Σφουγγάτο με απάκι από την Κρήτη

Σήμερα λέω να πειραματιστούμε με μια πολύ εύκολη αλλά γευστικότατη συνταγή από την Κρήτη. Προσωπικά λατρεύω την κρητική κουζίνα και νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσατε μαζί μου! Βασικά μας υλικά σε αυτή τη συνταγή είναι το απάκι και τα αυγά. Το απάκι ξεκίνησε από τα βουνά της Κρήτης και συγκεκριμένα από τα Ανώγεια όπου οι κάτοικοι, στην ανάγκη τους να διατηρήσουν μεγάλες ποσότητες κρέατος μέχρι να τις καταναλώσουν, ανέπτυξαν διάφορες μεθόδους διατήρησης χωρίς τη χρήση συντηρητικών ή άλλων χημικών πρόσθετων. Το κρητικό απάκι φτιάχνεται από άπαχο χοιρινό κρέας που μαρινάρεται για 2-3 μέρες σε ξίδι από κρασί και στη συνέχεια κρεμιέται σε ειδικό φούρνο όπου καπνίζεται με αρωματικά φυτά όπως φασκόμηλο και θυμάρι. Εμείς μπορούμε να το προμηθευτούμε έτοιμο από τα καταστήματα. Το “σφουγγάτο”, από την άλλη, παραπέμπει σε ομελέτα. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα γρήγορο πιάτο, πλούσιο σε γεύση και άρωμα Κρήτης...

Υλικά

120 γρ. απάκι

3 αυγά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι


Εκτέλεση

1. Κόβουμε το απάκι σε φετούλες μισού εκατοστού και σε καρεδάκια πλευράς περίπου 2 εκατοστών.

2. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι γιατί το απάκι έχει ήδη αλάτι και μπαχαρικά.

3. Σε αντικολλητικό τηγάνι, τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα κομματάκια από το απάκι, γυρνώντας τα διαρκώς για να μην καούν.

4. Μόλις το απάκι ροδίσει, προσθέτουμε τα αυγά. Με ένα κουτάλι τρυπάμε σε διάφορα σημεία και ανασηκώνουμε την ομελέτα από τις άκρες ώστε να ψηθεί καλά το αυγό.

5. Όταν η ομελέτα είναι έτοιμη από τη μία πλευρά, τη γυρίζουμε για να ψηθεί ομοιόμορφα και από την άλλη.

Extra tips

1. Αυτή είναι η συνταγή του απλού παραδοσιακού σφουγγάτου. Όποιος το επιθυμεί ωστόσο, μπορεί να προσθέσει υλικά της αρεσκείας του όπως πατάτες, τυρί ή λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, χρωματιστές πιπεριές, μανιτάρια)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης