Ανακαλύπτοντας τα Τρίκαλα Θεσσαλίας…

Ληθαίος ποταμός, Τρίκαλα

Ο αρχικός προορισμός μας σε αυτό το ταξίδι ήταν τα Μετέωρα. Όπως συνήθως συμβαίνει όμως σε όλα τα ταξίδια, οι δρόμοι και τα τοπία σε παρασέρνουν και σε κάνουν να παρεκκλίνεις λιγάκι από τα πλάνα σου. Κανένα σπουδαίο επίτευγμα άλλωστε δεν έγινε βάσει σχεδίου και κανένας τόπος δεν ανακαλύφθηκε ακολουθώντας διαρκώς την πεπατημένη! Κάπως έτσι, παρεκκλίνοντας λιγάκι από το αρχικό μας πρόγραμμα, ξεκλέψαμε χρόνο για μια γνωριμία με τα Τρίκαλα, τη σημαντική αυτή πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας που αποτελεί πρωτεύουσα της Περιφέρειας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων.

Η πόλη των Τρικάλων
Η αρχαία πόλη, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η σύγχρονη, ιδρύθηκε περίπου στην τρίτη χιλιετία π.Χ. και λεγόταν Τρίκκα ή Τρίκκη, ονομασία που την πήρε από τη Νύμφη Τρίκκη, κόρη του Ποταμού Πηνειού ή Ασωπού. Η πόλη αυτή αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας λόγω του Ασκληπιού, που έζησε και έδρασε εδώ. Στην περιοχή υπήρχε άλλωστε και ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα Ασκληπιεία. Η σημερινή πόλη είναι όμορφη, μοντέρνα και σφύζει από ζωή. Τη διασχίζει ο Ληθαίος ποταμός, παραπόταμος του Πηνειού, ενώ οι πεζόδρομοι και τα μαγαζιά της δίνουν έναν δυνατό παλμό στη ζωή του τόπου. Τα Τρίκαλα είναι επίσης πατρίδα πολλών διάσημων προσωπικοτήτων από τους χώρους του αθλητισμού, της μουσικής και της πολιτικής, όπως είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης, η Σοφία Σακοράφα, ο Περικλής Ιακωβάκης καθώς και ο αγαπημένος ερμηνευτής όλων μας, ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Η Γέφυρα των Τρικάλων
Ξεκινάμε τη βόλτα μας από την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Οι πρώτες μας εντυπώσεις από την πόλη είναι άκρως θετικές αφού παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι κυκλοφορούν με ποδήλατα, κάτι ασυνήθιστο ακόμη για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ οι οδηγοί ακινητοποιούν επιτόπου τα οχήματα προκειμένου να διασχίσουν οι πεζοί το δρόμο. Πρόκειται για εικόνες που μόνο στις πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και σχεδόν δεν πιστεύουμε ότι τα Τρίκαλα είναι τόσο μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα! Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς την Κεντρική Γέφυρα που ενώνει την πλατεία με τον σημαντικότερο πεζόδρομο της πόλης, την οδό Ασκληπιού. Κάτω από τη γέφυρα περνάει ο Ληθαίος ποταμός, μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο γεμάτο δέντρα και πουλιά που προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης, ακόμα και για πικ-νικ. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς ενώ κάπου εκεί παρατηρούμε και το άγαλμα του Ασκληπιού. Η πεζοδρομημένη οδός Ασκληπιού περιλαμβάνει πολλά εμπορικά καταστήματα και καφετέριες. Εδώ χτυπά η καρδιά του εμπορικού κέντρου των Τρικάλων. Περπατώντας λίγο ακόμα συναντάμε το Δημαρχείο της πόλης. Στο τέρμα της οδού βρίσκουμε το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, που χρονολογείται και αυτό από το 1886. Την κατασκευή του ανέλαβε η ίδια γαλλική κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει και το δίκτυο των σιδηροδρόμων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Χαριλάου Τρικούπη

Ο πεζόδρομος της οδού Ασκληπιού
Απαραίτητη στάση για ένα καφεδάκι στο καφέ «Frame» ή στο «Sante» και γρήγορα συνεχίζουμε την περιήγησή μας με ένα ακόμα ιστορικό κτήριο. Το κτήριο, που από το 1915 μέχρι σήμερα στεγάζει το Δικαστικό Μέγαρο, είναι το πέτρινο κτίσμα που επί Τουρκοκρατίας στέγαζε το τουρκικό Διοικητήριο. Σειρά έχει η Παλιά Πόλη, που εκτείνεται στις συνοικίες Βαρούσι και Παλιά Μανάβικα και φτάνει μέχρι τις παρυφές του Φρουρίου. Το Βαρούσι διαθέτει όμορφα, διατηρητέα και περίτεχνα αρχοντικά του 17ου αιώνα μέχρι και 19ου. Υπήρξε ανέκαθεν γειτονιά χριστιανών επί Τουρκοκρατίας και αρχόντων, γι’ αυτό τα σπίτια αντικατοπτρίζουν την οικονομική ευμάρεια των τότε ιδιοκτητών τους, ως αποτέλεσμα της άνθισης του εμπορίου και της βιοτεχνίας που συντελέστηκε κατά τον 18ο-19ο αιώνα. Οι παλαιότερες εκκλησίες των Τρικάλων βρίσκονται σε αυτήν εδώ την περιοχή, χτισμένες μάλιστα πολύ κοντά η μία στην άλλη. Οι ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή έχουν φέρει στο φως ρωμαϊκά λουτρά και ένα κτήριο των ελληνιστικών χρόνων με ψηφιδωτά ενώ κάπου εδώ φημολογείται ότι βρισκόταν και το ξακουστό Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης, χωρίς ωστόσο τα ευρήματα να έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τις εικασίες. Τα Παλιά Μανάβικα έχουν τη δική τους, χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και έχουν να επιδείξουν μερικές από τις καλύτερες ταβερνούλες της πόλης. Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο βρίσκεται ο λόφος του Προφήτη Ηλία. Προσφέρει όμορφη θέα στην πόλη ενώ εδώ μπορεί να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και έναν αρκετά ενδιαφέροντα Ζωολογικό Κήπο.  

Πύργος Ρολογιού, Φρούριο Τρικάλων
Η μακραίωνη ιστορία της πόλης ζωντανεύει μέσα από τα θραύσματα του παρελθόντος της. Το Φρούριό της κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από τον Ιουστινιανό πάνω στην αρχαία ακρόπολη της Τρίκκης. Αποτελούταν από τριπλό τείχος, στο οποίο κατά τον 17ο αιώνα έγιναν προσθήκες από τους Οθωμανούς, όπως ο πύργος με το τεράστιο ρολόι και μια καμπάνα 650 κιλών. Το ρολόι αντικαταστάθηκε το 1936 από άλλο που υπάρχει μέχρι σήμερα και είναι επισκέψιμο. Στο εσωτερικό του Φρουρίου βρίσκεται το υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο


Κουρσούμ Τζαμί του Οσμάν Σαχ
Τέλος, ένα ασυνήθιστο για τον ελλαδικό χώρο αλλά εξίσου εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι το Τζαμί του Οσμάν Σαχ ή αλλιώς Κουρσούμ Τζαμί, ένα κτίσμα του 16ου αιώνα που ανήκει στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCOΑπ’ ότι διαβάσαμε, «κουρσούμ» στα τούρκικα θα πει «μόλυβδος», σαφής αναφορά στον θόλο του τζαμιού που είναι από μόλυβδο. Η παράδοση θέλει το τζαμί να χτίστηκε από τον Οσμάν Σαχ, ανιψιό του Σουλτάνου Σουλεϊμάν, που στα Τρίκαλα βρήκε θεραπεία σε μιαν αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Μάλιστα πίσω από το τζαμί βρίσκεται και το Μαυσωλείο του.

Αφήνουμε πίσω μας την πόλη των Τρικάλων και ακολουθούμε μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στα δέντρα και το πράσινο για να φτάσουμε μέχρι την Πύλη Τρικάλων. Εδώ σώζεται ένα παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι του 1527, γνωστό ως «Γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα». Πρόκειται για μια μονότοξη γέφυρα με ημικυκλικό τόξο και από κάτω της περνάει ο Πορταϊκός ποταμός. Για την κατασκευή της μερίμνησε ο τότε Μητροπολίτης Λαρίσης και μετέπειτα Πολιούχος των πόλεων Τρικάλων, Καλαμπάκας και Πύλης Άγιος Βησσαρίωνας. Μέχρι περίπου το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, η γέφυρα αυτή αποτελούσε τη μοναδική οδό σύνδεσης της Θεσσαλίας με την Ήπειρο!

Το Γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα, Πύλη Τρικάλων

"Νερόμυλος", Πύλη Τρικάλων

Λίγο μετά την Πύλη και ανεβαίνοντας προς Ελάτη, κάνουμε μια στάση στον «Νερόμυλο». Χτισμένη δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό και μέσα σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον γεμάτο δέντρα, δροσιά και τρεχούμενα νερά, η καφετέρια «Νερόμυλος» διαθέτει όμορφα τραπεζάκια, τοποθετημένα σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον, καθώς και ένα ενδιαφέρον υπαίθριο μουσείο.    



Διαμονή   

Το κατάλυμα "NoMads" στα Τρίκαλα είναι ένας μοντέρνος χώρος που θυμίζει hostel. Προσφέρει άνετα δωμάτια, σε προσιτές τιμές και αποτελεί μια καλή επιλογή διαμονής, ειδικά για τους νεότερους ηλικιακά επισκέπτες της πόλης. Στα σημεία προς βελτίωση θα ανέφερα ότι χρειάζεται να γίνουν ορισμένα μερεμέτια σε κάποια δωμάτια και να δοθεί λίγο περισσότερη έμφαση στις λεπτομέρειες όσον αφορά την καθαριότητα. Στα θετικά θα μπορούσα να συμπεριλάβω την αρκετά καλή τιμή των δωματίων και την τοποθεσία, καθώς επισκέπτεσαι άνετα με τα πόδια όλα τα σημαντικά αξιοθέατα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης