Ο θρύλος του «Γεφυριού του Διαβόλου» στη Lucca!

Η Ponte del Diavolo (Ponte della Maddalena) στη Lucca

Είναι καλοκαίρι, βρίσκομαι στην Τοσκάνη και κάθομαι να γευματίσω σε μια πιτσαρία μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Lucca. Πάνω στη λαδόκολλα που μου στρώνει ο σερβιτόρος στο τραπέζι για να ακουμπήσει επάνω την πίτσα μου, είναι σχεδιασμένο ένα γεφύρι και αναγράφονται μερικές αράδες που παραπέμπουν σε κάποιον τρομερό μύθο της περιοχής που ακριβώς επειδή τον αγνοώ παντελώς, μου εξάπτει την περιέργεια! Ρωτάω να μου πουν λεπτομέρειες και κάπως έτσι ξεκινά μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα με τους ντόπιους…

Η Ponte del Diavolo το χειμώνα
Το γεφύρι αυτό ονομάζεται Ponte della Maddalena (Γέφυρα της Μαγδαληνής), είναι γνωστό όμως περισσότερο ως Ponte del Diavolo, δηλαδή "Γεφύρι του Διαβόλου"! Βρίσκεται κοντά στο Borgo a Mozzano, στην επαρχία της Lucca και από κάτω του περνάει ο ποταμός Serchio. Η ιστορία λέει ότι χτίστηκε τον 14ο αιώνα, πολύ πιθανόν πάνω από τα ερείπια παλαιότερου γεφυριού του 11ου αιώνα και κατόπιν επιθυμίας της Κοντέσας Matilde di Canossa, όταν Δούκας της Λούκα ήταν ο Castruccio Castracani (με το όνομά του μάλιστα συνδέονται πολλά έργα και οχυρώσεις πόλεων της Τοσκάνης, όπως και τα τείχη της ίδιας της Lucca). Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε για τη γέφυρα αυτή ανάγεται στον ίδιο αιώνα με τη δημιουργία της (14ος) και απαντάται σε μια νουβέλα του Giovanni Sercambi. Την ονομασία Ponte della Maddalena την έλαβε κατά τον 16ο αιώνα από ένα γειτονικό παρεκκλήσι αφιερωμένο στη Μαρία Μαγδαληνή. Περί τα μέσα του 19ου αιώνα υπέστη σοβαρές ζημιές από πλημμύρες ενώ στις αρχές του 20ου χρειάστηκε να γίνουν ορισμένες ανακατασκευές προκειμένου να διανοιχθεί η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τη Lucca με την Aulla. Τα δύο αυτά γεγονότα τελικά μετέβαλλαν την αρχική όψη της γέφυρας.  

Τι λέει ο θρύλος σχετικά με τον Διάβολο;    

Πέρα όμως από την ιστορική πραγματικότητα, η Γέφυρα της Μαγδαληνής έχει συνδεθεί με έναν παράξενο μύθο γύρω από τον τρόπο δημιουργίας της, στον οποίο οφείλεται και η ονομασία «Γέφυρα του Διαβόλου». Η κατασκευή της λοιπόν αποτέλεσε ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα για τη μηχανική του Μεσαίωνα και όπως ήταν φυσικό, όποιος την έβλεπε εντυπωσιαζόταν και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν ποτέ δυνατόν το ανθρώπινο χέρι να έφτιαξε κάτι τόσο ακατόρθωτο. Κάπως έτσι άρχισαν να διαδίδονται τα διάφορα σενάρια περί υπερφυσικών δυνάμεων που μεσολάβησαν προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο! Ο θρύλος αποδίδει τη δημιουργία της γέφυρας στον ίδιο το Διάβολο και λέει ότι ο αρχιμάστορας του έργου ήταν ανήσυχος γιατί οι εργασίες καθυστερούσαν υπερβολικά. Τότε αποφάσισε να έρθει σε συμφωνία με το Διάβολο ώστε με τη βοήθειά του το έργο να ολοκληρωνόταν σύντομα. Πράγματι, ο Διάβολος βοήθησε και μέσα σε μία μόλις νύχτα η γέφυρα ήταν έτοιμη, τα πάντα όμως δυστυχώς έχουν και ένα αντίτιμο... Ως αντάλλαγμα ζήτησε να πάρει την ψυχή του πρώτου διαβάτη που θα διέσχιζε τη γέφυρα. Ο πρωτομάστορας απελπισμένος καταφεύγει στον Εφημέριο του χωριού και του εξομολογείται τα πάντα γύρω από τη συμφωνία και το βαρύ της τίμημα. 

Λευκός ποιμενικός maremma
Τότε ο Εφημέριος είχε την καταπληκτική ιδέα να βάλουν έναν σκύλο να διασχίσει πρώτος τη γέφυρα ώστε ο Διάβολος να πάρει τη δική του ψυχή. Έτσι ακριβώς έπραξαν και μόλις ο Διάβολος κατάλαβε ότι τον είχαν ξεγελάσει πέταξε τον σκύλο στα νερά του ποταμού και κανείς δεν τον είδε ποτέ ξανά. Από τότε και κάθε χρόνο, γύρω στα τέλη του Οκτώβρη, ένας λευκός ποιμενικός maremma εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά και διασχίζει τη γέφυρα. Λένε ότι είναι ο Διάβολος με τη μορφή σκύλου που εξακολουθεί να γυρεύει τον πρωτομάστορα που τον ξεγέλασε για να του πάρει την ψυχή. Οι ντόπιοι, για να ξορκίσουν το κακό, διοργανώνουν συναυλίες πάνω στη γέφυρα, ώστε μέσω της μουσικής να κατευνάσουν την οργή του Διαβόλου γιατί αλλιώς θα κάνει καταστροφές στην πόλη τους.     

Παρόμοιοι θρύλοι απαντώνται και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας αλλά και της Ισπανίας. Μετά το γεύμα μου, επισκέφθηκα τελικά το περιβόητο γεφύρι. Βρισκόταν σε μια τοποθεσία ήσυχη και γαλήνια και γύρω υπήρχαν πολλά δέντρα και πράσινο. Τίποτα δεν μαρτυρούσε τον τρομερό του μύθο...       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης