Tarte flambée από την Αλσατία...

Η λαχταριστή tarte flambée είναι μια τραγανή τάρτα που θυμίζει πίτσα και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά του Στρασβούργου. Η συνταγή γεννήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλσατίας από αγρότισσες νοικοκυρές, οπότε έχουμε τη δυνατότητα να τη δοκιμάσουμε τόσο στις οινοπαραγωγές περιοχές της γαλλικής Αλσατίας όσο και στα κοντινά γερμανικά χωριά του Μέλανα Δρυμού και του Ρήνου, όπως είναι το Baden-Baden (βλ. σχετικό άρθρο μου εδώ). Εγώ δοκίμασα ταρτ φλαμπέ στη γαλλική πόλη Colmar και όπως ήταν φυσικό έμεινα άκρως ικανοποιημένη! “Tart flambée” ονομάζεται στα γαλλικά ενώ στα αλσατικά είναι γνωστή ως “flammekueche” και στα γερμανικά ως “flammkuchen” (“γλυκό από φλόγες”). Όπως δηλώνει η ονομασία της, πρόκειται για μία τάρτα “ψημένη μέσα στις φλόγες” και αυτό γιατί ψηνόταν συνήθως σε ξυλόφουρνο. Στα χρόνια λοιπόν τα παλιά, οι αλσατές αγρότισσες ζύμωναν το ψωμί τους και προετοίμαζαν τον ξυλόφουρνο για το ψήσιμο. Για να δοκιμάσουν τη θερμοκρασία του φούρνου συνήθιζαν να παίρνουν ένα κομμάτι ζυμάρι και να το βάζουν στο πέτρινο δάπεδο του φούρνου. Αν το ζυμάρι ψηνόταν γρήγορα, έπρεπε να περιμένουν ώστε να κρυώσει λίγο ο φούρνος και μετά να βάλουν μέσα το ψωμί. Αν το ζυμάρι αργούσε να ψηθεί, σήμαινε ότι έπρεπε να ζεστάνουν περισσότερο τον φούρνο πριν βάλουν το ψωμί. Όταν η θερμοκρασία ήταν η κατάλληλη, το ζυμάρι ψηνόταν και φούσκωνε ενώ έπιανε φωτιά στο πάνω μέρος -εξ ου και ο χαρακτηρισμός “φλαμπέ”- και οι άκρες του καψαλίζονταν. Για να μην πηγαίνει χαμένη αυτή η πίτα, οι νοικοκυρές σκέφτηκαν να τη χρησιμοποιούν σαν βάση και να προσθέτουν πάνω της διάφορα υλικά που διέθεταν στην κουζίνα τους όπως τυριά, ζαμπόν, κρεμμύδια, ντομάτες κτλ. και κάπως έτσι γεννήθηκε ένα από τα πιο δημοφιλή αλσατικά πιάτα! Στη σημερινή εποχή μπορούμε να βρούμε ταρτ φλαμπέ σε διάφορες παραλλαγές: από αλμυρή με τυριά, ζαμπόν και μανιτάρια ή μεσογειακή με κατσικίσιο τυρί, ελιές και ντομάτα μέχρι γλυκιά με φρούτα (μήλα ή αχλάδια με κανέλα για το χειμώνα και φράουλες για το καλοκαίρι). Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε στην κουζίνα μας τη δική μας ταρτ φλαμπέ επιλέγοντας υλικά της αρεσκείας μας...

Υλικά (για 4 τάρτες)

(για τη βάση)

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170 γρ. νερό

120 γρ. ξινόγαλα

20 γρ. μαγιά φρέσκια

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. ζάχαρη

(για τη γέμιση)

2 κ.σ. μαλακό τυρί (ανθότυρο ή τυρί κρέμα)

2 κ.σ. crème fraiche

50 γρ. μπέικον

λίγα μανιτάρια

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

λίγο βούτυρο σε κυβάκια

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

1. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να γίνει απαλό και ελαστικό. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για περίπου μισή ώρα ώστε να φουσκώσει. 

2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 2 χιλιοστών και όταν είναι έτοιμο, το χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα.

3. Για το ψήσιμο των τεσσάρων κομματιών θα χρειαστούμε δύο λαμαρίνες. Τα υλικά της παρούσας συνταγής είναι ενδεικτικά και αρκούν για τη μία από τις τάρτες. Σε πρώτη φάση λοιπόν, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το μπέικον και τα μανιτάρια. 

4. Αλείφουμε τη βάση της τάρτας με το μαλακό τυρί αφήνοντας ακάλυπτα τα γύρω άκρα και τοποθετούμε πάνω το κρεμμύδι, το μπέικον και τα μανιτάρια σε μια λεπτή στρώση.

5. Απλώνουμε περιμετρικά γύρω από τη γέμιση την crème fraiche, φροντίζοντας και πάλι να αφήσουμε ένα μικρό περιθώριο από τα άκρα της ζύμης.  

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι η ζύμη να κοκκινήσει αλλά όχι να καεί.

Extra tips

1. Μπορείτε κάλλιστα να έχετε ετοιμάσει τη ζύμη από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσετε να “ξεκουραστεί” όλο το βράδυ ώστε να γίνει καλύτερη η υφή της.

2. Η ζύμη μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο, φροντίστε όμως να την βάλετε σε μπολ που θα σκεπάσετε πολύ καλά με μεμβράνη. Σε αυτή την περίπτωση, πριν ανοίξετε το φύλλο, αφήστε τη ζύμη περίπου 15 λεπτά εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 

3. Το φύλλο δεν πρέπει να έχει πάχος περισσότερο από 2 χιλιοστά γιατί η τάρτα θα αργήσει να ψηθεί, θα χάσει την τραγανότητά της και θα καταλήξει να μοιάζει σαν ψωμί. 

4. Για τις υπόλοιπες τρεις βάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά της αρεσκείας σας και να ετοιμάσετε τάρτες με διαφορετική γέμιση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης