Urmasice: Ένα γλυκό για να συνοδεύσει τον καφέ


Πόσες φορές έχετε σερβίρει στους καλεσμένους σας μαζί με τον καφέ ένα κομμάτι κέικ, μερικά μπισκοτάκια ή βουτήματα, ακόμα και λίγο γλυκό του κουταλιού ή ένα λουκουμάκι; Και πόσες φορές σκεφτήκατε τι θα μπορούσατε να τους προσφέρετε που να είναι διαφορετικό, ασυνήθιστο αλλά πολύ γευστικό; Το urmasice (αλλιώς “hurmašice” ή απλώς «hurme») είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό, κάτι ανάμεσα σε κέικ, μπισκότο και σιροπιαστό, έχει χρυσόξανθο χρώμα όπως ο χαλβάς ο σιμιγδαλένιος και γεύση που θυμίζει μπισκότο βουτύρου ενώ συνηθίζεται να σερβίρεται μαζί με τον καφέ σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων. Παρότι θεωρείται αγαπημένο γλυκό των Βόσνιων, το συναντάμε και σε άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Εμείς το δοκιμάσαμε ως επιδόρπιο σε εστιατόριο του Μαυροβουνίου και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το συγκεκριμένο γλυκό θεωρείται παραλλαγή του «kalburabasti» ή «kalburabasma» που προέρχεται από την Τουρκία, ανήκει στην κατηγορία των σιροπιαστών γλυκών ταψιού (όπως ο μπακλαβάς) και συνήθως προσφέρεται κατά τη διάρκεια των ισλαμικών εορτών. Το urmasice μπορούμε να το βρούμε σε διάφορα μεγέθη και να έχει διαφορετικά σχήματα, διακοσμητικά σχέδια καθώς και περισσότερο ή λιγότερο σιρόπι. Ας δούμε τη συνταγή…

Υλικά

(για το γλυκό)

 

330 γρ. ή 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. baking powder

165 γρ. ή ¾ φλ. ζάχαρη άχνη

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 αυγά

50 γρ. ή ¼ φλ. σιμιγδάλι ψιλό

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ελαιόλαδο

 

(για το σιρόπι)

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 λίτρο ή 4 φλ. νερό

χυμό από 1 λεμόνι

8 στικάκια γαρίφαλο

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Εκτέλεση

 

1. Ξεκινάμε να φτιάξουμε το σιρόπι. Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό του λεμονιού, τα γαρίφαλα και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφού το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 35 λεπτά μέχρι το σιρόπι να πήξει και να μείνουν περίπου 900 ml. 

2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι το μείγμα να γίνει σαν κρέμα. Χωρίς να σταματήσουμε να χτυπάμε, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder και το σιμιγδάλι και κατόπιν ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στο μείγμα που χτυπήσαμε στο μίξερ. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. 

4. Λαδώνουμε δύο ρηχά ταψιά και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο και στη συνέχεια με ένα κουπ πατ ή με τη βοήθεια μιας κούπας κόβουμε μπισκοτάκια σε όποιο σχέδιο θέλουμε, πάχους περίπου 1 cm. Το σύνηθες σχέδιο είναι μακρόστενο με στρογγυλεμένες άκρες, όπως αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Τοποθετούμε κάθε «μπισκότο» που φτιάχνουμε στο λαδωμένο ταψί και συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσουμε και τα δύο ταψιά. Ανάμεσα στα «μπισκοτάκια» φροντίζουμε να αφήνουμε απόσταση περίπου 2 cm γιατί όταν ψηθούν, θα φουσκώσουν και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν μεταξύ τους.

5. Με ένα πιρούνι φτιάχνουμε όποιο σχέδιο θέλουμε στην επιφάνεια του μπισκότου (συνήθως σχηματίζουμε μικρούς ρόμβους). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν, αλλάζοντας στα μισά του ψησίματος τα ταψιά.

6. Όσο είναι ακόμη ζεστά, ρίχνουμε από πάνω το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε τα μπισκότα να το απορροφήσουν καλά για περίπου 30 λεπτά.

 

Extra tips


1. Όσο περισσότερο μείνουν τα μπισκότα μέσα στο σιρόπι, τόσο περισσότερο «σιροπιαστό» θα είναι το γλυκό μας στο τέλος. Οπότε αν το επιθυμείτε με μπόλικο σιρόπι, αφήστε τα από μία ώρα έως και για ένα ολόκληρο βράδυ ώστε να «ποτίσουν» καλά.  

2. Το γλυκό διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες. Σερβίρεται απευθείας από το ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Πασπαλίστε τα μπισκότα με τριμμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φιστίκι, καρύδι) ή με τρίμμα καρύδας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης