Riquewihr, το χωριό της… «Πεντάμορφης»!


Ένα πολύχρωμο και πνιγμένο στα λουλούδια μεσαιωνικό χωριό στην καρδιά της γαλλικής Αλσατίας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το χωριό της «Πεντάμορφης και του Τέρατος» της Disney. Ο λόγος για το μικρό παραμυθένιο Ρικβίρ (Riquewihr στα γαλλικά) στην κοιλάδα του Άνω Ρήνου της βορειοανατολικής Γαλλίας, στα σύνορα με τη Γερμανία. Το Ρικβίρ απέχει περί τα 70 χλμ. από το Στρασβούργο και μόλις 11 χλμ. από το Colmar, τη γνωστότερη πόλη του αλσατικού «Rue des Vins» (Δρόμος του Κρασιού). Οι περισσότεροι κάτοικοί του ασχολούνται, όπως είναι φυσικό, με την αμπελουργία και κυρίως με την καλλιέργεια σταφυλιών της ποικιλίας Riesling, από τα οποία παράγεται το πιο διάσημο κρασί της περιοχής. Οι γραφικοί αμπελώνες, που εκτείνονται έξω από τα παλιά τείχη της πόλης, χρονολογούνται από το μεσαίωνα και αποτελούν από μόνοι τους αξιοθέατο!  


Αμπελώνες έξω από τα τείχη της πόλης
Οι αμπελώνες το Μάρτιο
Η εξωτερική όψη των τειχών...

Είσοδος στο χωριό


Arbre de la Liberte

Φτάνοντας στο χωριό, το πρώτο που βλέπουμε είναι το λεγόμενο «Arbre de la liberté» (Δέντρο της Ελευθερίας) που φέρει στον κορμό του πινακίδα με τη χρονολογία 1792. Τα εν λόγω δέντρα υπήρξαν σύμβολα ελευθερίας από την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Τα συναντάμε και ως «Δέντρα της Ζωής» και συμβολίζουν επίσης τη δύναμη, την ανάπτυξη, τη χαρά και τη χειραφέτηση. Έγιναν πολύ «της μόδας» κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και συμβάδισαν με τη νέα εποχή της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το έθιμο ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας και οι Ευρωπαίοι το μιμήθηκαν, αρχής γενομένης από τον ενοριακό ιερέα του Saint Gaudent στη Βιέννη, ο οποίος το 1790 μετέφερε από το κοντινό δάσος μια βελανιδιά και τη μεταφύτεψε στη μέση της πλατείας του χωριού του. Στη Γαλλία το έθιμο εισήχθη την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1792, όταν η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο με την Αυστρία. Αρχικά φύτευαν βελανιδιές και αργότερα άρχισαν να προτιμούν τις λεύκες, ως σύμβολα του επαναστατικού ιδεώδους. Κάθε δενδροφύτευση λάβαινε χαρακτήρα τελετής ή λαϊκής γιορτής και γινόταν με κάθε επισημότητα, παρουσία του λαού αλλά και των ανώτατων αξιωματούχων της περιοχής, όπως διοικητών, δικαστών, στρατιωτικών και ιερέων. Τα δέντρα τοποθετούνταν στο πιο πολυσύχναστο σημείο της περιοχής ώστε να είναι ορατά από όλους και διακοσμούνταν από λουλούδια και τρίχρωμες κορδέλες στα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Έκτοτε αποτελούσαν σημείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης με κάθε εορταστική αφορμή. 

Ο Βωμός της Ελευθερίας

Μνημείο Πεσόντων του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου δίπλα σε ένα υπέροχο φυτό γκι

Στη συνέχεια, προχωράμε λίγο ακόμη και συναντάμε το σπίτι όπου γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1750 η Maria-Caroline Flachsland, μετέπειτα σύζυγος του Γερμανού ποιητή, μεταφραστή, θεολόγου και φιλοσόφου Johann Gottfried von Herder. Η Maria Caroline υπήρξε ένθερμη γραμματέας και συντάκτρια των έργων του συζύγου της καθώς επίσης και συγγραφέας της βιογραφίας του ενώ υπήρξε αδελφική φίλη του Γκαίτε. Έζησε και πέθανε στη Βαϊμάρη ενώ αποτέλεσε μία από τις πιο εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες του λεγόμενου «Κύκλου της Βαϊμάρης», στον οποίο συμμετείχε τόσο ο σύζυγός της όσο και ο Goethe, ο Schiller και ο Wieland.  

Το σπίτι όπου γεννήθηκε η Maria-Caroline Flachsland

Ο Πύργος Dolder
Ο δρόμος τελικά μας βγάζει στην Rue du General Gaulle, τον κεντρικό δηλαδή πεζόδρομο που έχει πάρει την ονομασία του προς τιμήν του Στρατηγού Ντε Γκωλ. Ο πεζόδρομος καταλήγει στη δυτική Πύλη των τειχών με τον Πύργο Dolder του 13ου αιώνα. Σύντομα αντιλαμβανόμαστε ότι το Ρικβίρ είναι αρκετά μικρό, τα αξιοθέατά του περιορίζονται γύρω από τον κεντρικό πεζόδρομο και ίσως μερικά κάθετα σε αυτόν στενάκια και πως για να γνωρίσουμε τις ομορφιές του χρειαζόμαστε λίγες μόνο ώρες. Γι’ αυτό το λόγο είθισται οι επισκέπτες να περιλαμβάνουν το χωριό αυτό σε ημερήσιες εκδρομές που συνδυάζουν και άλλα κοντινά χωριά, όπως π.χ. το Eguisheim. Παρόλα αυτά, η ξεχωριστή γοητεία του σχεδόν μας υπνωτίζει και μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές ή ακόμα και σε άλλους κόσμους, πιο παραμυθένιους και ονειρικούς! Το Ρικβίρ έχει καταφέρει να διατηρήσει τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων του και κάπως έτσι μοιάζει σαν ο χρόνος να έχει παγώσει κάπου στον 16ο αιώνα, όταν κάθε σπίτι συνηθιζόταν να βάφεται με διαφορετικό χρώμα για να υποδηλώνει το διαφορετικό επάγγελμα του ιδιοκτήτη του! Το πανέμορφο σκηνικό συμπληρώνουν τα πολύχρωμα λουλούδια που στολίζουν τα παραθύρια των σπιτιών. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το Ρικβίρ θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Γαλλίας και το όνομά του φιγουράρει σταθερά στον κατάλογο «Les Plus Beaux Villages de France».

Κάθε σπίτι και διαφορετικό χρώμα!
Παραθύρια στολισμένα με λουλούδια


Τα χρόνια τα παλιά, κάθε σπίτι διέθετε στο υπόγειο το δικό του κελάρι ενώ στο ισόγειο βρίσκονταν τα δωμάτια της οικογένειας και οι κύριοι χώροι του σπιτιού. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά τα κελάρια έχουν μετατραπεί σε ρουστίκ χώρους οινογευσίας, όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε και φυσικά να αγοράσουμε τα αγαπημένα μας κρασιά. Αξίζει να κάνουμε μια στάση στο κελάρι της οικογενείας
Hugel για να δούμε το πιο παλιό βαρέλι κρασιού στον κόσμο, το οποίο χρονολογείται από το 1715

Υπόγειο κελάρι με κρασιά
Παραδοσιακό winstub (εστιατόριο με λίστα κρασιών) της Αλσατίας
Αλσατικό winstub

Αφού περιπλανηθήκαμε για λίγο και θαυμάσαμε τα σπιτάκια, τα κελάρια των αμπελουργών και τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ ξαναγυρίσαμε στην άκρη του πεζόδρομου όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό Hôtel de Ville, το νεοκλασικό δηλαδή κτήριο του Δημαρχείου που χτίστηκε το 1809 στην Κάτω Πύλη των τειχών. Το προηγούμενο δημαρχείο βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και κατεδαφίστηκε την άνοιξη του 1789.


Το Hotel de Ville που στεγάζει το Δημαρχείο

Καταστήματα με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα...


Έχουμε πια δει τα πάντα, προτού όμως αποχωρήσουμε, κάνουμε μια τελευταία στάση στην patisserie «Maison Alsacienne de Biscuiterie», στον αριθμό 2 της Rue du General de Gaulle γιατί είναι αδύνατο να αντισταθούμε στα βουναλάκια από πολύχρωμα macarons που φιγουράρουν στη βιτρίνα της! 


Τα λαχταριστά macarons της "Maison Alsacienne de Biscuiterie"

Ακολουθούν ακόμα περισσότερες φωτογραφίες από το μαγευτικό Riquewihr...


"Feerie de Noel", το μουσείο-κατάστημα με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια
Παραδοσιακό παντοπωλείο
Κρήνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης