Οι δρόμοι του κρασιού στην Ιταλία…

Οι αμπελώνες της Ιταλίας είναι γνωστοί παντού καθώς εδώ παράγονται μερικά από τα διασημότερα και εκλεκτότερα κρασιά. Σήμερα θα επιχειρήσουμε ένα οδοιπορικό στους περίφημους ιταλικούς «δρόμους του κρασιού», διασχίζοντας έτσι ολόκληρη τη χερσόνησο από το Βορρά της μέχρι τις εσχατιές του Νότου και ανακαλύπτοντας τα δέκα καλύτερα κρασιά... 

1. Valle d’ Aosta: Blanc de morgex et la salle

Blanc de Morgex et La Salle

Ο λευκός αυτός οίνος παράγεται στον αμπελώνα της Κοιλάδας της Αόστα που βρίσκεται στη Βορειοδυτική Ιταλία και συνορεύει με την Ελβετία και τη Γαλλία, περιλαμβάνοντας ένα κομμάτι των Άλπεων. Πρόκειται για τον μοναδικό αμπελώνα στην Ευρώπη που βρίσκεται σε τόσο υψηλό υψόμετρο και ως εκ τούτου είναι ο μικρότερος σε παραγωγή σταφυλιού, ωστόσο τα ορεινά λιβάδια των Άλπεων συνθέτουν ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό.




2. Lombardia: Franciacorta

Οι αμπελώνες της Franciacorta
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν λευκό και αφρώδη (spumante) οίνο που παράγεται στην επαρχία της Brescia, στη Λομβαρδία της Βόρειας και κεντρικής Ιταλίας. Προέρχεται από μια πανάρχαια ποικιλία σταφυλιών και έχει μια εκλεπτυσμένη γεύση που συναγωνίζεται επάξια τη σαμπάνια. Ακολουθώντας το μονοπάτι του Franciacorta, ανακαλύπτουμε ένα σύμπλεγμα μικρών πόλεων χτισμένων στις πλαγιές των λόφων καθώς και παλιές επαύλεις Ιταλών ευγενών, ενδιαφέρουσες εκκλησίες και μεσαιωνικά κάστρα.

3. San Gimignano: Vernaccia di San Gimignano

Vernaccia di San Gimignano
Οι αμπελώνες της περιφέρειας της Τοσκάνης είναι πασίγνωστοι και φημισμένοι. Μας είναι άλλωστε οικείες οι καρτ-ποστάλ από την περιοχή, που απεικονίζουν τα λιβάδια και τους αμπελώνες της. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη μεσαιωνική πόλη του San Gimignano είναι γεμάτη με αμπέλια και εδώ δραστηριοποιούνται πολλοί οινοπαραγωγοί. Και αυτός ο οίνος είναι λευκός, πλούσιος σε μέταλλα και με συνεχή παραγωγή εδώ και οχτώ αιώνες! Η ίδια η πόλη είναι απίστευτα γραφική και ιστορική (εδώ αγόρευσε κάποτε ο Dante Alighieri) και διαθέτει δεκατρείς πύργους, τη μεσαιωνική εκκλησία της Santa Maria Assunta (γνωστής και ως Duomo di San Gimignano) και την πανέμορφη Piazza del Duomo

4. Montalcino: Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

Παραμένοντας στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης, ταξιδεύουμε μέχρι το Montalcino για να γευτούμε έναν ερυθρό, αυτή τη φορά, οίνο. Αφήνουμε τη χαρακτηριστική του γεύση να μας μαγέψει καθώς τον συνοδεύουμε με τοπικό σαλάμι και τυρί Pecorino. Το Montalcino είναι μια ακόμα μεσαιωνική πόλη της Τοσκάνης, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της Σιένας. Η καταπράσινη εξοχή γύρω από την πόλη μοιάζει, θαρρείς, βγαλμένη από πίνακα του Van Gogh… Στο τοπίο κυριαρχούν ηλιοτρόπια, κυπαρίσσια και χωράφια σπαρμένα με σιτάρι.

5. Montefalco: Sagrantino di Montefalco

Sagrantino di Montefalco
Κατεβαίνοντας νοτιότερα, φτάνουμε στην κεντρική Ιταλία και το Νομό της Umbria. Εδώ κυριαρχεί η παραγωγή του περίφημου ερυθρού οίνου Sagrantino di Montefalco, ένα πολύ αγαπημένο μου κρασί που είχα την τύχη να πρωτογνωρίσω σε μια μικρή trattoria στο κοντινό χωριό Spoleto, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού γευσιγνωσίας στην Umbria. Η οινοποιία «Paolo Bea» βρίσκεται περίπου δέκα λεπτά από το κέντρο του Montefalco και παρέχει τη δυνατότητα ξενάγησης, τόσο στην οινοποιία όσο και στον αμπελώνα. Η ίδια η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και ως εκ τούτου διάσημη για την πανοραμική θέα της. Κάστρα, ρωμαϊκές εκκλησίες και περίφημες τοιχογραφίες ομορφαίνουν αυτή την πόλη-κόσμημα της κεντρικής Ιταλίας. 

6. Campania: Taurasi  

Taurasi
Φτάνοντας στον Νότο της χερσονήσου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας (με πρωτεύουσα τη Νάπολη), ανακαλύπτουμε τον αρωματικό αυτό ερυθρό οίνο που συνδέεται άμεσα με το… ελληνικό στοιχείο. Τι εννοώ; Πολύ απλά, το κρασί Taurasi παράγεται από μια πανάρχαια ποικιλία, που ονομάζεται aglianico, την οποία έφεραν στην περιοχή οι Αρχαίοι Έλληνες

Η ποικιλία aglianico





7. Basilicata: Aglianico del Vulture

Η περιοχή Basilicata του ιταλικού Νότου, γνωστή και ως Λουκανία, παράγει τον ερυθρό αυτό οίνο που σπανίως εξάγεται. Θυμίζει το σαφώς διασημότερο Barolo και μπορεί να είναι φθηνότερος από αυτό αλλά είναι εξίσου έντονα αρωματικός. 


Aglianico del Vulture
Η περιοχή αυτή του Νότου καθυστέρησε πολύ να αναπτυχθεί τουριστικά καθώς για χρόνια παρέμενε ο «φτωχός συγγενής» του εμφανώς πλουσιότερου και πιο εκλεπτυσμένου Βορρά. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν την ξεχωριστή γοητεία της Matera με τις κατοικίες και τις εκκλησίες που είναι λαξευμένες στα βράχια του λόφου.






Η εντυπωσιακή Matera

8. Sardegna: Vermentino di Gallura 

Vermentino di Gallura


Πιάνοντας τα νησιά της Ιταλίας, επισκεπτόμαστε τη Σαρδηνία, ένα νησί που φέρει έντονες ισπανικές επιρροές. Ο τοπικός οίνος είναι λευκός και συνοδεύει άψογα τις τοπικές σπεσιαλιτέ που έχουν ως βάση τους τα οστρακοειδή.



9. Sicilia: Contea di Sclafani    

Το πανέμορφο νησί της Σικελίας παράγει έναν γευστικότατο ερυθρό οίνο από σταφύλια της ποικιλίας Nero dAvola. Οι αμπελώνες και τα οινοποιεία είναι απομακρυσμένα στην ορεινή περιοχή της κεντρικής Σικελίας, κοντά στο Vallelunga.

Κελάρι οινοποιείου στη Σικελία 

10. Pantelleria: Moscato passito di Pantelleria

Moscato passito di Pantelleria
Η άγνωστη Παντελερία είναι ένα μικρό, εξωτικό νησάκι της Μεσογείου, νότια της Σικελίας και αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Έλβα και το SantAntioco. Ως εκεί φτάνουμε με ferry boat από το Παλέρμο και από τη δυτική πλευρά του νησιού αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η Αφρική. Ο χρυσαφένιος οίνος που παράγεται εδώ είναι γλυκός και σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία δόθηκε στον Απόλλωνα από την Τανίτ, Καρχηδονιακή θεά της Γης και της Θάλασσας, ως… ερωτικό φίλτρο!

Πηγή: «Τα 10 καλύτερα μονοπάτια κρασιού στην Ιταλία» από το βιβλίο «500 Ταξίδια Ζωής», τομ. 1, εκδ. National Geographic Society  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης