Μανιτάρια φρικασέ από το Πήλιο


Το πεντανόστιμο και «εναλλακτικό» πιάτο που θα δούμε σήμερα είναι τα μανιτάρια φρικασέ. Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και προπαντός υγιεινή συνταγή που μοιάζει με το κλασικό φρικασέ με μαρούλια μόνο που το συγκεκριμένο δεν περιλαμβάνει κρέας αλλά μανιτάρια. Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, οπότε το πιάτο αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους είναι vegan ή για αυτούς που νηστεύουν. Πάμε να δούμε τη συνταγή…

Υλικά

500 γρ. μανιτάρια χοντροκομμένα

6 φρέσκα κρεμμύδια χοντροκομμένα (και τα πράσινα φύλλα τους)

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 μαρούλι χοντροκομμένο

2 καρότα

1 πιπεριά χρωματιστή

¼ ματσάκι άνηθο

¼ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

1. Κόβουμε τα καρότα και τις πιπεριές. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα λευκά μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών, τα καρότα και τις πιπεριές για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια. 

2. Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε απαλά.  

3. Ρίχνουμε τα μαρούλια και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν. 

4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, αλάτι, πιπέρι και περίπου μισό φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.

5. Λίγα λεπτά πριν το κλείσουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μάραθο. Το φαγητό έχει πάρει ένα βαθύ σκούρο χρώμα και είναι έτοιμο.

 

Extra tips

 

1. Σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμόνι και το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο πεντανόστιμο αλλά ταυτόχρονα νηστίσιμο και vegan. Εναλλακτικά, έχετε την επιλογή στο τέλος να κάνετε αυγολέμονο. Σε αυτή την περίπτωση, μην παραλείψετε να βάλετε λίγο corn flour στο αυγολέμονο. Το corn flour αφενός θα «δέσει» καλύτερα τη σάλτσα και αφετέρου θα προστατέψει το αυγό από το να «κόψει», αν χρειαστεί να ξαναζεστάνετε το φαγητό.  

2. Εκτός από μαρούλια, μπορούμε να προσθέσουμε σπανάκι, σέσκουλα ή οποιοδήποτε άλλο χορταρικό μας αρέσει.

3. Αποφεύγουμε να ρίξουμε πολύ νερό στην κατσαρόλα γιατί όλα τα λαχανικά βγάζουν τα δικά τους υγρά. 

4. Όσον αφορά τα μανιτάρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε λευκά μανιτάρια είτε πλευρώτους είτε Portobello. Εναλλακτικά, μπορούμε να συνδυάσουμε διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών για να πετύχουμε πιο έντονη γεύση.   

5. Τα μανιτάρια διαθέτουν δική τους υγρασία ενώ έχουν την ιδιότητα να ρουφάνε το νερό σαν σφουγγάρια και γι’ αυτό το λόγο δεν τα πλένουμε ποτέ. Πριν τα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να τα καθαρίσετε με μια νωπή πετσετούλα ώστε να απομακρύνετε τυχόν χώματα και στη συνέχεια να τα ξεφλουδίσετε. Το σοτάρισμά τους απαιτεί λίγο λάδι, δυνατή φωτιά και όχι πολύ ανακάτεμα ώστε να ψηθούν καλά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βγάλουν όλα τα υγρά τους και θα ξεκινήσουν να βράζουν και όχι να ψήνονται.


- Δοκίμασα μανιτάρια φρικασέ στο «Ουζερί του Στεφανή» στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο. Ευχαριστώ θερμά τη Ντανιέλα, αληθινή μαστόρισσα στην κουζίνα, που μοιράστηκε μαζί μου την πεντανόστιμη συνταγή της.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης