Σιένα: Η πόλη που σταμάτησε το χρόνο...

Ο Καθεδρικός Ναός της Siena

Αν υπάρχει μια ιταλική πόλη που να διατηρεί αναλλοίωτο τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα, το μυστήριο και την καλλιτεχνική φύση της αυτή είναι αναμφίβολα η Siena! Από τις πιο αγαπημένες και ξεχωριστές πόλεις της Ιταλίας, η Σιένα ανήκει στην επαρχία της Τοσκάνης και συγκαταλέγεται στη Λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Γραφικές γωνιές της πόλης
Η ίδρυσή της αναφέρεται σε έναν πολύ γνωστό μύθο που συνδέει και αυτή την πόλη με τα δίδυμα αδέλφια Ρωμύλο και Ρέμο, που θεωρούνται υπεύθυνα για την ίδρυση της ιταλικής πρωτεύουσας, της Ρώμης. Σύμφωνα πάντα με το μύθο λοιπόν, οι γιοι του Ρέμου, Senius και Aschius, φέρονται να εγκαταλείπουν τη Ρώμη για να γλιτώσουν από την οργή του Ρωμύλου, του αδερφού δηλαδή του πατέρα τους. Ο Απόλλων και η Άρτεμις τους δωρίζουν δύο άλογα, ένα άσπρο και ένα μαύρο, με τα οποία καταφεύγουν στην περιοχή της Τοσκάνης, όπου ιδρύουν μια πόλη με το όνομα Siena (από το Senius, το όνομα του μεγαλύτερου αδερφού). Τα χρώματα των δύο αλόγων έγιναν έκτοτε τα επίσημα χρώματα της νέας πόλης. Σε κάποια γωνιά της Σιένας μάλιστα, γίνεται αναφορά στη μυθική ίδρυσή της καθώς σε περίοπτη θέση δεσπόζει το άγαλμα της Lupa, της Λύκαινας που θήλασε το Ρέμο και τον Ρωμύλο. 

Η εξοχή της Τοσκάνης, έξω από τα τείχη της πόλης
Ιστορικά, γνωρίζουμε την πόλη ως το αντίπαλον δέος της γειτονικής Φλωρεντίας, πάντα σε διαμάχη μαζί της τόσο στρατιωτικά όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικής παραγωγής. Η χρυσή εποχή της ανάπτυξής της εντοπίζεται περί τα μέσα του 13ου μέχρι τα μέσα του 14ου αιώνα, όταν χτίστηκαν τα σπουδαία οικοδομήματα που την κοσμούν, με χρήματα που συνεισέφεραν οι εύποροι κάτοικοί της και παράλληλα οι τεχνίτες της ανταγωνίστηκαν επάξια τους αντίστοιχους καλλιτέχνες της Φλωρεντίας. Το 1348 η ανάπτυξη ανακόπτεται απότομα από την τρομερή επιδημία πανούκλας που έπληξε το ένα τρίτο του πληθυσμού της, ενώ δύο αιώνες αργότερα η πολιορκία και η ήττα που υπέστη από τη Φλωρεντία καταδίκασαν τη Σιένα να παραμείνει για πάντα στη σκιά της νικήτριας αντιπάλου της. Η ανάπτυξη αναστέλλεται, η ανοικοδόμηση νέων κτηρίων παγώνει και κάπως έτσι η Σιένα φτάνει σήμερα να διατηρεί ακόμη αυτή τη γοητευτική μεσαιωνική ομορφιά που την κάνει τόσο ιδιαίτερη. Τα κτήρια έχουν βεβαίως αναπαλαιωθεί και είναι κατοικήσιμα. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε λόφο, οπότε δε γλιτώνουμε τις ανηφόρες! Παρόλα αυτά τα γραφικά δρομάκια και η θέα μάς αποζημιώνουν. 

Fonte Gaia

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην κεντρική πλατεία, την περίφημη Piazza del Campo, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες στην Ευρώπη. Έχει ένα παράξενο σχήμα βεντάλιας, περιβάλλεται από κομψά μέγαρα και στη μια της πλευρά δεσπόζει το επιβλητικό Palazzo Pubblico που στεγάζει το Δημαρχείο. Ο Torre del Mangia, ο θεόρατος (ύψους 102 μ.) πύργος του κωδωνοστασίου, παρέχει υπέροχη θέα προς την πόλη.

Fonte Gaia, λεπτομέρεια
Ακριβώς απέναντι η Fonte Gaia, η κρήνη με τα αγάλματα, κοσμείται από ανάγλυφα του Αδάμ και της Εύας, των Χαρίτων και της Παναγίας με το Θείο Βρέφος. Κάθομαι για λίγο στο πεζούλι και κάνω ό,τι και ο υπόλοιπος κόσμος: απλώς χαζεύω! Άλλοι καθισμένοι στα πεζούλια και άλλοι ξαπλωμένοι κάτω, καταγής στην πλατεία, απολαμβάνουν τον ήλιο. Στη συνέχεια, πιάνω τραπέζι κάτω από τις ομπρέλες του bar «Il Palio» και παραγγέλνω καφέ marocchino, ενώ διαβάζω για τις ιπποδρομίες που λαμβάνουν χώρα στην Piazza del Campo κατά τη διάρκεια της ομώνυμης γιορτής του Palio.

Piazza del Campo
Το λεγόμενο «Πάλιο» είναι η σημαντικότερη γιορτή της Siena και πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο: στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου. Η πόλη χωρίζεται σε 17 contrade (γειτονιές) και κάθε μία έχει τον δικό της αναβάτη. Κάθε φορά συμμετέχουν συνολικά 10 contrade, οι επτά είναι αυτές που δεν διαγωνίστηκαν την προηγούμενη χρονιά, η μία είναι η νικήτρια της προηγούμενης φοράς και άλλες δύο που βγαίνουν μετά από κλήρωση. Πριν τους αγώνες πέφτουν στοιχήματα, ενώ οι αναβάτες παρελαύνουν ντυμένοι με παραδοσιακές μεσαιωνικές φορεσιές και τα λάβαρα της δικής τους γειτονιάς. Οι ιπποδρομίες διεξάγονται κατά τον παλιό τρόπο, δηλαδή χωρίς σέλα. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά σε αυτές είναι του 1283, ενώ η κάθε ιπποδρομία έχει διάρκεια μόλις... 90 δευτερόλεπτα! Ο νικητής κερδίζει ένα λάβαρο για λογαριασμό της γειτονιάς που εκπροσωπεί, χαίρει μεγάλης εκτίμησης σαν να είναι λαϊκός ήρωας και αυτή η νίκη αποτελεί σημαντική τιμή για τη γειτονιά του που ξεσπά σε πανηγυρισμούς και γλέντια.

Το Βαπτιστήριο
Το Duomo με τον Πύργο του Κωδωνοστασίου
Συνεχίζω τη βόλτα μου στα σοκάκια της Σιένας και ο δρόμος με βγάζει στο Βαπτιστήριο και κατόπιν στο εντυπωσιακότατο Duomo. Ο γοτθικού ρυθμού Καθεδρικός Ναός, που χτίστηκε ως απάντηση στο αντίστοιχο Duomo της αντίπαλης Φλωρεντίας με τη φιλοδοξία να γίνει ο μεγαλύτερος Ναός της Χριστιανοσύνης, παρέμεινε τελικά ημιτελής. Τα τόσο φιλόδοξα σχέδια εγκαταλείφθηκαν λόγω της τρομερής επιδημίας πανούκλας που έπληξε ανεπανόρθωτα την πόλη. Μπορούμε βεβαίως να φανταστούμε το δέος των τότε κατοίκων μπροστά σε αυτό το τεραστίων διαστάσεων αριστούργημα αφού ακόμα και σήμερα η αρχιτεκτονική δομή του και η περίτεχνη διακόσμησή του εντυπωσιάζουν το μάτι του επισκέπτη. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης, με την προσωπική τους φροντίδα, βοήθησαν στο να μεταφερθούν μέχρις εδώ οι πέτρες από τα κοντινά λατομεία που βρίσκονταν έξω από τα τείχη της πόλης.

Duomo, λεπτομέρεια
Οι ασπρόμαυρες πέτρες αλλά και η εναλλαγή άσπρων και μπεζ-ροζ διακοσμήσεων κάνει το Ναό να μοιάζει από μακριά σαν ένα γιγάντιο και λαχταριστό ζαχαρωτό! Οι χρυσές ψηφίδες στα ημιθόλια της πρόσοψης αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου και χαρίζουν ξεχωριστή λάμψη στο δημιούργημα. Ο Πύργος του Κωδωνοστασίου είναι εμφανώς διαφορετικής τεχνοτροπίας, απόδειξη της ετεροχρονισμένης κατασκευής του σε σχέση με το υπόλοιπο οικοδόμημα του κυρίως ναού.



Στην πρόσοψη του πλευρικού κτηρίου μπορούμε να δούμε να κυματίζουν στη σειρά οι πολύχρωμες «bandiere» (σημαίες) κάθε μίας από τις 17 contrade.

Οι σημαίες των 17 contrade

Αποχωρώ από τη Siena απόλυτα μαγεμένη και πεπεισμένη ότι έχω ανακαλύψει μία από τις ασυναγώνιστα ομορφότερες πόλεις της πολυαγαπημένης μου Ιταλίας...  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης