Κουτσομούρες σαβόρο: γεύση από Επτάνησα!
Η συνταγή του σαβόρο μας ταξιδεύει στον μακρινό Μεσαίωνα και τους Βενετσιάνους ναυτικούς. Το σαβόρο ήταν μία σάλτσα που μοιάζει με τουρσί και τη χρησιμοποιούσαν για να συντηρούν τα ψάρια στις εποχές που δεν υπήρχαν τα ψυγεία. Η σάλτσα έχει ως βάση της το ξύδι (που βοηθούσε στη συντήρηση), το δενδρολίβανο (που έχει απολυμαντικές ιδιότητες), το αλεύρι, το λάδι και το σκόρδο. Το σαβόρο αποτέλεσε βασική τροφή των ναυτικών γιατί με την τεχνική αυτή τα ψάρια μπορούσαν να διατηρηθούν μέχρι και μια βδομάδα και έτσι τα πληρώματα των πλοίων απέφευγαν να πάθουν σκορβούτο από έλλειψη βιταμίνης.
Η ονομασία προέρχεται από το λατινικό «pesce en saor» που σημαίνει ψάρι σε σάλτσα (μαριναρισμένο). Η συνταγή πέρασε από τους Ενετούς στους Έλληνες νησιώτες λόγω της ενετικής κατοχής και απαντάται κυρίως στα Επτάνησα αλλά και σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων και την Κύπρο. Μαγειρεύεται συνήθως με μικρά ψάρια (όπως μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαρδέλες, γόπες και μπακαλιαράκια) ενώ στην αρχική συνταγή προστέθηκε αργότερα η σταφίδα (που βοηθάει στην πέψη και χαρίζει όμορφη μυρωδιά στο ψάρι) και το κουκουνάρι. Εμείς σήμερα θα δοκιμάσουμε να ετοιμάσουμε κουτσομούρες σαβόρο…
Διάβασε περισσότερα στο: freetravellergr.wordpress.com

 
 
 
 
 
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου