Frankfurt: Οι ουρανοξύστες του… «Mainhattan»


Μια πόλη σύγχρονη, ζωντανή και ιδιαίτερη! Μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις! Από τη μία οι Τράπεζες, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, τα εμπορικά κέντρα και οι ουρανοξύστες και από την άλλη ένας πλούτος ιστορίας και πολιτισμού, μουσεία, λογοτεχνικοί και καλλιτεχνικοί χώροι. Ο λόγος για τη Φρανκφούρτη (Frankfurt am Main στα γερμανικά) που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Main. Η δυτική όχθη συγκεντρώνει τους περισσότερους ουρανοξύστες, τα απόλυτα σύμβολα ισχύος της πόλης που της έχουν χαρίσει τον τίτλο «Mainhattan», δηλαδή «Manhattan του (ποταμού) Main», αφού η εικόνα τους φέρνει στο νου κάτι από Νέα Υόρκη. Ο χαρακτηρισμός είχε αρχικά αρνητική χροιά καθώς αντανακλούσε όλη τη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι σε μια πόλη που αγκάλιαζε τους επενδυτές και όχι τους πολίτες της. Με την πάροδο του χρόνου όμως το Frankfurter Skyline, το σύμπλεγμα των ουρανοξυστών, αποτέλεσε σύμβολο του μέλλοντος και ο χαρακτηρισμός «Mainhattan» απώλεσε την αρνητική χροιά του και άρχισε να χρησιμοποιείται για διαφημιστικούς λόγους.


Οι ουρανοξύστες και ο ποταμός Main

Στη Φρανκφούρτη βρέθηκα σχεδόν τυχαία! Η πτήση μου για Ελλάδα αναχωρούσε το βράδυ, είχα αρκετές ώρες στη διάθεσή μου και αντί να τις περάσω στο αεροδρόμιο, προτίμησα να πάρω μια γεύση από Φρανκφούρτη. Παρόλο που προσωπικά δεν δηλώνω φαν των φουτουριστικών πόλεων και των ουρανοξυστών, κάτι που άλλωστε είχα συνειδητοποιήσει από την πρώτη στιγμή που είχα πάτησα το πόδι μου πριν κάποια χρόνια στο σύγχρονο κομμάτι του Βερολίνου, ομολογώ ότι η όψη των ουρανοξυστών της Φρανκφούρτης που καθρεφτίζονταν στα νερά του ποταμού την ώρα που ο ουρανός βαφόταν στο φλογερό πορτοκαλί του δειλινού είναι μια συγκλονιστική εικόνα που όχι μόνο με άγγιξε αλλά σίγουρα θα μου μείνει και αξέχαστη. Όπως συνηθίζω να λέω: Κανένα ταξίδι δεν πάει χαμένο και κανένας προορισμός δεν είναι άσχημος, αντίθετα όλα τα μέρη έχουν κάτι να σου δείξουν και να σε διδάξουν! Κάπως έτσι και η Φρανκφούρτη…  


Paulsplatz

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και σίγουρα το μεγαλύτερο της Γερμανίας. Για να μετακινηθεί κανείς από το ένα σημείο στο άλλο χρειάζεται πολύ χρόνο γιατί οι αποστάσεις είναι τεράστιες αλλά ευτυχώς υπάρχουν κυλιόμενες πλατφόρμες αλλά και το υπέργειο τρένο «Skyline» που ενώνει δύο terminals εντός του αεροδρομίου! Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο εξυπηρετεί όλες τις πτήσεις της Lufthansa και όλες τις διεθνείς πτήσεις. Ένα μικρότερο αεροδρόμιο, περίπου 120 χλμ. δυτικά της πόλης, εξυπηρετεί τις low cost εταιρείες ενώ υπάρχει και ένα τρίτο, μεταξύ Frankfurt και Darmstadt, στο οποίο προσγειώνονται τα ιδιωτικά αεροσκάφη και οι VIP πτήσεις. 


Δημαρχείο

Paulsplatz

Η Φρανκφούρτη αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης καθώς εδώ είναι η έδρα του Χρηματιστηρίου της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολλών Τραπεζών, όπως η Deutsche Bank. Ειδικά μετά το Brexit, ολοένα και περισσότερες τράπεζες στράφηκαν προς τη Φρανκφούρτη. Η ευρύτερη περιοχή, από την άλλη, θεωρείται μεγάλο ευρωπαϊκό κέντρο ερευνών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η συγκέντρωση πλούτου έφερε και επενδύσεις στον πολιτισμό, έτσι σήμερα η πόλη αριθμεί πάνω από 40 μουσεία, 2 Όπερες, αρκετά θέατρα ενώ είναι έδρα της Deutsche Bibliothek.

Για πολλά χρόνια ήταν μια πόλη Προτεσταντική αλλά από τον 19ο αιώνα ξεκίνησε να αυξάνεται ο αριθμός των Καθολικών. Επίσης στη Φρανκφούρτη βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Γερμανία μετά από αυτήν του Βερολίνου. Θεωρείται ο ορισμός της «πολυπολιτισμικής πόλης», με πάνω από 180 διαφορετικές εθνικότητες που διαμένουν μόνιμα ή περιστασιακά εδώ μιας και αποτελεί έναν από τους top συγκοινωνιακούς κόμβους της Ευρώπης. Οι περισσότεροι μετανάστες της προέρχονται από την Τουρκία ενώ έχει επίσης πολλούς Ιταλούς, Ιάπωνες και μετανάστες από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα, η Φρανκφούρτη έχει τη μεγαλύτερη κορεατική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη.     



Όσον αφορά τα αξιοθέατα, τα σημαντικότερα συγκεντρώνονται σε ακτίνα μόλις 1,5 χλμ. μεταξύ τους, οπότε είναι μια πόλη αρκετά βολική για τον επισκέπτη, από την άποψη ότι μπορεί εύκολα να γυρίσει τα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος με τα πόδια και σε σύντομο διάστημα.

Τα top-5 αξιοθέατα της Φρανκφούρτης:


1. Η παλιά πόλη 


Παλιά Πόλη

Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι δίχως αμφιβολία το ιστορικό κέντρο. Σημείο εκκίνησης της βόλτας μας στην Παλιά Πόλη (Altstadt) είναι το Römerberg, η κεντρική πλατεία με το Σιντριβάνι της Δικαιοσύνης (Gerechtigkeitsbrunnen) και τα αναπαλαιωμένα σπίτια του 15ου και 16ου αιώνα, που φέρουν τις χαρακτηριστικές ξύλινες δοκούς στην πρόσοψή τους. 

Το Δημαρχείο 

Η αρχική μεσαιωνική πόλη φιλοξένησε πολλούς σπουδαίους ανθρώπους των Γραμμάτων, της φιλοσοφίας και της μουσικής, μεταξύ των οποίων ο Goethe και ο Schopenhauer, όμως στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη καταστράφηκε. Το 1986 ολόκληρο το ιστορικό κέντρο, μαζί με τα παραδοσιακά του κτήρια, ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με τα πρωτότυπα σχέδια και αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή. Το γωνιακό κτήριο με την ονομασία «Grosser Engel» στέγασε τον 17ο αιώνα την πρώτη Τράπεζα της Φρανκφούρτης. Τα πιο ξεχωριστά κτήρια της παλιάς πόλης είναι το Römer (Δημαρχείο) και ο Dom (Καθεδρικός Ναός). Η έδρα των δημάρχων της πόλης είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα του 1405 που ουσιαστικά αποτελείται από δύο κτήρια ενωμένα, το Römer και το Goldener Schwan. Η «Αίθουσα του Αυτοκράτορα» (Kaisersaal) είναι του 1612. Λέγεται ότι ο πρώτος ιδιοκτήτης του κτηρίου, προτού αυτό περάσει στα χέρια του κράτους για να στεγάσει το Δημαρχείο, ήταν ένας έμπορος ο οποίος είχε αναπτύξει επαγγελματικούς δεσμούς με τη Ρώμη στην Ιταλία. Από την άλλη, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βαρθολομαίου με τον Πύργο ύψους 95 μ., μέχρι το 1950 ήταν το ψηλότερο κτήριο της πόλης. Εδώ έλαβαν χώρα δέκα στέψεις Αυτοκρατόρων, από το 1562 έως το 1792. Ο Ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1867 και ανακατασκευάστηκε σε νέο-γοτθικό στυλ ενώ βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι εργασίες αποκατάστασής του διήρκεσαν από το 1950 μέχρι το 1953. Γύρω από το Römerberg υπάρχουν αρκετές καφετέριες και εστιατόρια, που τα καλοκαίρια απλώνουν τα τραπεζάκια τους πάνω στην πλατεία. 

Το κτήριο των δικαστηρίων, του 14ου αιώνα

Για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της πόλης, μπορείτε να επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο (Historisches Museum) στην παλιά πόλη. Αξίζει επίσης να αναφέρω ότι στην Φρανκφούρτη γεννήθηκε το 1749 ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας Goethe. Το Goethehaus, το σπίτι όπου γεννήθηκε και πέρασε τα χρόνια της νιότης του, βρίσκεται και αυτό στην παλιά πόλη και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των σπιτιών του 18ου αιώνα. Πρόκειται για ένα τριώροφο αρχοντικό, το οποίο καταστράφηκε στους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή, όπως ακριβώς και τα υπόλοιπα κτήρια του ιστορικού κέντρου. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, στο οποίο μπορούμε να θαυμάσουμε έπιπλα και πίνακες της εποχής αλλά και ορισμένα αυθεντικά αντικείμενα που ανήκαν στον Γκαίτε, όπως το γραφείο του.



2. Η Paulskirche


Paulskirche

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παύλου δεν λειτουργεί πια ως λατρευτικός χώρος αλλά ως ιστορικό μνημείο, μιας και εδώ πραγματοποιήθηκε η Εθνοσυνέλευση του 1848, εδώ συνεδρίασε το πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο της Γερμανίας και εδώ συντάχθηκε το πρώτο δημοκρατικό Σύνταγμα της χώρας. Η μόνιμη έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους του Ναού, μας βοηθά να κατανοήσουμε την ιστορική πορεία της γερμανικής δημοκρατίας. Επισκέψεις μπορούν να γίνουν καθημερινά μεταξύ 10:00 – 17:00 και η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.  


Αλληγορικές εικόνες από τη γερμανική ιστορία στο εσωτερικό του παλιού Ναού

Ανάγλυφο με τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει το δράκο

3. Ο ποταμός Main και οι Ουρανοξύστες    


Ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης

Η Φρανκφούρτη είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που επιτρέπει το χτίσιμο ουρανοξυστών εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου της! Η βόλτα στις όχθες του ποταμού Main αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία, είτε αποφασίσετε να την κάνετε κατά τη διάρκεια της μέρας είτε το βράδυ. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε κάποια από τις καφετέριες ή τα εστιατόρια κατά μήκος του ποταμού για να πιείτε ένα καφεδάκι ή για να δειπνήσετε. Οι δύο από τις γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του Main είναι πεζογέφυρες. Η Alte Brücke είναι μια πέτρινη γέφυρα του 19ου αιώνα και αποτελεί το πρώτο πέρασμα που κατασκευάστηκε πάνω από τον ποταμό. Η νέο-γοτθική γέφυρα Eiserner Steg κατασκευάστηκε το 1868. Είναι σιδερένια, έχει μήκος 170 μ. και έχει υποστεί πολλές αλλαγές μέχρι το 1993 που πήρε την τελική της μορφή. Στη γέφυρα αυτή υπάρχει μια επιβλητική πινακίδα, γραμμένη στα... ελληνικά, με τους στίχους του Ομήρου: "ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ". Η φράση σημαίνει "Πλέοντας μέσα στο μελανό πέλαγος με αλλόγλωσσους ανθρώπους" και μάλλον επιλέχθηκε για να αποδώσει συμβολικά την ένωση των δύο διαφορετικών περιοχών της πόλης μέσω της γέφυρας αλλά και επειδή, όπως έχουμε ήδη πει προηγουμένως, η Φρανκφούρτη φιλοξενεί κατοίκους που ανήκουν σε πάνω από 180 διαφορετικές εθνότητες. 


Η Eiserner Steg 

Εναλλακτικά και για να αποφύγετε το πολύ περπάτημα, μπορείτε να πάρετε το πλοιάριο που αναχωρεί δίπλα από την Eiserner Steg και να διασχίσετε τον Main απολαμβάνοντας μια mini κρουαζιέρα στα νερά του. Η διαδρομή με το πλοιάριο διαρκεί μία ώρα και σας χαρίζει την ευκαιρία να δείτε πολλά από τα αξιοθέατα και τους περισσότερους από τους ουρανοξύστες της πόλης. Σχετικά με τους ουρανοξύστες τώρα, ο περιβόητος Main Tower έχει ύψος που αγγίζει τα 200 μ., αποτελώντας σήμερα το τέταρτο ψηλότερο κτήριο της Φρανκφούρτης και όλης της Γερμανίας αλλά και τον μοναδικό ουρανοξύστη της πόλης που διαθέτει πλατφόρμα παρατήρησης για το κοινό. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1996 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2000. Η πλατφόρμα βρίσκεται σε ύψος 187 μ. και προσφέρει στον επισκέπτη απίστευτη πανοραμική θέα της πόλης. Στον 53ο όροφο λειτουργεί το «Main Tower Restaurant and Lounge» όπου έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το γεύμα σας έχοντας ολόκληρη την πόλη… στο πιάτο σας!   


Στα δεξιά ο Main Tower, όπως φαίνεται από την πλατεία του Ιερού Ναού του Αγίου Παύλου


4. Τα Μουσεία, ο Βοτανικός και ο Ζωολογικός Κήπος    

 

Stadel Museum

Η Φρανκφούρτη διαθέτει πάρα πολλά μουσεία και είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να τα επισκεφθούμε όλα εκτός και αν μείνουμε στην πόλη εβδομάδες ολόκληρες! Ως τεράστιο οικονομικό κέντρο, διαθέτει μέχρι και Μουσείο του Χρήματος (Geldmuseum) ενώ άλλα αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία είναι το Αρχαιολογικό, το Εβραϊκό, τα μουσεία Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου και το Städelsches Kunstinstitut. Το Städel Museum είναι το παλαιότερο της Γερμανίας και ιδρύθηκε το 1815 από έναν τραπεζίτη ονόματι Johann Friedrich Städel. Φιλοξενεί περί τους 3.000 πίνακες, 600 γλυπτά και μερικές χιλιάδες φωτογραφίες, σχέδια και χαρακτικά. Η συλλογή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ευρωπαϊκής τέχνης, από τις αρχές του 14ου αιώνα μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στην Αναγέννηση, το Μπαρόκ και την πρώιμη σύγχρονη τέχνη. Μερικοί από τους σημαντικότερους ζωγράφους, τα έργα των οποίων εκτίθενται στο μουσείο, είναι οι: Sandro BotticelliAlbrecht DürerRembrandtClaude MonetPablo Picasso. Μια εναλλακτική πρόταση για να περάσετε τη μέρα σας είναι να κάνετε μια βόλτα στον Ζωολογικό Κήπο της πόλης ή στον Βοτανικό Κήπο Palmengarten που φιλοξενεί πάνω από 13.000 διαφορετικά είδη χλωρίδας από όλο τον κόσμο. 

 

5. Η Εμπορική Οδός Zeil και τα Εμπορικά Κέντρα   


Εμπορική Οδός της Φρανκφούρτης 

Η πεζοδρομημένη οδός Zeil, μήκους 1,2 χλμ., αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό δρόμο της πόλης, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο πλήθος από καταστήματα και μερικά εμπορικά κέντρα όπως το MyZeil -που στεγάζεται σε ένα φουτουριστικό κτήριο του Ιταλού αρχιτέκτονα Massimiliano Fuksas- αλλά και η Galeria Kaufhof. Οι τιμές στα καταστήματα είναι περίπου τιμές Ελλάδας, ίσως και λίγο πιο «τσιμπημένες»


Galeria Kaufhof

Αυτό που αξίζει και με το παραπάνω είναι να επισκεφθείτε ένα κατάστημα της αλυσίδας «DM-drogerie markt» και να προμηθευτείτε καλλυντικά, σαμπουάν, αφρόλουτρα και κρέμες εξαιρετικής ποιότητας, σε πολύ χαμηλές τιμές. Στο ίδιο κατάστημα θα βρείτε και πολύ καλές και ανθεκτικές ομπρέλες.


Κουζίνα  


Κανάτα bembel με apfelwein

Λόγω έλλειψης χρόνου, προτίμησα ένα γρήγορο γεύμα στο self service εστιατόριο που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο της Galeria Kaufhof. Έπιασα τραπέζι κοντά στο παράθυρο, έξω έβρεχε και εγώ απολάμβανα το γεύμα μου και ταυτόχρονα την υπέροχη θέα της πόλης από ψηλά και των εντυπωσιακών ουρανοξυστών που ξεχώριζαν στο βάθος του οπτικού μου ορίζοντα. Όσον αφορά την κουζίνα της πόλης, αξίζει να δοκιμάσετε τα ξακουστά λουκάνικα Φρανκφούρτης, συνοδεύοντάς τα με γερμανική μπύρα. Βέβαια, ενώ γενικά στη Γερμανία η μπύρα έχει την τιμητική της, στη Φρανκφούρτη περισσότερο διάσημος είναι ο μηλίτης! Ο μηλίτης (apfelwein) σερβίρεται σε παραδοσιακές γκρι και μπλε πήλινες κανάτες που ονομάζονται bembel και σε ειδικά ποτήρια, τα gerippte. Συνήθως πίνεται σκέτος και σπανίως «νερωμένος» με ανθρακούχο νερό. Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο μηλίτης σερβίρεται ζεστός και αρωματισμένος με στικάκια κανέλας ή γαρίφαλου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης