Το περίφημο Bled Cake της Σλοβενίας...


Η περιοχή του Bled στη Σλοβενία δεν φημίζεται μόνο για την πανέμορφη λίμνη, τη φύση και τον καθαρό αέρα. Είναι επίσης η πατρίδα ενός εξαιρετικά δημοφιλούς παραδοσιακού γλυκού της σλοβένικης κουζίνας. Το Bled Cake, γνωστό και ως “Kremsnita”, είναι ένα επιδόρπιο με κρέμα που θυμίζει κάπως το γαλλικό μιλφέιγ. Το κέικ αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό έδεσμα της περιοχής του Bled εδώ και πάνω από 60 χρόνια ενώ αναγνωρίζεται ως πιάτο με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Η αρχική συνταγή γεννήθηκε στην κουζίνα του “Hotel Parkτης Λίμνης Bled από τον Σέρβο ζαχαροπλάστη Ištvan Lukačevič και μέχρι σήμερα το ίδιο ξενοδοχείο σερβίρει την αυθεντική εκδοχή του γλυκού, ακολουθώντας πιστά τόσο την αρχική συνταγή (την οποία, όπως λέγεται, κρατά επτασφράγιστο μυστικό) όσο και τη διαδικασία εκτέλεσης και παραγωγής. Σύμφωνα με την ιστορία, λοιπόν, ο Lukačevič χρησιμοποίησε ως βάση του το Vojvodina Cream Cake, ένα κέικ με κρέμα που συνήθιζαν να φτιάχνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την περιοχή της Βοϊβοντίνα και με λίγη φαντασία έφτασε να εξελίξει τη συνταγή στο δημοφιλές και αγαπητό γλυκό-σύμβολο του Bled. Τα βασικά συστατικά που χρησιμοποίησε ήταν τα αυγά, το αλεύρι, η κρέμα, η ζάχαρη και το βούτυρο. Στο “Hotel Park” σερβίρονται σήμερα και άλλες, πιο εξελιγμένες και μοντέρνες, παραλλαγές του γλυκού που περιλαμβάνουν σοκολάτα ή φρούτα αλλά και παγωτό με γεύση Bled Cake! Σύμφωνα με τα αρχεία τους, από το 1953 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί στις κουζίνες τους πάνω από 14 εκατομμύρια Bled Cake για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν περίπου 380.000 λίτρα κρέμας, 863.000 λίτρα γάλακτος, πάνω από 6.759.130 αυγά, 112 τόνοι αλεύρι, κάπου 300 τόνοι ζάχαρης και περισσότεροι από 78 τόνοι βανίλιας! Όσο για το ρεκόρ ψησίματος; Υπολογίζεται ότι κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '70, οι αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες του ξενοδοχείου έφτασαν να ψήσουν μέχρι και... 6.000 (!) κέικ μέσα σε ένα μόνο σαββατοκύριακο του χειμώνα! Μέσω του Διαδικτύου βρήκα τη συνταγή του περίφημου Bled Cake και θα τη μοιραστώ αμέσως μαζί σας. Δεν ξέρω πόσο απέχει από την αυθεντική συνταγή που σερβίρεται στο “Hotel Park”, πάντως είναι μια αρκετά καλή εκδοχή που μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε στην κουζίνα μας...

Υλικά (για 10 τεμάχια)
450 γρ. ζύμη σφολιάτας
1 1/4 φλ. γάλα
ξύσμα λεμονιού
3 αυγά (κρόκοι)
4 κ.σ. ζάχαρη
1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό (ασπράδι)
2 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ρούμι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
1. Βγάζουμε την έτοιμη ζύμη σφολιάτας από το ψυγείο και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη σε διαστάσεις περίπου 30εκ.Χ40εκ. Κόβουμε προσεχτικά τις άκρες που περισσεύουν και τσιμπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, κόβουμε δύο ορθογώνια κομμάτια με διαστάσεις 15 εκ.Χ40εκ. το καθένα.
2. Σε ένα μεγάλο ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε πάνω του το ένα από τα δύο κομμάτια της ζύμης. Κατόπιν, χαράσουμε με το μαχαίρι πάνω στη ζύμη δέκα ορθογώνια τετράγωνα των 8 εκ. περίπου και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
3. Ενώ η ζύμη βρίσκεται στο ψυγείο, ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού σε χαμηλή φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με 1 κ.σ. ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και απαλό. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
4. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τις φλούδες λεμονιού και ρίχνουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά και το αλεύρι. Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά και ξαναρίχνουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε συχνά. Κατόπιν, ρίχνουμε την κρέμα σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
5. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά το ασπράδι. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χτυπάμε τα 2/3 φλ. κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ. Στην κρέμα ζαχαροπλαστικής ανακατεύουμε το ρούμι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα του ασπαδιού με τη ζάχαρη και στη συνέχεια τη σαντιγύ που ετοιμάσαμε με την κρέμα γάλακτος. Καλύπτουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
6. Σε προθερμασμένο φούρνο βάζουμε τα φύλλα της ζύμης για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά και κατόπιν τα αφήνουμε να κρυώσουν.
7. Ρίχνουμε το 1 1/3 φλ. κρέμα γάλακτος σε ένα παγωμένο μπολ, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε μέχρι να γίνει η κρέμα αφράτη.
8. Τοποθετούμε το ένα φύλλο ζύμης σε ένα ταψί, απλώνουμε πάνω του την κρέμα ζαχαροπλαστικής και στη συνέχεια την κρέμα με τη βανίλια που μόλις χτυπήσαμε. Από πάνω τοποθετούμε το άλλο φύλλο, στο οποίο είχαμε οριοθετήσει με το μαχαίρι τα δέκα ορθογώνια τετράγωνα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το γλυκό μας είναι έτοιμο!

Extra tips
1. Ένα από τα “μυστικά” που κρύβουν οι ζαχαροπλάστες του “Hotel Park” είναι πως ετοιμάζουν τη συνταγή τους ακολουθώντας πάντα τον χρυσό κανόνα του... αριθμού 7! Συγκεκριμένα, φτιάχνουν μόνοι τους τη ζύμη, την οποία ζυμώνουν 7 φορές και την ψήνουν τόσο όσο χρειάζεται για να αποκτήσει το επιθυμητό επίπεδο τραγανότητας. Στη συνέχεια, ετοιμάζουν την κρέμα, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά συστατικά και την αφήνουν να βράσει για ακριβώς 7 λεπτά ενώ παράλληλα χτυπάνε τα ασπράδια του αυγού και τα προσθέτουν στην κρέμα ζαχαροπλαστικής όσο αυτή είναι ακόμα ζεστή. Η κίτρινη κρέμα ζαχαροπλαστικής απλώνεται πάνω από τα τραγανά φύλλα ενώ είναι ακόμα ζεστή και μόνο όταν κρυώσει πλήρως απλώνεται από πάνω της η χτυπημένη κρέμα με τη βανίλια, η οποία στη συνέχεια καλύπτεται με ένα ακόμα τραγανό φύλλο. Στο τέλος, το κέικ πασπαλίζεται ολόκληρο με ζάχαρη άχνη και κόβεται σε κομμάτια διαστάσεων 7εκ.Χ7εκ. το καθένα, ολοκληρώνοντας έτσι τον κυρίαρχο νόμο του αριθμού 7!
2. Για να ελέγξουμε τη φρεσκάδα του κομματιού μας αρκεί να χρησιμοποιήσουμε το πιρούνι μας. Αν κολλήσουμε το πιρούνι πάνω στο φύλλο και ακούσουμε ένα ήχο σαν ράγισμα, τότε το φύλλο είναι ακόμη τραγανό και φρέσκο.
3. Ένας εύκολος τρόπος για να διακρίνουμε το πρωτότυπο Bled Cake από τις απομιμήσεις του είναι να πάρουμε το πιάτο μας και να το κουνήσουμε ελαφρώς. Αν το κέικ κινείται εμπρός και πίσω (όπως περίπου κάνει το ζελέ), τότε πρόκειται για την πρωτότυπη συνταγή!

- Πηγή πληροφοριών και ιστορικών στοιχείων: "Gastronomy: The original Bled cream cake", www.sava-hotels-resorts.com 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης