Μελεκούνι Ρόδου

Το μελεκούνι είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που φτιάχνεται σε μεγάλα ταψιά και προσφέρεται σε αρραβώνες, στρώσιμο νυφικού κρεβατιού, γάμους και βαπτίσεις στη Ρόδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσφέρουν και μαζί με το προσκλητήριο. Πρόκειται για ένα γλυκό από μέλι, σουσάμι, αμύγδαλα, κανέλα και πορτοκάλι. Οπτικά μοιάζει με το παστέλι, διαφέρει όμως στη γεύση και την υφή. Η ονομασία του προέρχεται από τα δύο βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του: το μέλι και τις κούννες, τους σπόρους δηλαδή του σουσαμιού. Εκτός από νόστιμο γλυκό όμως, το μελεκούνι διαθέτει και μεγάλη θρεπτική αξία. Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή...

Υλικά

1 κιλό μέλι

1 κιλό σουσάμι

1/2 φλ. ζάχαρη

κανέλλα

3 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

1. Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

2. Χτυπάμε στο μίξερ το 1/4 του σουσαμιού για να γίνει σκόνη και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.

3. Σε βαθύ τηγάνι βράζουμε το μέλι με τη ζάχαρη μέχρι να δέσει το μείγμα.

4. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι το σουσάμι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

5. Βρέχουμε ένα ταψί με νερό και ρίχνουμε το μείγμα. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε δυνατά για να στρώσει η επιφάνεια και στη συνέχεια το ισιώνουμε με βρεγμένο πλάστη μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου 1 εκ. σε όλα τα σημεία.

6. Πασπαλίζουμε με την κανέλλα και όταν μισοκρυώσει, κόβουμε το γλυκό σε ρόμβους.


Extra tips

1. Για να καταλάβουμε αν έδεσε το μείγμα μελιού – ζάχαρης, ρίχνουμε μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι με νερό. Αν ο κόμπος του σιροπιού δεν διαλύεται, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.

2. Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο εσπεριδοειδές, όπως κίτρο ή μανταρίνι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης