Καλοκαιρινή απόδραση στο Αίγιο...


Το Αίγιο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Αχαΐας, είναι χτισμένο σε απόσταση περίπου 40 χλμ. ανατολικά της Πάτρας και αποτελεί έδρα του Δήμου Αιγιαλείας. Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη που χαίρεται το προνόμιο μιας μοναδικής θέας προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Έχουμε να κάνουμε με έναν προορισμό για κάθε εποχή! Οι χειμώνες είναι πιο ήσυχοι και τα καλοκαίρια προσφέρονται για ούζο και μεζέδες στις ψαροταβέρνες, βουτιές στις παραλίες των κοντινών χωριών και ως επί το πλείστον οικογενειακές διακοπές.

Η πρόσβαση είναι εύκολη, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών, είτε διαθέτετε δικό σας όχημα είτε επιλέξετε να πάτε με το ΚΤΕΛ. Ο σταθμός των ΚΤΕΛ βρίσκεται σε κεντρικό σημείο μέσα στην πόλη και το εισιτήριο δεν κοστίζει ακριβά. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε με τον Προαστιακό μέχρι Κιάτο και να συνεχίσετε με το τρένο. 

Χωρίς να μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως γραφική πόλη, μιας και τα περισσότερα ιστορικά της κτήρια έχουν γκρεμιστεί εξαιτίας των αλλεπάλληλων καταστροφικών σεισμών που έχουν κατά καιρούς πλήξει την περιοχή, το Αίγιο προσφέρει στους επισκέπτες του χαλάρωση στις κοντινές παραλίες, ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, ευκαιρίες για θρησκευτικό τουρισμό σε σημαντικά ιερά προσκυνήματα αλλά και μια καλή βάση για αποδράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Λίγα λόγια για την Ιστορία... 

Η αγορά της σύγχρονης πόλης... 
Σύμφωνα με τη Μυθολογία, οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Αιγιαλείς Πελασγοί, η πρώτη ενιαία πόλη ωστόσο φαίνεται να ιδρύθηκε από την ένωση των πρώιμων παλαιότερων οικισμών, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους Ίωνες. Η ονομασία της πόλης ήταν "Αίγιον" ("Aegium" στα λατινικά) και σύμφωνα με τον Στράβωνα, αποτελεί αναφορά στην ιερή αίγα που έθρεψε το Δία κατά τη βρεφική του ηλικία, γλιτώνοντάς τον από τη μανία του πατέρα του, Κρόνου. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, η ονομασία προέρχεται από το ομηρικό ρήμα "αΐσσω" που θα πει "κινούμαι ορμητικά" και έχει να κάνει είτε με την ορμή με την οποία η θάλασσα βρέχει τα ακρογιάλια της είτε με το γεγονός ότι η περιοχή υπήρξε ανέκαθεν σεισμογενής. Βέβαια και η λέξη "αιξ" παράγεται και αυτή από το ρήμα "αΐσσω", το πιθανότερο επειδή η κατσίκα τινάσσεται με ορμή από βράχο σε βράχο. Η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται "Αιγιαλεία" από τη λέξη "αιγιαλός", δηλαδή "γιαλός" και η αιτία βεβαίως είναι προφανής! Κατά τον 12ο αιώνα π.Χ., Αχαιοί από τη Λακωνία μετακινήθηκαν στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου, εκδίωξαν τους Ίωνες και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ονομάζοντάς την “Αχαΐα”. Ίδρυσαν 12 πόλεις, τη λεγόμενη Δωδεκάπολη της Αχαϊκής Συμπολιτείας, που συνδέθηκαν μεταξύ τους με το δεσμό της Αμφικτιονικής ιδέας και με το πέρασμα των χρόνων το Αίγιο κατάφερε να αναδειχθεί σε θρησκευτικό και αργότερα πολιτικό κέντρο της Συμπολιτείας, γεγονός που συνεχίστηκε κατά κάποιον τρόπο και μετά την υποδούλωση της χώρας στους Ρωμαίους μέχρι περίπου το 200 μ.Χ., στα χρόνια του Παυσανία. Στη Βυζαντινή περίοδο, η πόλη γνωρίζει επανειλημμένες καταστροφές από βαρβαρικές επιδρομές ενώ τον 3ο αιώνα μ.Χ. καταστρέφεται από την εισβολή των Βησιγότθων και χάνεται στην αφάνεια. 

Ο Πύργος των Υψηλών Αλωνιών 

Το 805 μ.Χ. καταλαμβάνεται προσωρινά από τους Σλάβους και μετονομάζεται σε “Βοστίτσα”, ονομασία που την ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η λέξη “Βοστίτσα” (“Vostizzaστα ιταλικά, “Vosticeστα γαλλικά) φαίνεται να παράγεται από τη σλαβική λέξη “Βόστα – Βοστάν” που σημαίνει πόλη των κήπων (“Κηπούπολη”), ίσως λόγω των πολλών περιβολιών που υπάρχουν μέσα και έξω από την πόλη. Στην πορεία της Ιστορίας, η πόλη αλλάζει διαρκώς χέρια... Από τους Φράγκους, στους Βυζαντινούς, κατόπιν στους Τούρκους, τους Ενετούς, ξανά πίσω στους Τούρκους και για δεύτερη φορά στους Ενετούς. Η περίοδος της Ενετοκρατίας ήταν σαφέστατα η καλύτερη μιας και οι Ενετοί φρόντισαν για την οργάνωση της πόλης εισάγοντας το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και οργάνωσαν τις κοινότητες κατά το πρότυπο της Βενετικής Δημοκρατίας, όπως ακριβώς είχαν κάνει και στα Επτάνησα. Η πόλη τότε απέκτησε νέα όψη, γνώρισε οικονομική άνθηση και ανέβηκε το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων της. Η χρυσή εποχή κράτησε μέχρι το 1715 και την κατάλυση της Β' Ενετοκρατίας, όταν το Αίγιο πέρασε εκ νέου στα χέρια των Τούρκων. Σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η περιοχή ερχόταν συχνά στο προσκήνιο με συνωμοτικές κινήσεις και εξεγέρσεις ενώ λέγεται ότι είναι η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου που απελευθερώθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί μάχη. Συγκεκριμένα, στις 20 Μαρτίου 1821 ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε στο Αίγιο την πρώτη επαναστατική σημαία, που ήταν κόκκινη με έναν μαύρο σταυρό στη μέση, αφού προηγουμένως οι ελάχιστοι Τούρκοι είχαν φύγει έντρομοι με βάρκες για τη Φωκίδα επειδή το Αίγιο δεν διέθετε κανένα φρούριο. Στην αποχώρησή τους, μάλιστα, τους βοήθησαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Αιγίου!

Βόλτες στην πόλη...

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το πιο ενδιαφέρον σημείο για να ξεκινήσει κανείς τη βόλτα του στο Αίγιο είναι το παλαιό τμήμα της πόλης με τα κτήρια της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, εποχή που η πόλη γνώρισε μεγάλη άνθηση λόγω του εμπορίου της κορινθιακής σταφίδας. Πανέμορφα νεοκλασικά, δημόσια ή ιδιωτικά, αλλά και Ναοί και παλιές σταφιδαποθήκες που σήμερα έχουν μετατραπεί σε καφετέριες, μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε...  

Το Δημαρχείο 
Δυστυχώς αρκετά από τα νεοκλασικά κατεδαφίστηκαν μεταξύ 1960 και 1970, πριν προλάβουν να χαρακτηριστούν ως διατηρητέα. Από όσα απέμειναν, τα περισσότερα κατάφεραν να διασωθούν από τους απανωτούς καταστρεπτικούς σεισμούς, με ισχυρότερο αυτόν του 1995 και έτσι μπορούμε ακόμα να θαυμάσουμε το κτήριο της Παλαιάς Αγοράς που χτίστηκε το 1890 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ και σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μέγαρο του Δημαρχείου, τον νεογοτθικό Πύργο των Υψηλών Αλωνιών του 1900, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που παλιά λειτουργούσε ως Γυμνάσιο, το παλιό Νοσοκομείο που σήμερα είναι Πολιτιστικό Κέντρο, το πέτρινο κτήριο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου που υπήρξε οικία του Αναστασίου Λόντου και αργότερα Δημοτικό σχολείο, το μπαρόκ κτήριο που σχεδίασε το 1910 ο Ερνέστος Τσίλλερ και σήμερα στεγάζει το Ταχυδρομείο καθώς και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα αρχοντικά. 

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
Αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο φυλάσσονται ευρήματα από το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας αλλά και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς την παραλία και συναντάμε τον εντυπωσιακό Σιδηροδρομικό Σταθμό που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής σιδηροδρόμων των αρχών του 20ου αιώνα. 

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου
Το Αίγιο, εκτός των άλλων, παρουσιάζει ενδιαφέρον για όσους ταξιδιώτες επιδιώκουν τον θρησκευτικό τουρισμό. Κάνουμε την αρχή από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης. Ο μεγαλύτερος και επιβλητικότερος Ναός της πόλης θεμελιώθηκε το 1898-99 και εγκαινιάστηκε το 1914. Τα σχέδια ανήκουν και πάλι στον Ερνέστο Τσίλλερ, ο θόλος είναι αναγεννησιακού ρυθμού και αγιογραφήθηκε το 1960 και το τέμπλο προέρχεται από παλαιότερο Ναό που ήταν χτισμένος στην ίδια θέση αλλά κατέρρευσε το 1888 από σεισμό. Εξίσου σημαντική εκκλησία στο κέντρο της πόλης είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου που θεμελιώθηκε γύρω στο 1894 σε σχέδια του ίδιου αρχιτέκτονα. Στο σημείο που είναι χτισμένος σήμερα ο χριστιανικός Ναός προϋπήρχε αρχαίο ιερό της θεάς Ήρας με το άγαλμά της και ιερό άλσος αφιερωμένο στη θεά, το οποίο συνόρευε με θέατρο. 

Ιερός Ναός Παναγιάς Φανερωμένης

Περί τα 15-20 χλμ. έξω από την πόλη, στους πρόποδες του όρους Κλωκός, βρίσκεται το ανδρικό Μοναστήρι των Ταξιαρχών που ιδρύθηκε το 1415 από τον Όσιο Λεόντιο. Την περίοδο μεταξύ 1880-1926 στη Μονή λειτουργούσε Γυμνάσιο ενώ κατά την περίοδο 1943-1970 ήταν παράλληλα και Οικοτροφείο για φτωχά παιδιά της υπαίθρου. Στο εσωτερικό της Μονής φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια ενώ οι μοναχοί παράγουν εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Για το τέλος άφησα ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της χώρας μας: την Παναγιά την Τρυπητή

Η Παναγιά η Τρυπητή

Σκαρφαλωμένη σε απόκρημνο βράχο ύψους 30 μ. πάνω από την παραλία και μέσα στην τρύπα σπηλαίου, είναι χτισμένη η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Παναγιάς της Τρυπητής, της Πολιούχου του Αιγίου. Το Ιερό Προσκύνημα ενώνεται με τον παραλιακό δρόμο μέσω μιας εξωτερικής μαρμάρινης κλίμακας, αναγεννησιακού τύπου, με 150 σκαλοπάτια, που χτίστηκε το 1870. Η παράδοση λέει ότι γύρω στο 1550, ένας καπετάνιος που είχε ναυαγήσει ανοιχτά του Αιγίου, την ώρα που πάλευε με τα κύματα, είδε μια λάμψη να έρχεται από μακριά και να του δείχνει το δρόμο προς τη στεριά. Στο σημείο από όπου ερχόταν η λάμψη βρήκε αργότερα την εικόνα της Παναγίας, σφηνωμένη στα βράχια. Τότε αποφάσισε να ασκητέψει σε ένα μικρό σπήλαιο στο βράχο, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. 

Το Αγίασμα, Παναγιά Τρυπητή
Με την πάροδο του χρόνου, ανοικοδομήθηκε ο Ναός και σταδιακά έγινε η Μονή. Ο Ιερός Ναός πήρε τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα, είναι διώροφος, επιβλητικός, χτισμένος σύμφωνα με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική και περιβάλλεται από περίτεχνους κήπους. Η μαρμάρινη κρήνη στον Πρόναο έχει σταυροειδές σχήμα και τρεις λαξευμένους αγγέλους από το στόμα των οποίων τρέχει το Αγίασμα ενώ φέρει χαραγμένη τη γνωστή επιγραφή που διαβάζεται και ανάποδα “ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ”, η οποία υπάρχει και στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα στο Σπήλαιο βρίσκουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας. Στο εσωτερικό του Ναού, οι τοιχογραφίες είναι κυρίως του 19ου αιώνα και ορισμένες μεταγενέστερες, η οροφή διαθέτει γύψινη μπαρόκ διακόσμηση και το ξύλινο, επιχρωματισμένο τέμπλο είναι το παλαιότερο σωζόμενο στο Αίγιο. Η Παναγιά η Τρυπητή εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Παρασκευή του Πάσχα).

Παραλίες

Η ακτογραμμή της Αιγιαλείας διαθέτει πολλές όμορφες και καθαρές παραλίες. Η πρόσβαση σε αυτές είναι εύκολη και οι αποστάσεις μεταξύ τους μικρές. Η Αλική, η πιο κοντινή παραλία στην πόλη, βρίσκεται δίπλα στη φυσική λιμνοθάλασσα με τα αγριοπούλια. Βγείτε λίγο πιο έξω για να ανακαλύψετε την πανέμορφη παραλία των Σελιανίτικων και του Λόγγου με τα βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά, την κοσμοπολίτικη παραλία της Άκολης και την παραλία του Ψαθόπυργου με τις ψαροταβέρνες. Να θυμάστε ότι στις περισσότερες από αυτές τα νερά είναι αρκετά παγωμένα ακόμα και τον Αύγουστο!

Διαμονή

"Hotel Kanelli", Σελιανίτικα
Για να κάνετε τη διαμονή σας πιο ενδιαφέρουσα και εφόσον διαθέτετε δικό σας όχημα, προτιμήστε να μείνετε σε ένα κατάλυμα έξω από το κέντρο της πόλης. Τα Σελιανίτικα απέχουν γύρω στα 7 χλμ. από το Αίγιο και αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή. Το “Hotel Kanelli”, ακριβώς μπροστά στην παραλία, διαθέτει πισίνα, καφέ-εστιατόριο και δέχεται κατοικίδια ζώα. Τα δωμάτια είναι ανακαινισμένα και προσφέρουν θέα στη θάλασσα, την πισίνα, τον κήπο ή το βουνό. Προτιμήστε αυτά με θέα θάλασσα, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ειδικά το χειμώνα, το συννεφιασμένο τοπίο, η γκρίζα θάλασσα και η όψη των βουνών της αντικρινής στεριάς συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που θα απογειώσει το ρομαντισμό σας. Στο ίδιο χωριό, μπορείτε επίσης να επιλέξετε ανάμεσα στα ξενοδοχεία “Kiani Aktiκαι “Plaz”. Βρίσκονται αμφότερα μπροστά στην παραλία και διαθέτουν δικό τους εστιατόριο.

Κουζίνα

Τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους στα ψαροχώρια κοντά στο Αίγιο. Σε όλα τα χωριά θα βρείτε συμπαθητικά ταβερνάκια στη σειρά, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, για να απολαύσετε το γεύμα σας με θέα στη θάλασσα.

Διασκέδαση - Πολιτισμός

"Il Porto", παραλία Άκολης
Η πόλη του Αιγίου προσφέρει αρκετές επιλογές για διασκέδαση σε beach bars, μπαράκια και καφετέριες. Η καρδιά της πόλης χτυπά στην κεντρική πλατεία όπου συγκεντρώνονται συμπαθητικές καφετέριες και εστιατόρια. Το “Τουριστικό” στην παραλία του Αιγίου σερβίρει απολαυστικό ελληνικό καφέ στη χόβολη ενώ στην παραλία της Άκολης, το “Il Portoσας υποδέχεται από το πρωί για καφέ, κρέπα και βάφλα μέχρι το βράδυ για ποτό και μουσική. Η πόλη φιλοξενεί συχνά συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών ενώ έχει παράδοση στα μουσικά δρώμενα. Γνωστή είναι η Φιλαρμονική του Αιγίου που φέρει το όνομα της Μούσας – Προστάτιδας της Μουσικής, δηλαδή “Ευτέρπη” και αποτελεί μία από τις παλαιότερες Φιλαρμονικές στην Ελλάδα, έχοντας ως έτος ίδρυσης το 1892. Εκτός από τη Φιλαρμονική, το Αίγιο διαθέτει και δική του πολυφωνική μικτή Χορωδία που ιδρύθηκε το 1933 ως ανδρική και από το 1937 απέκτησε και γυναικείο τμήμα. Όσοι επιθυμείτε έντονη νυχτερινή ζωή, μην ξεχνάμε ότι σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Πάτρα. Όσοι, από την άλλη, θέλετε να προκαλέσετε τη θεά Τύχη, απλώς κατευθυνθείτε προς το Ρίο με το γνωστό Καζίνο του. 

Δραστηριότητες - Εκδρομές

Αφού κάνετε έναν περίπατο στην πόλη του Αιγίου με τα νεοκλασικά, την παραλία, τις παλιές σταφιδαποθήκες και τον σιδηροδρομικό σταθμό, κάντε μια στάση στην Παναγιά την Τρυπητή και ανεβείτε με το αυτοκίνητο μέχρι την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Στη συνέχεια, αφιερώστε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε τα γύρω χωριά ΆκοληΔημητρόπουλοΛόγγοςΣελιανίτικα κτλ. Αν ούτε αυτό αρκεί τότε, έχοντας το Αίγιο ως βάση της διαμονής σας και εφόσον διαθέτετε δικό σας όχημα, μπορείτε κάλλιστα να ανακαλύψετε πολλούς ενδιαφέροντες προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Η Πάτρα με τα gourmet και nightlife στέκια της, το Ρίο με την περίφημη Γέφυρα και το Καζίνο του, τα ιστορικά Καλάβρυτα με το Σπήλαιο των Λιμνών, τις Μονές της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το χιονοδρομικό κέντρο και το μαγευτικό φαράγγι του Βουραϊκού είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης