Παραδοσιακό Ροβανί Ιθάκης


Το Ροβανί είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού που συναντάμε αποκλειστικά και μόνο στην Ιθάκη. Βασικό του συστατικό είναι το ρύζι και δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό σε όλους μας «ραβανί». Οι παλιές νοικοκυρές έψηναν το γλυκό σε φωτιά από ξύλα ή κάρβουνα και μέσα σε ένα μικρό και βαθύ σκεύος που λεγόταν «πινιάτα», φροντίζοντας να ανακατεύουν διαρκώς τα υλικά σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Παρόλο που το γλυκό είναι νηστίσιμο, συνήθιζαν να το τρώνε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ το προσέφεραν σε γάμους, βαπτίσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γιορτές και πανηγύρια. Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε λίγα υλικά, τα οποία εύκολα βρίσκουμε λίγο-πολύ σε κάθε σπίτι. Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή…

Υλικά


750 γρ. ρύζι γλασέ αλεσμένο

2 κ. μέλι

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο

στικάκια γαρύφαλλο 


Εκτέλεση 

1. Κρατάμε στην άκρη μισό ποτήρι του νερού μέλι και το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μαζί με διπλάσια ποσότητα νερού και τη ζάχαρη.

2. Όταν το μέλι με τη ζάχαρη αρχίσουν να διαλύονται, παίρνουμε μία κουταλιά από το μείγμα και την προσθέτουμε στο μέλι που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και το ρύζι, ανακατεύοντας διαρκώς το μείγμα. 

4. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου ένα τέταρτο και έπειτα ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

5. Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Όταν πια η ζύμη ξεκολλάει κανονικά, καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

6. Λαδώνουμε ένα ταψί και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη ζύμη και τη στρώνουμε με ένα λαδωμένο κουτάλι μέχρι να αποκτήσει λεία επιφάνεια.

7. Χαράζουμε μέχρι κάτω τη ζύμη με ένα μαχαίρι σχηματίζοντας κομμάτια σε σχήμα ρόμβου. Σε κάθε κομμάτι μπήγουμε ένα στικάκι γαρύφαλλο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο για περίπου μία ώρα στους 160ο C.  

8. Όταν το γλυκό ροδίσει, περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε κρατήσει και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα πέντε λεπτά.

9. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.   

 

Extra tips

1. Για να κοπούν καλά τα κομμάτια που θέλουμε να σερβίρουμε, μπορούμε να βουτήξουμε πρώτα το μαχαίρι σε κρύο νερό.

2. Αντί για στικάκια γαρύφαλλο, μπορούμε κάλλιστα να διακοσμήσουμε τα κομμάτια μας με φιλέ αμύγδαλο. 

3. Για πιο ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, πασπαλίζουμε τα κομμάτια με κανέλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης