Σύντομη καλοκαιρινή απόδραση στον Ωρωπό


Το καλοκαιράκι επιτέλους κατέφθασε και φέρνει μαζί του τις πρώτες αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς που να συνδυάζουν άφθονες βουτιές και φαγητό. Ο Ωρωπός απέχει μόλις 54 χλμ. από την Αθήνα και αποτελεί την εύκολη λύση για μια σύντομη καλοκαιρινή απόδραση από την καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Η πρόσβαση είναι εύκολη, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας ενώ αποτελεί μια καλή έδρα για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και της Εύβοιας. Από το λιμάνι στη Σκάλα αναχωρούν με μεγάλη συχνότητα πλοία για την Ερέτρια, την πόλη της Εύβοιας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ωρωπό. 

Ταβερνάκι στον Ωρωπό
Η πόλη κατά την αρχαιότητα αποτελούσε αγροτικό κέντρο που ανήκε στην Τανάγρα της Βοιωτίας. Βρισκόταν στη θέση της σημερινής Σκάλας και ήταν, κατά κάποιον τρόπο, το σύνορο μεταξύ Θηβαίων και Αθηναίων. Το 373 π.Χ. καταστράφηκε από τους Βοιωτείς και περιήλθε στα χέρια των Αθηναίων. Στη Βυζαντινή εποχή υπήρξε δραστήριο αγροτικό κέντρο ενώ αργότερα λεηλατήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι επέλεξαν την περιοχή ως βάση ανεφοδιασμού τους. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ο Δήμος Ωρωπού συγκροτήθηκε το 1833 και εντάχθηκε στην επαρχία Θηβών. Το 1840 πέρασε στην επαρχία Αττικής όπου ανήκει μέχρι και σήμερα. 

Ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαράειου
Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαράειου όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν ιερό αφιερωμένο στον επιφανή μυθικό ήρωα Αμφιάραο, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο, ο λόφος Κοτρώνη με την Ακρόπολη των Αφιδνών και το Μουσείο Ζυγομαλά στην περιοχή της Αυλώνας που φιλοξενεί εκθέματα όπως παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία της κεντητικής τέχνης, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα της οικογενείας Ζυγομαλά. Φυσικά η επίσκεψή μας στην περιοχή μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με το μουσικό Rockwave Festival που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στη Μαλακάσα αλλά και με μια μεγάλη δόση διασκέδασης και ανεμελιάς στο Adventure Park, επίσης στη Μαλακάσα.
 
Η παραλία στη Σκάλα 
Η τεράστια βοτσαλωτή παραλία της Σκάλας Ωρωπού μας περιμένει για άφθονες βουτιές στα δροσερά νερά της. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλές καφετέριες και εστιατόρια για όλα τα γούστα. Δεν παραλείπουμε να δοκιμάσουμε το ξακουστό σουβλάκι του “Οβελίξ” ενώ για ψαράκια και θαλασσινά πιάνουμε τραπέζι κυριολεκτικά εκεί που σκάει το κύμα στην ψαροταβέρνα "Μαγκλάρας". Το βραδάκι μας βρίσκει να απολαμβάνουμε ένα δροσιστικό cocktail με θέα στη θάλασσα. Αν θελήσουμε να διανυκτερεύσουμε στον Ωρωπό, οι επιλογές για καταλύματα είναι αρκετές. Πριν κάποια χρόνια είχα διαμείνει στο “Hotel Alkyonis”. Τότε ήταν ένα συμπαθητικό ξενοδοχείο με άνετα δωμάτια που είχαν θέα στη θάλασσα. Η σημερινή έρευνά μου εντόπισε αρκετά αρνητικά σχόλια πελατών που έχουν να κάνουν με την ελλιπή καθαριότητα, την παλαιότητα των χώρων και την αναγκαιότητα άμεσης ανακαίνισης. Φαίνεται πως μάλλον η φθορά του χρόνου έχει αφήσει για τα καλά τα σημάδια της, ώστε η εικόνα που είχα αποκομίσει εγώ κάποτε, να μην έχει πλέον καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης