Σουτζουκάκια σμυρνέικα…



Έχοντας μικρασιατική καταγωγή, με προπάππο και προγιαγιά μέσα από τη Σμύρνη, δεν θα μπορούσα να μην αγαπώ την σμυρνέικη κουζίνα. Από τα πρώτα πιάτα που δοκίμασα μάλιστα να μαγειρέψω ήταν τα σμυρνέικα σουτζουκάκια! Από πού μας ήρθε όμως και πώς ξεκίνησε να μαγειρεύεται αυτό το πεντανόστιμο πιάτο;

Η ονομασία προέρχεται από την τούρκικη λέξη «sucuk» που θα πει «λουκάνικο» (για την ακρίβεια, σουτζούκι είναι το βοδινό λουκάνικο που έχει υποστεί ζύμωση). Οι Έλληνες λοιπόν της Μικράς Ασίας, αντί να βάζουν τον κιμά μέσα σε ιστό εντέρου όπως έκαναν οι Τούρκοι, τον άφηναν σκέτο και τον έπλαθαν σε μικρά μακρόστενα σχήματα σαν κεφτεδάκια ενώ προσέθεταν στο φαγητό τους την χαρακτηριστική παχύρρευστη και μυρωδάτη κόκκινη σάλτσα. Τα ελληνικά αυτά σουτζουκάκια ονομάστηκαν πολίτικα ή σμυρνέικα για να διακριθούν από όλους τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος. Οι Τούρκοι μάλιστα μιμήθηκαν την ελληνική συνταγή και ονόμασαν το πιάτο αυτό «Izmir köfte» που θα πει «κεφτές από τη Σμύρνη». Φυσικά το μυστικό είναι ένα και δεν είναι άλλο από τα μυρωδάτα μπαχαρικά που συνηθίζει να χρησιμοποιεί η πολίτικη-σμυρνέικη κουζίνα. Στην προκειμένη περίπτωση, το μυστικό κρύβεται στο κύμινο και την κανέλα! Ας ταξιδέψουμε λοιπόν στις αλύτρωτες πατρίδες μας μέσα από αρώματα και γεύσεις…

Υλικά (για 6 άτομα)

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό ή σε κόκκινο κρασί
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κανέλα
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:
3 ποτήρια του νερού χυμό ντομάτας
½ ποτήρι νερό
1 φλ. του καφέ λάδι
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Αφού μουλιάσουμε το ψωμί στο κρασί ή το νερό, το στραγγίζουμε καλά και το ρίχνουμε στον κιμά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα και το αλατοπίπερο και στη συνέχεια ζυμώνουμε καλά-καλά το μείγμα μέχρι να σταματήσει να κολλάει στα χέρια μας. Κατόπιν το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
2. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ρίχνουμε το λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το νερό, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. 
3. Πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν τα ρίχνουμε στη σάλτσα που σιγοβράζει και τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα. 
4. Τα σουτζουκάκια μας είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Extra tips

1. Μπορούμε να συνοδέψουμε τα σουτζουκάκια με ρύζι ή πουρέ.
2. Αρκετοί είναι αυτοί που προσθέτουν κρεμμύδι και αυγό στον κιμά, τα αυθεντικά όμως σουτζουκάκια δεν περιέχουν τίποτα από τα δύο.
3.  Αντί για ψωμί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά.
4. Αναλόγως του πόσο πικάντικο ή «βαρύ» θέλουμε να είναι το πιάτο μας, μπορούμε να βάλουμε και άλλα μπαχαρικά στον κιμά (όπως μοσχοκάρυδο) είτε να προσθέσουμε στη σάλτσα κύμινο, φύλλο δάφνης ή ένα μπαστουνάκι κανέλα. Προσωπικά τα αποφεύγω γιατί πρόκειται έτσι κι αλλιώς για ένα αρκετά «βαρύ» πιάτο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης