Bratislava: Μία από τις νεότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης σε αναζήτηση ταυτότητας…


Όμορφη, ιδιαίτερη, νεανική και νοσταλγική συνάμα, με ένα πλήθος κρυμμένων αρχιτεκτονικών θησαυρών και με έναν αέρα αλλιώτικο λόγω του ένδοξου παρελθόντος της. Αυτή είναι η
Bratislava: μία από τις νεότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (ανακηρύχθηκε Πρωτεύουσα της νεοϊδρυθείσας Δημοκρατίας της Σλοβακίας μόλις την 01/01/1993!) που δεν έχει κατορθώσει να βρει ακόμα πλήρως την ταυτότητά της ώστε να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις του χάρτη με τις top τουριστικές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου

Η Novy Most (Καινούρια Γέφυρα)
Ζει την καθημερινότητά της, άγνωστη και αθέατη από τα μάτια των πολλών, μα διατηρώντας ακόμη άφθονη και άφθαρτη την αυθεντικότητά της. Είναι σταθερά ανερχόμενη και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αστικές περιοχές της Ευρώπης, αν και καταδικασμένη να ζει πάντα στη σκιά των δύο πιο δημοφιλών τουριστικών πόλεων της Κεντρικής Ευρώπης με τις οποίες έχει την «ατυχία» να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής: την Πράγα και τη Βιέννη! Η πικρή αλήθεια είναι ότι έχει πολλά να ζηλέψει από τις δημοφιλείς «γειτόνισσές» της καθώς ο πολυετής μανδύας του Κομμουνισμού στη χώρα, που μόλις το 1989 κατάφερε να τον αποτινάξει με τη λεγόμενη «Βελούδινη Επανάσταση», ευθύνεται ουσιαστικά για την εγκατάλειψη του ιστορικού κέντρου της Μπρατισλάβα αλλά και για το χτίσιμο πολλών κτηρίων αμφιβόλου αισθητικής αξίας, όπως είναι οι πανάσχημες εργατικές κατοικίες που στεγάζουν τα 2/3 των κατοίκων της πόλης!

Λίγα λόγια για την Ιστορία…      

Όπως είπαμε ήδη, η Μπρατισλάβα είναι πρωτεύουσα της Σλοβακίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Είναι χτισμένη στις όχθες του Δούναβη και αυτό από μόνο του της προσδίδει μια ιδιαίτερη μαγεία. Είναι όμως χτισμένη και πολύ κοντά στα σύνορα της Σλοβακίας με την Αυστρία αλλά και με την Ουγγαρία και την Τσεχία. Συγκεκριμένα από τη Βιέννη απέχει μόλις… 50 χλμ., δηλαδή κάτι λιγότερο από μία ώρα απόσταση με το τρένο. Οι δύο αυτές πόλεις μάλιστα ανήκουν στις πιο κοντινές σε απόσταση πρωτεύουσες χωρών παγκοσμίως, ρεκόρ που συναγωνίζονται μονάχα η Δαμασκός της Συρίας με τη Βηρυτό του Λιβάνου. Η Μπρατισλάβα όμως έχει και μια ακόμη πρωτιά: είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Κεντρικής Ευρώπης. Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης ξεκινούν τα βουνά Male Karpaty (Μικρά Καρπάθια) που αποτελούν μέρος της οροσειράς των Καρπαθίων που φτάνει μέχρι τη Ρουμανία. Για να μπορέσουμε όμως να κατανοήσουμε καλύτερα το γιατί η Μπρατισλάβα είναι μια πόλη που ακόμη αναζητά την ιδιαίτερη ταυτότητά της, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε για λίγο την πορεία της μέσα στο χρόνο... 

Το Κάστρο της Μπρατισλάβα
Έτος-ορόσημο της ίδρυσης της πόλης δεν υπάρχει. Ο λόφος του Κάστρου φαίνεται πάντως να κατοικείται ήδη από την χαλκολιθική περίοδο ενώ ίχνη κατοίκησης έχουμε και από την Ύστερη εποχή του σιδήρου, γύρω στο 600-500 π.Χ. Ανάμεσα στους πρώτους κατοίκους της περιοχής φαίνεται πως υπήρχαν και μερικά κέλτικα φύλα που ήρθαν από το Βορρά και εγκαταστάθηκαν εδώ λόγω της καλής γεωγραφικής θέσης και φυσικά της ύπαρξης του Δούναβη ποταμού. Ο ρωμαϊκός οικισμός στο λόφο του Κάστρου χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. αν και η ιστορία της πόλης ουσιαστικά ξεκινά από τον 9ο-10ο αιώνα μ.Χ., όταν κατασκευάζεται το Κάστρο της, γνωστό ως Pressburg

Ιστορικά κτήρια στην παλιά πόλη
Αυτή είναι και η πρώτη ονομασία με την οποία μας «συστήνεται» για πρώτη φορά επίσημα η πόλη ενώ η πρώτη αναφορά σε αυτήν γίνεται το 907 με την περίφημη «Μάχη του Pressburg». Η ονομασία της θα αλλάξει ανά τους αιώνες ανάλογα με τους κατακτητές που θα διαδέχονται ο ένας τον άλλο στα εδάφη της. Για τους Σλάβους λέγεται Brezalauspurch, για τους Ούγγρους Pozsony, για τους Γερμανούς Pressburg, στα παλαιά σλοβάκικα λεγόταν Prešporok ενώ η αρχαιότερη ονομασία με την οποία μας είναι γνωστή προέρχεται από τον 9ο αιώνα και είναι ελληνική: Ιστροπόλις! Όποιο από τα ονόματά της κι αν προτιμήσουμε πάντως, το γεγονός είναι πως η πόλη αυτή από το 1000 μ.Χ. και έπειτα, αρχίζει να εμφανίζεται ως σημαντικό στρατηγικό κέντρο μιας και -χάρη στον Δούναβη- εξελίσσεται σε εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι της Κεντρικής Ευρώπης. Η περίοδος της μεγάλης ακμής έρχεται μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα όταν, μετά την εισβολή των Τούρκων στην Ουγγαρία, η πρωτεύουσα προσωρινά μεταφέρεται από τη Βουδαπέστη στη Μπρατισλάβα. 

Πλατείες με περίτεχνα σιντριβάνια
Η πόλη ανακηρύσσεται επίσημος τόπος στέψης των Ούγγρων Βασιλιάδων και η πραγματικά «Χρυσή Εποχή» σημειώνεται κατά τη διακυβέρνηση της Μαρίας Θηρεσίας (1740-1780). Η Μπρατισλάβα έλκει όλη την αφρόκρεμα της Βιεννέζικης κοινωνίας, ως τόπος αναψυχής της αριστοκρατίας που σπεύδει να χτίσει εκεί λαμπρά παλάτια και επαύλεις αλλά και ως σταυροδρόμι συνάντησης καλλιτεχνών και διανοούμενων της εποχής. Από το 1914 μάλιστα οι δύο πόλεις συνδέθηκαν με γρήγορο τραμ που διευκόλυνε τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών. Η Μπρατισλάβα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αυστρο-ουγγρικής Αυτοκρατορίας αλλά και της Τσεχοσλοβακίας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν γνώρισε και μαύρες σελίδες στην Ιστορία της… Ο Μέγας Ναπολέων εισέβαλε δύο φορές στην πόλη, ο Β’  Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε μαζί του ανυπολόγιστες καταστροφές ενώ από τότε και μέχρι το 1989 το Κομμουνιστικό καθεστώς κράτησε τη Μπρατισλάβα στο σκοτάδι.

Το κτήριο της Σλοβάκικης Φιλαρμονικής Ορχήστρας
Σήμερα η Μπρατισλάβα είναι μια χαρούμενη πόλη, περίπου μισού εκατομμυρίου κατοίκων, που έχει γυρίσει σελίδα και γράφει τη δική της Ιστορία. Διαθέτει Πανεπιστήμια, πάρκα, υπέροχα κλασικά κτήρια μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, έναν σημαντικό αριθμό μουσείων, θέατρα και πολιτιστικούς θεσμούς, όπως η φημισμένη Σλοβάκικη Φιλαρμονική Ορχήστρα. Διαθέτει νεανικό παλμό και κατοίκους που χαίρονται τη ζωή τους, απολαμβάνοντας περιπάτους και στιγμές χαλάρωσης στα πολυάριθμα καφέ. Θυμίζει περισσότερο μια πόλη με μεσογειακό ταμπεραμέντο παρά μια πόλη της Κεντρικής Ευρώπης γι’ αυτό φαίνεται αμέσως οικεία στον ταξιδιώτη που έρχεται από τον ευρωπαϊκό Νότο. 


Προσελκύει εξίσου τους τουρίστες αλλά και τους επενδυτές γιατί είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία. Καινούρια κτήρια κατασκευάζονται, το βιωτικό και μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων ολοένα βελτιώνεται και η οικονομία παρουσιάζει άνοδο. Βρισκόμαστε ακριβώς στην εποχή που η Σλοβακία αρχίζει να βρίσκει την προσωπική της ταυτότητα. 

Αποτελεί μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα του «αδύναμου» που τολμά να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στον «δυνατό»: Είναι, με άλλα λόγια, η Σλοβακία αυτή που διεκδίκησε και πέτυχε την ανεξαρτησία της από την Τσεχία και το διαχωρισμό της αλλοτινής Τσεχοσλοβακίας γιατί αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι είχε καταντήσει ο «φτωχός συγγενής» της οικονομικά ευημερούσας Τσεχίας! Επειδή τώρα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους τουρίστες γιατί είναι ακόμα φθηνή. 


Ανθισμένες γωνιές της παλιάς πόλης
Επίσης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το να μελετήσει κανείς από κοντά τα κατάλοιπα που έχει αφήσει στη γλώσσα, την κουζίνα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων αυτή η μίξη πολιτισμών και εθνοτήτων που υπήρξε καθοριστική για την ιστορική πορεία της Μπρατισλάβα στο χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι εδώ διασταυρώθηκαν τα χρόνια τα παλιά οι Κέλτες, οι Ρωμαίοι και οι Σλάβοι ενώ στα χρόνια τα νεότερα συναντήθηκαν οι Γερμανοί, οι Ούγγροι, οι Αυστριακοί και οι Τσέχοι αφήνοντας όλοι κάτι από το δικό τους πολιτισμό και τρόπο σκέψης. Μέχρι πολύ πρόσφατα μάλιστα η γλώσσα που μιλούσαν οι ντόπιοι ήταν κάτι μεταξύ γερμανικών, ούγγρικων και σλοβάκικων που μόνο οι ίδιοι καταλάβαιναν!   


Τεράστιες εκτάσεις με ανεμογεννήτριες
Ταξιδεύοντας από την Αυστρία στη Σλοβακία, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν οι τεράστιες εκτάσεις με ανεμογεννήτριες. Κάπου εκεί κοντά βρίσκεται και το «Τριεθνές», το γεωγραφικό δηλαδή σημείο όπου τέμνονται και συνορεύουν τρεις διαφορετικές χώρες: η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία. Η Μπρατισλάβα αποτελεί τη μοναδική πρωτεύουσα χώρας παγκοσμίως που είναι χτισμένη τόσο κοντά σε τριεθνές σημείο. Ένα ακόμα πράγμα που μου έκανε εντύπωση, αλλά αρνητική αυτή τη φορά, ήταν οι πάμπολλες εργατικές κατοικίες που συναντά κανείς στην είσοδο της πόλης και που, όπως είπαμε, στεγάζουν τα 2/3 του πληθυσμού της. Πρόκειται για πανομοιότυπα, ακαλαίσθητα ορθογώνια «κουτιά», ένα έκτρωμα-κατάλοιπο της κομμουνιστικής περιόδου. Προτίμησα να τα παραβλέψω και να στραφώ προς τις ομορφιές της πόλης και κυρίως του ιστορικού της κέντρου. 

Τα top-10 αξιοθέατα στη Bratislava… 

1. Το Κάστρο Bratislavsky Hrad 

Bratislavsky Hrad
Το τετράγωνο αυτό Κάστρο με τους τέσσερις γωνιακούς πύργους είναι χτισμένο σε έναν απομονωμένο λόφο των Μικρών Καρπαθίων, προσφέρει καταπληκτική θέα στο Δούναβη και αποτελεί ένα από τα βασικότερα αξιοθέατα της πόλης. Χτίστηκε τον 10ο αιώνα με υλικά που πήραν από ένα προϋπάρχον ρωμαϊκό οχυρό και υπέστη πολλές προσθήκες και τροποποιήσεις ανά τους αιώνες με αποτέλεσμα να παρουσιάζει τόσο γοτθικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του όσο και αναγεννησιακά ή μπαρόκ στοιχεία. Η τελευταία μεγάλη ανακαίνιση έγινε από τη Μαρία Θηρεσία (που όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις, έχει βάλει το χεράκι της στα περισσότερα και πιο διάσημα παλάτια της Κεντρικής Ευρώπης!) ενώ το 1811 καταστράφηκε από πυρκαγιά και εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του μέχρι το 1953 που το κομμουνιστικό καθεστώς ξεκίνησε τις εργασίες για την ανακατασκευή του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1968. Στο εξωτερικό του διακρίνουμε τέσσερις πύργους, με ψηλότερο τον Πύργο του Στέμματος που στέγασε κάποτε τα κοσμήματα του Στέμματος της Ουγγαρίας, αλλά και τέσσερις πύλες: την καλύτερα διατηρημένη Πύλη του Σιγισμούνδου, της Βιέννης, του Νικολάου και του Λεοπόλδου. Στο εσωτερικό του Κάστρου στεγάζονται τα εκθέματα του Σλοβακικού Εθνικού Μουσείου (παλαιά έπιπλα, εξοπλισμοί, ρολόγια, πίνακες σημαντικών προσωπικοτήτων και αντικείμενα ιστορικής αξίας), το Μουσείο Λαϊκής Μουσικής καθώς και το Θησαυροφυλάκιο, ένα από τα πιο απόρθητα Θησαυροφυλάκια που έχουν κατασκευαστεί ποτέ λόγω της ενίσχυσής του με πλευρικούς τοίχους πολύ μεγάλου πάχους που είναι σχεδόν αδύνατο να τρυπηθούν!   

2. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου

Καθεδρικός Ναός Αγ. Μαρτίνου, καμπαναριό
Ο Καθεδρικός Ναός του St. Martin είναι μια υποβλητική γοτθική εκκλησία του 1452 που χρειάστηκε άλλους δύο αιώνες για να ολοκληρωθεί πλήρως η κατασκευή της. Το σημαντικότερο έργο Τέχνης που υπάρχει στο εσωτερικό της είναι ένα άγαλμα του Αγίου Μαρτίνου και ενός επαίτη που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα ενώ στις υπόγειες Κρύπτες φυλάσσονται τα οστά αρκετών επιφανών πολιτών της πόλης. Ο Ναός είχε στεγάσει την πρεμιέρα του έργου «Missa Solemnis» του Μπετόβεν. Το χαρακτηριστικότερο ωστόσο γεγονός που συνδέεται με αυτήν την εκκλησία είναι ότι ιστορικά αποτέλεσε τόπο στέψης συνολικά 19 βασιλιάδων και βασιλισσών! Τη σημασία αυτή φαίνεται να τονίζει και η βάρους 300 κιλών χρυσή κορώνα που τοποθετήθηκε, αντί του συνηθισμένου σταυρού, στην κορυφή του Πύργου του Ναού το 1847. Από το 1563 και έπειτα, 11 βασιλιάδες της Ουγγαρίας και 8 βασίλισσες, με σημαντικότερη φυσικά τη Μαρία Θηρεσία, έλαβαν εδώ ακριβώς το Στέμμα τους.         

3. Η Novy Most

Novy Most ("UFO")
«Novy Most» θα πει «Καινούρια Γέφυρα» και πρόκειται για τη φουτουριστική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Δούναβη και που κατασκευάστηκε το 1972 από το Κομμουνιστικό καθεστώς. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το τεράστιο αυτό έργο χρειάστηκε να ισοπεδωθεί μια πολύ μεγάλη έκταση που περιελάμβανε ολόκληρη τη μεσαιωνική Εβραϊκή Συνοικία και έτσι σήμερα δεν υπάρχει πια τίποτα από το μεσαιωνικό αυτό κομμάτι της πόλης. Η Γέφυρα είναι γνωστή και με το παρατσούκλι «UFO» διότι στην κορυφή της είναι χτισμένο ένα εστιατόριο σε σχήμα που θυμίζει έντονα… ιπτάμενο δίσκο! Το εν λόγω εστιατόριο παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να πιει τον καφέ του ή να δειπνήσει, απολαμβάνοντας την καταπληκτική θέα στον ποταμό και την πόλη.   

4. Ο ποταμός Δούναβης

Ο Δούναβης είναι η αιτία που ιστορικά έφερε στην πόλη (όπως και σε όλες τις πόλεις που διασχίζει) ακμή και ευημερία καθώς από τα χρόνια τα παλιά, η περιοχή αποτελούσε βασικό εμπορικό σταυροδρόμι. Μια ξεχωριστή πρόταση για ταξίδι είναι να επιλέξετε κάποιο από τα ποταμόπλοια του Δούναβη και να τον διανύσετε από άκρη σε άκρη, γνωρίζοντας έτσι όλες τις πόλεις και παίρνοντας μια γεύση από τις διαφορετικές χώρες από τις οποίες περνάει. Κάπως έτσι μπορείτε να φτάσετε και στη Μπρατισλάβα. Το ταξίδι αυτό διαρκεί περίπου δεκαπέντε μέρες και παρέχεται η δυνατότητα για φαγητό και ύπνο μέσα στα ποταμόπλοια. Μην περιμένετε τίποτα σπουδαίες ανέσεις όπως σε κάποια κρουαζιέρα. Είναι απλώς ένας εναλλακτικός τρόπος για να γνωρίσει κανείς την ευρύτερη περιοχή και ένας τρόπος που συνήθως επιλέγουν επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες. Οι υπόλοιποι ας αρκεστούμε σε ρομαντικούς περιπάτους στις όχθες του Δούναβη που θα μας κάνουν αμέσως να καταλάβουμε γιατί η Μπρατισλάβα χαρακτηρίζεται από πολλούς «Μικρή Βιέννη»…  

5. Η Παλιά Πόλη

Το ωραιότερο κομμάτι της Παλιάς Πόλης οριοθετείται χοντρικά από τις πεζοδρομημένες οδούς Hviezdoslavovo námestie Rybárska brána Hlavné námestie Zelená – Ventúrska και τους γύρω δρόμους και στενάκια. Κατά μήκος του πολυσύχναστου πεζόδρομου συναντάμε τα σημαντικότερα κτήρια της Μπρατισλάβα, μπαρόκ και ροκοκό ρυθμού, ενώ ένα πλήθος από μπαρ και εστιατόρια δίνουν σύγχρονο ρυθμό και ζωή στην πόλη. Πλακόστρωτα δρομάκια, ιστορικά κτήρια, όμορφες πλατείες, δέντρα και σιντριβάνια συνθέτουν ένα άκρως ατμοσφαιρικό σκηνικό ενώ οι περίπου 60.000 φοιτητές που ζουν και σπουδάζουν εδώ, συχνάζουν στα καφέ και κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης χαρίζοντάς της νεανικό παλμό και φρεσκάδα. 

Άγαλμα του ποιητή Hviezdoslav
Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά κτήρια που συναντάμε στην Hviezdoslavovo námestie είναι το Olympic Casino Carlton με το πολυτελές εστιατόριο Savoy και το κτήριο της Slovenská Filharmónia (Μην σας ξεγελά η λέξη «Slovenská» που εύλογα θα μπορούσε να την μπερδέψει κανείς με τη… Σλοβενία! Πρόκειται για την Σλοβάκικη Φιλαρμονική). Η ομώνυμη πλατεία Hviezdoslavovo πήρε το όνομά της από τον γνωστότερο ποιητή της Σλοβακίας, τον Hviezdoslav, άγαλμα του οποίου κοσμεί την πλατεία ενώ στην άλλη άκρη του πεζόδρομου συναντά κανείς ένα μνημείο αφιερωμένο στο λυτρωμό της πόλης από την πανούκλα. 


Μνημείο πανούκλας
6. Το Εθνικό Θέατρο της Σλοβακίας   

Η Όπερα της Bratislava
Το νέο-αναγεννησιακό κτήριο της Όπερας της Bratislava χτίστηκε το 1885-1886 από τους αρχιτέκτονες Fellner και Helmer (που ευθύνονται για την κατασκευή αντίστοιχων κτηρίων σε 10 ευρωπαϊκές χώρες!) για να στεγάσει παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Πρόκειται για το λεγόμενο «Παλιό Εθνικό Θέατρο» καθώς από το 2007 έχει χτιστεί ένα νέο, σύγχρονο κτήριο σε μοντέρνο στυλ αρχιτεκτονικής. Το παλιό λοιπόν Δημοτικό Θέατρο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Σεπτέμβρη του 1886 με ένα ούγγρικο έργο του Ferenc Erkel. Ο αρχικός σχεδιασμός προοριζόταν για 1.000 θεατές και στο εσωτερικό φέρει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Το γλυπτό που βρίσκεται έξω από το κτήριο της Όπερας είναι «Η Κρήνη του Γανυμήδη» και φιλοτεχνήθηκε το 1888

7. Η Academia Istropolitana   

Academia Istropolitana
Στην οδό Venturska διατηρείται σε άριστη κατάσταση ένα αναγεννησιακό κτήριο που κάποτε στέγαζε την Academia Istropolitana. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μεσαιωνικό Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε επί Σλοβακικού εδάφους και πήρε το όνομά του από την αρχαιοελληνική ονομασία της πόλης που ήταν «Istropolis». Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1465 από τον Πάπα Παύλο Β’, ύστερα από αίτημα του βασιλιά Matthias Corvinus της Ουγγαρίας και παρά τη βραχύβια λειτουργία του (έπαψε να λειτουργεί το 1491 με το θάνατο του Matthias), δίδαξαν εδώ σπουδαίοι καθηγητές από την Αυστρία και την Ιταλία ενώ για πρώτη φορά δημιουργήθηκε Έδρα… Αστρολογίας! Το κτήριο αυτό σήμερα στεγάζει την Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Μπρατισλάβα.  

8. Το Παλιό Δημαρχείο

Το Δημαρχείο, ο Ναός και το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου
Στην καρδιά της παλιάς πόλης βρίσκεται ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα κτηρίων του 14ου αιώνα. Το σημαντικότερο από αυτά τα κτήρια στέγαζε κάποτε το Δημαρχείο και σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο της πόλης της Bratislava. Το γειτονικό γοτθικό παρεκκλήσι του St. Ladislav φέρει τοιχογραφίες του 15ου αιώνα ενώ ένα από τα ωραιότερα κτήρια της πόλης είναι το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου, με την περίτεχνη πρόσοψη και τα αγάλματα στη στέγη. 

9. Τα γλυπτά

Όπως είδαμε, η Μπρατισλάβα είναι μια πρωτεύουσα γεμάτη ζωντάνια και νεανικό παλμό. Σε μια προσπάθεια να ζωντανέψουν ακόμη περισσότερο της πόλη τους, οι Σλοβάκοι τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία στους δρόμους και τις πλατείες κάποια ασυνήθιστα… αγάλματα! 

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Εκτός λοιπόν από τα συνηθισμένα αγάλματα που αποτίουν φόρο τιμής σε σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας, όπως ο εθνικός τους ποιητής Hviezdoslav, μην παραξενευτείτε αν ξαφνικά παρατηρήσετε ότι κάποιος παπαράτσι ξεπροβάλλει από τη γωνία και σας «φωτογραφίζει» στα κρυφά ή αν διαπιστώσετε ότι στο παγκάκι που κάθεστε έχει ακουμπήσει και ο… Μέγας Ναπολέων για να ξεκουραστεί! Κάθε στιγμή που περνάς στη Μπρατισλάβα, έχεις διαρκώς την αίσθηση ότι τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας είναι δυσδιάκριτα, λες και ζεις σε ένα ατέλειωτο παραμύθι και μυθικές φιγούρες εμφανίζονται απροσδόκητα από παντού! Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μας υποδέχεται στον κεντρικό πεζόδρομο παρέα με το σαλιγκάρι του, τη στιγμή που ένας αστυνομικός μας σημαδεύει με το όπλο του, ένας σερβιτόρος σε βαθιά υπόκλιση μας καλεί να μπούμε στο café του και ένα γλυκύτατο γουρουνάκι ντυμένο με την πανοπλία ενός ιππότη στέκει ευθυτενές σαν φρουρός έξω από μια μπυραρία… Ο διασημότερος όλων όμως είναι ο περιβόητος «Cumil». Ο εργάτης, που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης Viktor Hulik, ξεπροβάλλει χαμογελώντας μέσα από έναν υπόνομο και δεν υπάρχει ούτε ένας επισκέπτης της πόλης που να μην φωτογραφηθεί μαζί του! 

Ο... χαριτωμένος "Cumil"! 

10. Πολιτιστικά δρώμενα 

Η Bratislava είναι μια πόλη που αγαπά τον πολιτισμό. Είναι γεμάτη μουσεία, εκθέσεις και χώρους τέχνης. Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και τα πάμπολλα γλυπτά που μόλις αναφέραμε και που απαντώνται σε κάθε γωνιά της. Αξίζει να αφιερώσει κανείς χρόνο για να επισκεφθεί τα μουσεία ή να ανακαλύψει τα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνονται αρκετά συχνά, όπως είναι τα κοντσέρτα κλασικής μουσικής που φιλοξενούνται στον προαύλιο χώρο του Παλιού Δημαρχείου με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Κουζίνα – Διασκέδαση

"Schokocafe Maximilian"
Η Bratislava φημίζεται για την πηχτή ζεστή σοκολάτα σε ρόφημα που σερβίρουν τα ατμοσφαιρικά café και ζαχαροπλαστεία της. Διασημότερο όλων είναι το «Schokocafe Maximilian» που μπορεί να μην είναι ακουστό για την ευγένεια και την προθυμότητα του προσωπικού του, προσφέρει ωστόσο εγγυημένα πεντανόστιμα γλυκά και εξαιρετική σοκολάτα. Για φαγητό, μπορεί κανείς να ανακαλύψει συμπαθητικές μπυραρίες με καλές τιμές, χρειάζεται όμως πολλή προσοχή στα πιο «τουριστικά» μαγαζιά που κατακλύζουν το κέντρο της παλιάς πόλης γιατί έχουν την κακή φήμη ότι… εκμεταλλεύονται τους τουρίστες με εξωπραγματικές χρεώσεις! 

"La Pala"
Μια ασφαλής και δοκιμασμένη επιλογή είναι η trattoria «La Pala» στην Hviezdoslavovo námestie 23. Τραπεζάκια στον πεζόδρομο, κάτω από τη σκιά των δέντρων και αυθεντικές γεύσεις που θυμίζουν πραγματικά… Ιταλία! Εξαιρετική carbonara βασισμένη στην αυθεντική ιταλική συνταγή και πολύ λογικές τιμές. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης