5 + 1 Εναλλακτικές δραστηριότητες για να γνωρίσεις καλύτερα τη Μυτιλήνη…

Flamingos στην περιοχή της Καλλονής
Η Μυτιλήνη είναι πανέμορφη, ενδείκνυται για διακοπές όλο το χρόνο, έχει τρομερή κουζίνα, παραλίες, ιδιαίτερα χωριά και μέρη για να επισκεφτείς και φυσικά μην ξεχνάμε τις ασύγκριτες ποικιλίες ούζου της! Ως εδώ θα συμφωνήσουμε… Η Μυτιλήνη, ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά. Για την ακρίβεια, είναι αυτά και κάτι παραπάνω! Επειδή συγκαταλέγεται στα μεγάλα μας νησιά και επειδή έχει πραγματικά να προσφέρει πολλά στον ταξιδιώτη, επιχείρησα να τη γνωρίσω μέσα από κάποιες εναλλακτικές δραστηριότητες που με έφεραν πιο κοντά στη φύση ή και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Η αλήθεια είναι ότι είχα το χρόνο σύμμαχό μου καθώς πέρασα στο νησί έναν ολόκληρο μήνα. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από αυτές τις δραστηριότητες…

1. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ 

Αναρρίχηση στο βράχο
Ακολούθησα την «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λέσβου» για μία μέρα και δεν το μετάνιωσα. Είχε οργανώσει πεζοπορία στο δάσος και στη συνέχεια αναρρίχηση, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των νεότερων μελών-εθελοντών της, φοιτητριών και φοιτητών -ως επί το πλείστον- του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κατάφερα να τρυπώσω στην ομάδα μέσω του Σ., ενός πολύ καλού μου φίλου Μυτιληνιού που ήταν ενεργό μέλος. Η διαδρομή απλά εκπληκτική: δέντρα, πράσινο παντού, καθαρός αέρας και ένα ποτάμι να κυλάει πλάι μας. Αφού φτάσαμε στην τοποθεσία που θα γινόταν η αναρρίχηση, η εκπαιδεύτρια ξεκίνησε να μας κατατοπίζει σχετικά με τον εξοπλισμό. Έδωσε ιδιαίτερη προσοχή να μας μάθει να δένουμε κόμπους διαφόρων ειδών (ναυτικός, σταυρόκομπος, καντηλίτσα κλπ) και προσπάθησε να μας κάνει να αισθανθούμε απόλυτα ασφαλείς. «Το παν είναι να έχεις εμπιστοσύνη στον εξοπλισμό σου!» μας είπε χαρακτηριστικά. «Φροντίζεις πάντα να είναι συντηρημένος, προσέχεις και ελέγχεις διαρκώς τους κόμπους σου αλλά πρωτίστως έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη, τόσο στον εξοπλισμό όσο και στον συνεργάτη σου που τυχόν κρατάει τα σχοινιά σου από το έδαφος». Στη συνέχεια ανέβηκε η ίδια στο βράχο και κάρφωσε τα στηρίγματα για να περαστούν τα σχοινιά για όσους θα ακολουθούσαν. Η εμπειρία της αναρρίχησης ήταν συναρπαστική. Το ίδιο και η αίσθηση ότι γίνεσαι ένα με το βράχο καθώς αναζητάς έστω και την παραμικρή εσοχή που μπορεί να λειτουργήσει ως πάτημα για να ανέβεις ακόμα ψηλότερα. Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτεσαι ιδιαίτερα, επικεντρώνεσαι απλώς στο σκαρφάλωμα και αν σε κάποιο σημείο κολλήσεις επειδή ο βράχος γίνεται πιο λείος και δεν σου προσφέρει πατήματα, η εκπαιδεύτρια σε παροτρύνει ώστε να κρατήσεις κόντρα με τα πόδια σου στο βράχο και να δώσεις ώθηση στο σώμα σου να εκτιναχτεί με δύναμη ψηλά προκειμένου να φτάσεις ως το επόμενο βολικό πάτημα. Όταν φτάσεις στην κορυφή γυρίζεις και κοιτάζεις πίσω σου... Αντικρίζεις τη θέα από ψηλά και μόνο τότε συνειδητοποιείς μέχρι που έχεις ανέβει χρησιμοποιώντας μονάχα τα χέρια, τα πόδια και τη σωματική σου δύναμη. 

Rappelling (καταρρίχηση)
Το πιο δύσκολο κομμάτι δεν είναι η ανάβαση, ούτε η κάθοδος. Το πιο δύσκολο είναι ο ψυχολογικός παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπίσεις τη στιγμή ακριβώς που καλείσαι να ξεκολλήσεις τα χέρια σου από το βράχο και να αφεθείς πίσω στηριζόμενος μονάχα στο σχοινί που σε κρατάει. Μέχρι εκείνη τη στιγμή αισθανόσουν ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης, ωστόσο έρχεται αυτή η ώρα που πρέπει να αποδείξεις στην πράξη την εμπιστοσύνη στον εξοπλισμό σου ή στον συνεργάτη σου, για την οποία έκανε εξαρχής λόγο η εκπαιδεύτρια. Ελέγχεις τον κόμπο και έπειτα απλώς αφήνεσαι! Μόλις παρέλθουν τα πρώτα δευτερόλεπτα και συνειδητοποιήσεις ότι δεν κινδυνεύεις τελικά, ξεκινάς να κατεβαίνεις και εκεί είναι που το διασκεδάζεις πραγματικά γιατί το rappelling μοιάζει σαν παιδικό παιχνίδι. Κρατάς κόντρα με τα πόδια στο βράχο, ωθείς τον κορμό σου προς τα πίσω και πηδάς σαν κουνέλι αφήνοντας λίγο-λίγο το σχοινί που σε δένει στη μέση σου. Καταπληκτικά! Με την πρώτη ευκαιρία ελπίζω κάποια στιγμή να το επαναλάβω...   

2. ΣΑΦΑΡΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ  


Ο Κόλπος της Γέρας
Αξίζει αρχικά να αναφέρω ότι η Μυτιλήνη είναι ένα νησί που διαθέτει απίστευτες φυσικές ομορφιές. Βουνά, δάση, πλούσια χλωρίδα και off road διαδρομές για jeep ή μηχανές. Κάπως έτσι, ένα απόγευμα γεννήθηκε στην παρέα η ιδέα να πάμε βόλτα με τις μηχανές στο δάσος πάνω από τον πανέμορφο κόλπο της Γέρας, καταλήγοντας απροσδόκητα σε ένα... σαφάρι μανιταριών! Αφήσαμε τις μηχανές στην άκρη του χωματόδρομου και συνεχίσαμε με τα πόδια. Χωθήκαμε για τα καλά στο δάσος και ξεκινήσαμε να μαζεύουμε μανιτάρια ενώ σκεφτόμασταν ήδη πως θα ήταν ο τέλειος μεζές για το βραδινό μας ουζάκι. Δεν πτοηθήκαμε ούτε λεπτό που κανένας μας δεν γνώριζε πώς να ξεχωρίζει τα βρώσιμα από τα δηλητηριώδη και συμφωνήσαμε πως όσο πιο λευκά τα βλέπαμε τόσο πιο ακίνδυνα μας φαίνονταν! Έπειτα από κάνα δίωρο και έχοντας χορτάσει περπάτημα στη φύση και καθαρό αέρα, πήραμε το δρόμο του γυρισμού κουβαλώντας ούτε λίγο-ούτε πολύ... τρεις σακούλες με μανιτάρια!

Σούρουπο στον Κόλπο της Γέρας
Η θέα από ψηλά προς τον Κόλπο της Γέρας ήταν εκπληκτική καθώς ο ήλιος έδυε βάφοντας με έντονα χρώματα τον ορίζοντα. Ευτυχώς για εμάς, προτού συγκεντρωθούμε στο σπίτι για μαγείρεμα, φροντίσαμε να επισκεφθούμε κάποιον ντόπιο που ήταν καλός γνώστης περί των μανιταριών, ώστε να μας τα ξεδιαλύνει... Η απόφασή μας αποδείχτηκε σοφότατη! Μας πέταξε και τις τρεις σακούλες στα σκουπίδια και μας έδωσε στο χέρι μονάχα τρία μανιταράκια... όλα τα υπόλοιπα που είχαμε μαζέψει ήταν δηλητηριώδη! «Τόσο εύκολο το νομίζατε;» μας είπε μην μπορώντας να συγκρατήσει τα γέλια του. Μπορεί η προσπάθειά μας να πήγε χαμένη καθώς ποτέ δεν γευτήκαμε τα -φαινομενικά τουλάχιστον- λαχταριστά μανιτάρια που μαζέψαμε, ωστόσο μας δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να περάσουμε όμορφα το απόγευμά μας στο δάσος και σε πλήρη αρμονία και επαφή με τη φύση.       

3. SPA ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ

Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Η Μυτιλήνη φημίζεται για τα ιαματικά λουτρά της καθώς σε πολλά σημεία της υπάρχουν θερμοπηγές. Δοκίμασα τα λουτρά του Πολιχνίτου. Τα νερά αναβλύζουν από πολλές πηγές μέσα από ηφαιστειογενή πετρώματα και η θερμοκρασία στους λουτήρες αγγίζει τους 41,5 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που κατατάσσει τις πηγές ανάμεσα στις θερμότερες όλης της Ευρώπης, εφάμιλλες με τις αντίστοιχες του Wiesbaden της Γερμανίας. Ομολογώ ότι δεν είμαι συνηθισμένη σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και αισθάνθηκα αδιαθεσία και ζάλη, ωστόσο συνήλθα μπαίνοντας κάτω από το κρύο νερό. Η εμπειρία πάντως άξιζε και με το παραπάνω! Μετά το λουτρό, βγήκα έξω με κοντομάνικο μπλουζάκι και σε θερμοκρασίες ατμόσφαιρας αρκετά χαμηλές (καθότι τέλη φθινοπώρου!) και ένιωσα αναζωογονημένη, ανανεωμένη και με πολύ περισσότερες αντοχές στο κρύο. 

4. ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ ΓΙΑ ΚΑΣΤΑΝΑ        

Αγιάσος, καθ' οδόν προς το δάσος με τις καστανιές
Η πανέμορφη και γραφική Αγιάσος είναι χτισμένη στις πλαγιές του επιβλητικού όρους του Ολύμπου και περιτριγυρίζεται από δάση με καστανιές. Τον Οκτώβριο μάλιστα λαμβάνει χώρα η «Γιορτή του Κάστανου». Μια καλή ιδέα για να περάσουμε ένα απόγευμα στη φύση είναι να κάνουμε μια βόλτα στα δάση με τις καστανιές. Βγαίνουμε από την Αγιάσο και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε στο βουνό. Προσπερνάμε το κέντρο κράτησης μεταναστών και συνεχίζουμε μέχρι το τέλος του δρόμου και τις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Απέναντι ακριβώς ξεκινά μια τεράστια έκταση με καστανιές. Κάνουμε τη βόλτα μας πατώντας πάνω σε ένα «χαλί» από πεσμένα κάστανα! Μαζεύουμε και μερικά για να τα ψήσουμε αργότερα στο τζάκι και να μοσχοβολήσει ολόκληρο το σπίτι!  

5. BIRDWATCHING ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΟΝΗ

Flamingos στην Καλλονή
Το birdwatching είναι ένα χόμπι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό αλλά ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο βρέθηκα την κατάλληλη εποχή στο σωστό μέρος για να πετύχω εντελώς τυχαία στους υγροβιότοπους λίγο έξω από την Καλλονή τα flamingos που έκαναν στάση στο μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι. Ήταν γύρω στα τέλη του φθινοπώρου και χιλιάδες ροζ flamingo κατέκλυζαν τον Κόλπο της Καλλονής προσφέροντας ένα εντυπωσιακότατο θέαμα που δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο!      

6. SURFING ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Surfing
Μόλις ο Αίολος απελευθερώσει τους Ανέμους του, η θάλασσα αρχίζει να αγριεύει, τα κύματα υψώνονται και όλοι οι serfers της Μυτιλήνης, πιστοί στο ραντεβού τους, δίνουν το παρών στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αεροδρόμιο "Οδυσσέας Ελύτης". Φορούν τις ειδικές στολές και τον εξοπλισμό τους και με τις σανίδες ανά χείρας βουτούν στα παγωμένα νερά για μια ακόμα αναμέτρηση με τα μανιασμένα κύματα. Όσοι δεν είναι γνώστες του αθλήματος, αρκούνται απλώς να τους κοιτάζουν...


- Σημείωση: Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τα ιαματικά λουτρά Πολιχνίτου δεν λειτουργούν πια. Ωστόσο, θερμοπηγές και ιαματικά λουτρά εν λειτουργία υπάρχουν σε διάφορα άλλα σημεία του νησιού. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης