα "τρία γάλατα"

Αν μου ζητούσαν να επιλέξω μία συνταγή γλυκού που πραγματικά ξεχώρισα στο ταξίδι μου στα Δυτικά Βαλκάνια, δίχως δεύτερη σκέψη θα έλεγα το trilece. Μαζί μου φυσικά θα συμφωνούσαν και οι συνταξιδιώτες μου, μιας και η γεύση αυτού του γλυκού μάς συνεπήρε και μας έκανε να το μνημονεύουμε για μέρες. Η χώρα προέλευσής του δεν είναι με βεβαιότητα εξακριβωμένη και πολλές είναι οι χώρες που διεκδικούν την πατρότητα της αρχικής συνταγής. Από τη σύντομη έρευνά μου κατέληξα ότι επικρατέστερη χώρα προέλευσης είναι η Αλβανία, κάτι που επιβεβαιώνει και το γιατί το trilece είναι τόσο αγαπητό στα Βαλκάνια. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το γλυκό κατάγεται από την Ιταλία, ίσως όμως πέρασε σε αυτήν μεταγενέστερα, λόγω της γειτνίασης και των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ άλλοι θεωρούν ως χώρα προέλευσης την Τουρκία. Το συναντάμε επίσης και στην κουζίνα πολύ πιο μακρινών χωρών όπως το Μεξικό, η Κούβα, η Κόστα Ρίκα, ο Παναμάς, το Πουέρτο Ρίκο, η Γουατεμάλα και η Νικαράγουα, σε διαφορετικές όμως εκδοχές που απλώς ομοιάζουν με τη βασική συνταγή. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι φτιάχνεται με τρία διαφορετικά είδη γάλακτος, κάτι που μαρτυρά και το όνομά του, που και αυτό είναι λιγάκι αμφιλεγόμενο καθώς στα Βαλκάνια είναι περισσότερο γνωστό ως “trileceενώ αλλού λέγεται “tres lechesπου στα ισπανικά θα πει “τρία γάλατα”. Εγώ δοκίμασα το trilece σε ένα εστιατόριο στο Μαυροβούνιο και μπορώ να πω ότι έμοιαζε με την ιταλική πανακότα, μόνο που είχε πιο παχύρρευστη υφή και ήταν περιχυμένο με σιρόπι καραμέλας. Εκεί έμαθα ότι το γλυκό φτιάχνεται από τρία διαφορετικά είδη γάλακτος: αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο ή γάλα σε σκόνη με άνθος αραβοσίτου. Όσο και αν έψαξα στο διαδίκτυο, ωστόσο, δεν βρήκα πουθενά συνταγή που να πλησιάζει στην περιγραφή που μου έκαναν στο Μαυροβούνιο. Επειδή ωστόσο πρόκειται για ένα πεντανόστιμο γλυκό, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την εκδοχή της συνταγής που βρήκα...

Υλικά (για 24 μερίδες)

400 γρ. αλεύρι

300 γρ. ζάχαρη

8 αυγά

1 baking powder

2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

1 λίτρο φρέσκο γάλα

2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα

1 κουτί συμπυκνωμένο γάλα

1 κ. κρέμα γάλακτος

σιρόπι καραμέλας για τη διακόσμηση 

Εκτέλεση (χρόνος: περίπου 80 λεπτά)

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε στη βάση του μία λαδόκολλα.

3. Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

4. Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά.

5. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο για 35'-40' στους 170 βαθμούς.

6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα γάλατα μαζί και αφήνουμε προσωρινά το μπολ στην άκρη.

7. Όταν η βάση πάρει χρώμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε το περιεχόμενο σε ένα άλλο ταψί.

8. Στο αρχικό ταψί ρίχνουμε λίγο γάλα από το μπολ και τοποθετούμε πάλι τη βάση από την ψημένη πλευρά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο γάλα και τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα ώστε να απορροφηθεί καλά το γάλα από τη βάση.

9. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι καραμέλας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης