Χειμώνας στην ορεινή Ελάτη Τρικάλων


Στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου υψώνεται ο ορεινός όγκος του Κόζιακα. Πρόκειται για το ανατολικότερο βουνό της Πίνδου και βρίσκεται απέναντι από τα Μετέωρα. Οι πλαγιές του κρύβουν υπέροχα, καταπράσινα φυσικά τοπία, ονειρεμένα δάση από πλατάνια και έλατα που περιβάλλονται από χιονισμένες βουνοκορφές, ορμητικά ποτάμια αλλά και μερικά πανέμορφα γραφικά χωριά. Ένα από αυτά είναι και η Ελάτη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο περίπου 950 μ. και στεφανωμένη από ένα απαράμιλλης γοητείας ελατοδάσος, στο οποίο οφείλει προφανώς και το όνομά της.

Η Ελάτη ανήκει στο Νομό Τρικάλων, έχει γύρω στους 400 κατοίκους και απέχει περίπου 30 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων, 13 χλμ. από την Πύλη, 14,5 χλμ. από το Περτούλι και μόλις 8,5 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Περτουλίου, αποτελώντας έτσι το βασικότερο “πέρασμα” για δεκάδες οδικές διαδρομές στα ενδότερα της Θεσσαλίας. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου ενώ την προτιμούν ιδιαιτέρως οι λάτρεις των φυσικών τοπίων, της πεζοπορίας, του σκι και φυσικά... οι καλοφαγάδες! Την Ελάτη την έχω επισκεφθεί χειμώνα και ομολογώ ότι ήταν απίστευτα γοητευτική. Την πρώτη όμως φορά που την επισκέφθηκα ήταν καλοκαίρι και θυμάμαι πολύ έντονα ένα ευτράπελο σκηνικό με έναν φίλο από την παρέα μας ο οποίος διέθετε πολύ χιούμορ και είχε τη φαεινή ιδέα να αγοράσει από ένα τοπικό κατάστημα μια... φλογέρα. Σε όλο το υπόλοιπο ταξίδι τον είχαμε στο αυτοκίνητο να μας παίρνει τα αυτιά προσπαθώντας -μάταια- να παίξει κάτι της προκοπής στη φλογέρα! Αυτός μάλιστα ήταν και η αιτία που μας πήρε στο κυνήγι μια αγελάδα στο κοντινό Περτούλι, όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα... (βλ. σχετικό άρθρο μου για το Περτούλι, εδώ).

Λίγα λόγια για την Ιστορία...

Η Ελάτη στην καρδιά του πυκνού ελατοδάσους
Οι πρώτες μαρτυρίες για κατοίκηση της περιοχής μας πηγαίνουν πίσω στην κλασική εποχή. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση Κατώφλι οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη Πότναιο. Η χρονολογία ίδρυσης της νεότερης πόλης δεν μας είναι γνωστή με ακρίβεια ωστόσο, σύμφωνα με την παράδοση, λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να ιδρύθηκε στην περιοχή μια πόλη με το όνομα Τύρνα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα διάφορα ευρήματα βυζαντινής εποχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά το 1778-79, βρέθηκε εδώ και δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Τα πετρόχτιστα σπίτια της Τύρνας ήταν κατασκευασμένα από Ηπειρώτες τεχνίτες και ως βασικό χαρακτηριστικό τους είχαν τα υπέρθυρα. Το χωριό αυτό δεν υπάρχει πια καθώς κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς. Το νέο χωριό χτίστηκε σε καινούρια θέση, λίγο ανατολικότερα από το παλιό και ονομάστηκε και αυτό Τύρνα, παρόλο που με τα χρόνια αυτή η ονομασία “ξεχάστηκε” και έδωσε τη θέση της στην ονομασία “Ελάτη”. Το παλαιότερο οίκημα που διασώζεται στην περιοχή είναι το σπίτι της οικογένειας Γιδάρη που χρονολογείται από το 1845. Χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του είναι οι πολεμίστρες που διαθέτει και η πόρτα με αμπάρα, παρόμοια με αυτές των μοναστηριών.

Αξιοθέατα - Δραστηριότητες

Ελάτη
Μια βόλτα στο χωριό μας βοηθά να γνωρίσουμε από κοντά και να θαυμάσουμε τα παλιά αρχοντικά, τις παραδοσιακές βρύσες και τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1822 και διαθέτει εντυπωσιακό τέμπλο, φτιαγμένο από Ηπειρώτες μάστορες. Η Ελάτη ωστόσο μας παρέχει τη δυνατότητα να την χρησιμοποιήσουμε και ως βάση για πιο εκτεταμένες εξορμήσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν το Περτούλι, την Πύλη με το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα, τα Μετέωρα, τα Τρίκαλα και τη Λίμνη Πλαστήρα. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να συνδυάσουν σκι και χαλάρωση στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου ενώ οι φυσιολάτρες καλούνται να ακολουθήσουν πεζοπορικές διαδρομές στο δάσος. Γενικώς, η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται -ανάλογα με την εποχή- για πλήθος δραστηριοτήτων όπως ιππασία, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, ορειβασία, ακόμα και αναρρίχηση στον Κόκκινο Βράχο, που πήρε το όνομά του από τα κόκκινα σημάδια που φέρει σε μεγάλο τμήμα του.

Κουζίνα

Η ορεινή κουζίνα της Ελάτης περιλαμβάνει, όπως είναι αναμενόμενο, πιάτα που βασίζονται στο “κυνήγι” (αγριογούρουνο, χοιρινό κότσι) αλλά και τα μανιτάρια. Στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, εκτός από το γλέντι με όργανα, μπορείτε να απολαύσετε και μια τοπική συνταγή για πλιγούρι με βραστό κρέας.

Αγορές

Στην είσοδο του χωριού θα βρείτε μερικά συμπαθητικά μαγαζάκια με τεράστια ποικιλία σε παραδοσιακά προϊόντα. Αρωματικά βότανα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, ντόπιο τσίπουρο, τραχανάς, χυλοπίτες, πλιγούρι αλλά και ξυλόγλυπτα διακοσμητικά, γκλίτσες ή ακόμα και φλογέρες (όπως βρήκε ο φίλος μας τότε!) είναι μερικά μόνο από τα τοπικά προϊόντα που μπορείτε να προμηθευτείτε από την Ελάτη. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης