Κουβανέζικο κοτόπουλο με σάλτσα mojo

Στην κουβανέζικη κουζίνα κυριαρχεί το χοιρινό και το κοτόπουλο, γιατί στο νησί δεν γίνεται εκτροφή βοοειδών και το εισαγόμενο μοσχαρίσιο κρέας είναι δυσεύρετο και πανάκριβο. Η κουζίνα της Κούβας έχει δεχτεί επιρροές από τις κουζίνες άλλων πολιτισμών, όπως της Ισπανίας, με τις οποίες παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες, παρόλο που γενικά δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία. Τα πιάτα τους λοιπόν είναι κυρίως τηγανητά γιατί οι περισσότεροι έχουν στα σπίτια τους μόνο εστίες και όχι φούρνους ενώ τηγανίζουν σε λαρδί, γιατί το λάδι είναι επίσης πολύ ακριβό. Τα πιο συνηθισμένα πιάτα που μπορούμε να δοκιμάσουμε περιλαμβάνουν κρέας (κοτόπουλο ή χοιρινό) συνοδευόμενο από γλυκοπατάτες ή ρύζι με κόκκινα φασόλια ενώ ως επισκέπτες της χώρας μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και σε τρόφιμα που για τους ντόπιους θεωρούνται είδη πολυτελείας, όπως είναι οι αστακοί και τα όστρακα. Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν στην επαρχία της Κούβας και είναι το κοτόπουλο με σάλτσα mojo (ή αλλιώς «κρεολική») από πορτοκάλι και σκόρδο…

Υλικά 

1 κοτόπουλο

3 κρεμμύδια λεπτοκομμένα

8 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες

ζωμό κοτόπουλου

1 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. ξίδι

γλυκό λευκό κρασί

λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

τζίντζερ

αλάτι

πιπέρι

(για τη γαρνιτούρα)

1 κ. γλυκοπατάτες

4 πατάτες

2 μπανάνες πράσινες

1 κ. κολοκάσι

(για τη σάλτσα mojo)

1 πορτοκάλι

10 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες

μπέικον ψιλοκομμένο

200 ml λάδι

Εκτέλεση

1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα.

2. Ρίχνουμε πάνω από το κοτόπουλο τα κρεμμύδια, το σκόρδο, λίγο τζίντζερ, τον βασιλικό και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε λίγο ζωμό κοτόπουλου και το ξίδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.

3. Μόλις ροδίσουν τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στη σάλτσα λίγο αλεύρι για να «δέσει».  

4. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο λευκό κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει από το κόκκαλο.

5. Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις πατάτες, τα κολοκάσια και τις μπανάνες και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια, τα βράζουμε χωριστά σε αλατισμένο νερό και στο τέλος τα αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

6. Τσιγαρίζουμε το μπέικον σε λάδι και προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά και αφαιρούμε από τη φωτιά πριν καεί το σκόρδο.

7. Αναμειγνύουμε το περιεχόμενο του τηγανιού με τον χυμό του πορτοκαλιού και στη συνέχεια περιχύνουμε με τη σάλτσα μας τα λαχανικά.

Extra tips 

1. Αντί για κοτόπουλο, μπορούμε να φτιάξουμε την ίδια συνταγή και με χοιρινό.

2. Ως γαρνιτούρα, εκτός από τα λαχανικά, μπορούμε να προσθέσουμε και ρύζι.

3. Οι Κουβανοί αντί για ζωμό κοτόπουλου χρησιμοποιούν λαρδί και αντί για κρασί χρησιμοποιούν σιρόπι ζαχαροκάλαμου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης