Σπάτουλα, το γλυκό της Καλαμπάκας

Ταξιδεύοντας στην Καλαμπάκα έτυχε να δοκιμάσω ένα τοπικό γλυκό που είχε το παράξενο όνομα… «σπάτουλα»! Η σπάτουλα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα γευστικά και μοιάζει σαν κάτι μεταξύ πουτίγκας και καρυδόπιτας με επικάλυψη κρέμας. Αποτελείται από μία βάση που μοιάζει με σιροπιασμένο κέικ με ψιλοκομμένα καρύδια, μια παχιά στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής, μια στρώση σαντιγί από πάνω και στο τελείωμα πασπαλίζουμε το γλυκό με καρυδόψιχα και κανέλα. Είναι κάπως μπελαλίδικο γλυκό γιατί πρέπει να προετοιμάσουμε αρκετές διαφορετικές παρασκευές αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε. Ας δούμε τη συνταγή…

Υλικά 

(για τη βάση)

1 κούπα αλεύρι για κέικ

1 κούπα καρύδια κοπανισμένα

6 αυγά μεγάλα

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

λίγο αλάτι

λίγη βανίλια

 

(για το σιρόπι)

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

1 ξυλάκι κανέλα

3-4 στικάκια γαρύφαλλο

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

 

(για την κρέμα ζαχαροπλαστικής)

1 λίτρο γάλα

100 γρ. ζάχαρη

90 γρ. corn flour

4 αυγά

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

λίγο αλάτι

λίγη βανίλια

 

(για τη σαντιγί)

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 κ.γ. ζάχαρη άχνη

λίγη βανίλια

 

(για τη γαρνιτούρα)

¼ κούπας καρύδια κοπανισμένα

½ κ.γ. κανέλα

 

Εκτέλεση

1. Ξεκινάμε από το σιρόπι. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά, εκτός από τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε το μείγμα να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθεί η ζάχαρη. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει, το αφήνουμε άλλα πέντε λεπτά να βράσει.

2. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά.    

3. Συνεχίζουμε με τη βάση. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα καρύδια, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.

4. Χτυπάμε στο μίξερ στη δυνατή σκάλα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια.    

5. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μπολ όπου έχουμε χτυπήσει τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

6. Βάζουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 50 λεπτά.

7. Περιχύνουμε το κέικ σιγά-σιγά με το σιρόπι και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη ώστε να απορροφήσει το σιρόπι και να «ποτίσει».

8. Περνάμε στην κρέμα ζαχαροπλαστικής. Κρατάμε στην άκρη περίπου το ¼ κούπας κρύο γάλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι για να το βράσουμε.

9. Σε άλλο κατσαρολάκι βάζουμε τα αυγά, το corn flour, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και το γάλα που κρατήσαμε και τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα που έχουμε βράσει, ανακατεύοντας γρήγορα το μείγμα. Βάζουμε την κρέμα στη φωτιά μέχρι να πήξει, φροντίζοντας όμως να ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει.

10. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνεια. 

11. Ετοιμάζουμε τη σαντιγί. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ, φροντίζουμε όμως να μην το παρακάνουμε στο χτύπημα γιατί η σαντιγί θα «κόψει». Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο. 

12. Μόλις η κρέμα ζαχαροπλαστικής κρυώσει, ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά τη σαντιγί και χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί.

13. Στρώνουμε την κρέμα σε μια παχιά στρώση πάνω από τη βάση του κέικ.

14. Πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και την κανέλα.

15. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε μερικές ώρες για να πήξει.


Extra tips

1. Αν θέλουμε το σιρόπι να είναι πιο πυκνό, το βράζουμε για περισσότερα λεπτά, οπωσδήποτε όμως όχι πάνω από δέκα.

2. Για να βεβαιωθούμε ότι η βάση του κέικ έχει ψηθεί, κάνουμε το γνωστό κόλπο με το μαχαίρι. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ και αν το μαχαίρι βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.

3. Αν η σαντιγί μας αρέσει ακόμα πιο γλυκιά, προσθέτουμε επιπλέον ζάχαρη από αυτή που αναγράφεται στη συνταγή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης