Η ονειρική Viñales Valley στο Pinar del Rio


Pinar del Rio
Το ομορφότερο φυσικό τοπίο ολόκληρης της Κούβας απέχει περίπου 150 χλμ. από την Αβάνα και δεν είναι άλλο από την ονειρική Κοιλάδα Viñales. Η οργιώδης βλάστηση και οι μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί έχουν χαρίσει επάξια στην κοιλάδα μια θέση ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Ομορφιάς της UNESCO. Εδώ το ρολόι μοιάζει να έχει σταματήσει για πάντα και οι κάτοικοι απολαμβάνουν μια απλή ζωή σε άμεση επαφή με τη φύση. Η κοιλάδα βρίσκεται στην επαρχία του Pinar del Rio, της δυτικότερης δηλαδή περιοχής της Κούβας, που εκτός από φυσικό κάλλος, κρύβει αρκετούς άλλους αξιόλογους θησαυρούς προς ανακάλυψη…  

 

Pinar del Rio… 

 

Ξεκινήσαμε από Αβάνα ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή προς τα δυτικά. Στο τοπίο κυριαρχούσαν τα τροπικά δάση και οι λίμνες ενώ συχνά-πυκνά συναντούσαμε αγελάδες αραγμένες σε λιβάδια και ερωδιούς που προσγειώνονταν πάνω τους και τις καθάριζαν από τους ψύλλους. Όσον αφορά τη χλωρίδα, το «εθνικό» δέντρο της Κούβας είναι ο βασιλικός φοίνικας (palma real) ενώ γενικά στο νησί συναντάμε 18 (!) ποικιλίες φοίνικα, βασιλικές καρύδες, πεύκα Καραϊβικής και «αντιπυρικά» δεντράκια. 


Καθ' οδόν για Pinar del Rio... 



Φτάνοντας στο Pinar del Rio, να πούμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της επαρχίας κυριαρχεί η οροσειρά Guaniguanico, η οποία διακλαδώνεται στη Sierra del Rosario και τη Sierra de los Organos, με τους λόφους Alturas de Pizarras. Ο Εθνικός Δρυμός της Sierra del Rosario και ο Εθνικός Δρυμός της χερσονήσου Guanahacabibes τελούν υπό την αιγίδα της UNESCO ενώ η περιοχή Vuelta Abajo θεωρείται ως «ο παράδεισος των καπνιστών» μιας και φημίζεται για την παραγωγή του καλύτερου καπνού στον κόσμο! 


Αποθήκη αποξήρανσης καπνού 

Η πόλη του Pinar del Rio, από την άλλη, ιδρύθηκε το 1774 στις όχθες του Rio Guamá, ξεκίνησε ως μια μικρή επαρχιακή πόλη και έφτασε να γίνει πρωτεύουσα όλης της επαρχίας, χαρίζοντάς της και το όνομά της. Ο πλούτος που έφερε στην κωμόπολη η καλλιέργεια του καπνού είναι εμφανής στα πολύχρωμα σπίτια από την εποχή της αποικιοκρατίας, τα οποία διατηρούν ακόμη τη γοητεία μιας περασμένης εποχής. Για να αποκτήσετε μια εικόνα της ιστορίας της περιοχής από την εποχή των Ινδιάνων, επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο που φιλοξενεί μια συλλογή από πίνακες ντόπιων καλλιτεχνών, έπιπλα της εποχής της αποικιοκρατίας, όπλα των επαναστατών και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα. Στην Casa Garay μπορείτε να δοκιμάσετε το τοπικό λικέρ από αρωματικό ρούμι που παράγεται από το 1892 ενώ στο εργοστάσιο καπνού Francisco Donatien, το οποίο στεγάζεται σε ένα όμορφο αρχοντικό του 1960 που παλαιότερα ήταν νοσοκομείο, έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη διαδικασία της δημιουργίας πούρων.

 

Κοιλάδα Viñales

 

Οι διαβρωμένοι λόφοι της Κοιλάδας
Η γαλήνια αυτή κοιλάδα από κοκκινόχωμα, με τους τεράστιους στρογγυλούς λοφίσκους ολόγυρά της, είναι γεμάτη από καλλιέργειες καπνού και καλαμποκιού και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σημείο της επαρχίας Pinar del Rio. Για την ακρίβεια, είναι μία από τις κοιλάδες της Sierra de los Organos και πήρε το όνομά της από τους ναυτικούς που είδαν από μακριά τους κάκτους πάνω στους λόφους. Οι παράξενοι αυτοί στρογγυλοί λόφοι ονομάζονται mogotes και σχηματίστηκαν εξαιτίας της διάβρωσης που υπέστη το έδαφος από υπόγεια ύδατα σε διάστημα εκατομμυρίων ετών. Στο νερό οφείλεται επίσης η δημιουργία των αμέτρητων σπηλαίων που διαθέτει η περιοχή, όπως το περίφημο «Cueva del Indio» (Σπήλαιο του Ινδιάνου) το οποίο εξερευνήσαμε με τα πόδια και κάνοντας βαρκάδα, αλλά για αυτό θα σας μιλήσω σε επόμενο άρθρο… Για την ώρα θα σας πω ακόμη ότι η κωμόπολη Βινιάλες ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανάπτυξης που έφερε στην περιοχή η καλλιέργεια του καπνού. 

Εικόνες από τη ζωή στην πόλη...



Αγροτόσπιτο στην περιφέρεια της κωμόπολης

Pina Colada

Ένα από τα καλύτερα σημεία για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της κοιλάδας είναι η εξέδρα δίπλα από το «Hotel Horizontes Los Jasmines». Απολαύστε λοιπόν την εκπληκτική θέα κρατώντας ένα ποτήρι Piña Colada που θα πάρετε από το ξύλινο κιόσκι! Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, οι Κουβανοί πίνουν την Piña Colada τους… χωρίς αλκοόλ. Επειδή, ωστόσο, γνωρίζουν καλά τις προτιμήσεις των τουριστών, αφήνουν πάντα πάνω στον πάγκο μπουκάλια με ρούμι για να προσθέσετε εσείς όσο θέλετε! 




Στο ξύλινο κιόσκι...

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε στην περιοχή, το «Hotel Horizontes Los Jasmines» διαθέτει συμπαθητικά δωμάτια με υπέροχη θέα σε τιμές κάτω των 100 €, εστιατόριο, πισίνα και pool bar. Δεν θα το πρότεινα, ωστόσο, για περισσότερες μέρες γιατί δεν υπάρχει τίποτα απολύτως τριγύρω, εκτός και αν θέλετε να απομονωθείτε για να απολαύσετε τη γαλήνη και την ομορφιά της φύσης. 


Hotel Horizontes Los Jasmines

Πισίνα με θέα στην καταπράσινη Κοιλάδα

Ένα ησυχαστήριο στη μέση του πουθενά...

Ανακαλύψτε την περιοχή με μια εναλλακτική βόλτα στην πλάτη αυτού του συμπαθούς τετράποδου...

Περισσότερες εικόνες από την εκπληκτική Κοιλάδα Vinales...






Επόμενοι σταθμοί της εκδρομής μας στην επαρχία του Pinar del Rio: το Mural de la Prehistoria (η πελώρια Τοιχογραφία της Προϊστορίας, βλ. εδώ) και η φυτεία καπνού του Benito Camejo. Παραμείνετε συντονισμένοι για τα άρθρα που θα ακολουθήσουν… 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης