Το ρούμι των πειρατών της Καραϊβικής


Το ρούμι έχει συνδεθεί με τις θάλασσες της Καραϊβικής και των Αντιλλών καθώς ήταν το αγαπημένο ποτό των πειρατών που έδρασαν στα νερά τους. Η προέλευση της λέξης «ρούμι» είναι άγνωστη, συναντάται όμως για πρώτη φορά στα νησιά Barbados όπου το συγκεκριμένο ποτό χαρακτηρίζεται ως «νερό των Barbados». Κατά μία εκδοχή, προέρχεται από σύντμηση της λέξης «saccharum», το γένος των τροπικών φυτών στο οποίο ανήκουν τα ζαχαροκάλαμα. Η εκδοχή αυτή δεν είναι άσχετη, αν σκεφτεί κανείς ότι το ρούμι είναι προϊόν της απόσταξης του χυμού του ζαχαροκάλαμου. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ονομασία «rum» ή «ruhm» καθιερώθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, παρόλο που το ποτό είναι με βεβαιότητα πολύ παλιότερο. Το ρούμι προκύπτει συγκεκριμένα από την απόσταξη του σιροπιού του ζαχαροκάλαμου ή από τη μελάσα (αυτό που μένει από το σιρόπι αφού πρώτα πάρουμε την κρυσταλλική ζάχαρη). Αν ακολουθήσουμε την κλασική μέθοδο της «διακεκομμένης» απόσταξης παράγεται πιο δυνατό ρούμι, με πλούσιο άρωμα (Gold Label ή Carta Oro) ενώ αν ακολουθήσουμε τη «συνεχή» απόσταξη παράγεται πιο ελαφρύ ρούμι (White Label ή Carta Blanca). Στη συνέχεια, το φυλάσσουμε μέσα σε ξύλινα (δρύινα) βαρέλια για να παλαιωθεί. Αυτή η διαδικασία διαρκεί τουλάχιστον 3-5 χρόνια. Οι περιοχές που παράγουν ρούμι είναι η Κούβα, η Μαρτινίκα, η Αϊτή, το Πόρτο Ρίκο, διάφορα άλλα νησιά της Καραϊβικής αλλά και το Μεξικό. Οι πιο γνωστές μάρκες της Κούβας είναι: Havana Club, Legendario, Santiago de Cuba και Mulata.

Το Havana Club της Κούβας… 

Η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου ταίριαξε απόλυτα με τα πλούσια εδάφη και το κλίμα της Κούβας με αποτέλεσμα το 1850 η χώρα να βγάζει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης. Αρχικά, οι Ισπανοί αποικιοκράτες απαγόρευσαν στους Κουβανούς την απόσταξη ρουμιού από το ζαχαροκάλαμο, φοβούμενοι τον ανταγωνισμό που θα έφερνε στα ισπανικά οινοπνευματώδη ποτά. Μόλις το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μαζί με τους πρώτους αγώνες για την ανεξαρτησία της νήσου άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά και η βιομηχανία παραγωγής ρουμιού. Το κουβανέζικο ρούμι είναι ελαφρύ και φημίζεται για την καθαρότητά του. Η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ έφερε στην Κούβα πολλούς Αμερικανούς τουρίστες που επιθυμούσαν να  απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή και τα κοκτέιλ με ρούμι και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Cantineros, οι ντόπιοι barmen, απέκτησαν διεθνή φήμη. Αρχές της δεκαετίας του 1970, το Havana Club επιλέγεται να εκπροσωπήσει το νησί ως βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Τότε δημιουργήθηκε και το γνωστό λογότυπο που απεικονίζει τον φλογερό ήλιο της Κούβας και την Giraldilla, έμβλημα της πόλης της Αβάνας. Μια ξενάγηση στο Μουσείο Havana Club, που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο αποικιακό αρχοντικό του 18ου αιώνα της συνοικίας Habana Vieja (Παλιά Αβάνα), μας κάνει γνωστή την ιστορία του ρουμιού ενώ μας δίνει τη δυνατότητα της γευσιγνωσίας. Το ισόγειο του μουσείου είναι ένα αίθριο με πέτρινους κίονες, διακοσμημένο από γλάστρες με λουλούδια, φτέρες και φυτά γιούκα.

Μουσείο Havana Club, το αίθριο στο ισόγειο

Ανεβαίνοντας την πέτρινη σκάλα βρισκόμαστε στον πρώτο όροφο όπου μπορούμε να δούμε ένα ιστορικά ακριβές μοντέλο ατμομηχανής ενώ μαθαίνουμε ότι η Κούβα υπήρξε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που χρησιμοποίησε το σιδηρόδρομο για τη μεταφορά του ζαχαροκάλαμου. Μπορούμε επίσης να παρακολουθήσουμε σε μακέτα ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής ρουμιού, από την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου στην ύπαιθρο μέχρι τα εργοστάσια ζάχαρης και τα αποστακτήρια. 

Μακέτα που απεικονίζει ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής ρουμιού

Στη συνέχεια, οδηγούμαστε στον σκοτεινό χώρο όπου φυλάσσονται τα δρύινα βαρέλια μέσα στα οποία ωριμάζει το ρούμι και βλέπουμε από κοντά χάλκινα αποστακτήρια και σωλήνες. Κατεβαίνοντας μια σπειροειδή σκάλα, φτάνουμε στην αίθουσα γευσιγνωσίας με το ατμοσφαιρικό ξύλινο μπαρ που θυμίζει τα διάσημα μπαρ της Αβάνας κατά τη δεκαετία του 1930 και δοκιμάζουμε παλαιωμένο ρούμι επτά ετών. Η ξενάγηση τελειώνει στην boutique του μουσείου, όπου μπορούμε να αγοράσουμε ρούμι, πούρα αλλά και αναμνηστικά με το λογότυπο της μάρκας.

Τα top-10 cocktails με ρούμι:  

Mojito

1. Mojito

Υλικά

2 μεζούρες λευκό ρούμι

1 lime, κομμένο σε 6 κομμάτια

½ μεζούρα σιρόπι ζάχαρης

σόδα

8-12 φυλλαράκια μέντας

θρυμματισμένος πάγος

 

Εκτέλεση

Σε ψηλό ποτήρι σωλήνα, ανακατεύουμε τη μέντα με το σιρόπι ζάχαρης και 4 από τα 6 κομμάτια του lime. Γεμίζουμε το ποτήρι με τον θρυμματισμένο πάγο, προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με σόδα και διακοσμούμε με τα υπόλοιπα κομμάτια lime.

 

Mojito pineapple
2. Mojito με ανανά


Υλικά

2 κ.γ. λευκή ζάχαρη

μισό lime

2 κλωνάρια δυόσμο

45 ml λευκό ρούμι

90 ml φρέσκος χυμός ανανά

3 παγάκια

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι, στύβουμε μέσα το lime και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Προσθέτουμε το ρούμι, τα παγάκια και συμπληρώνουμε με τον χυμό ανανά. Ανακατεύουμε πάλι και γαρνίρουμε με μια φέτα ανανά.  

 

Daiquiri
3. Classic Daiquiri


Υλικά

χυμός από 2 lime

1 lime, κομμένο σε στρογγυλές φέτες

1 κ.γ. σιρόπι ζάχαρης

3 μεζούρες λευκό ρούμι

θρυμματισμένος πάγος

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα shaker τον πάγο, τον χυμό lime, το σιρόπι και το ρούμι και ανακινούμε για να αναμιχθούν. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο σε ένα παγωμένο ποτήρι για κοκτέιλ και διακοσμούμε με μια φέτα lime

 

Hemingway daiquiri
4. Hemingway Daiquiri

Πρόκειται για μια συνταγή εμπνευσμένη από τον διάσημο συγγραφέα, η οποία ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με το κοκτέιλ που συνήθιζε να πίνει ο ίδιος.  


Υλικά

½ lime

5 ml λικέρ μαρασκίνο

35 ml φρέσκος χυμός από κόκκινο γκρέιπφρουτ

50 ml λευκό ρούμι

3 παγάκια

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στο shaker τον χυμό από το lime, το λικέρ μαρασκίνο, τον χυμό γκρέιπφρουτ, τα παγάκια και το ρούμι και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο και το ρίχνουμε σε ένα ποτήρι για κοκτέιλ. Διακοσμούμε με μια φέτα κόκκινο γκρέιπφρουτ. 

 

Cuba libre
5. Cuba Libre


Υλικά

50 ml χρυσαφένιο ρούμι

100 ml cola

1 μεγάλο lime

3 παγάκια

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τα παγάκια σε ένα ψηλό ποτήρι σωλήνα, προσθέτουμε το ρούμι, συμπληρώνουμε με cola και τέλος στύβουμε από πάνω το lime

 

Pina Colada
6. Piña Colada

Υλικά

80 ml ξανθό ρούμι

100 ml φρέσκος χυμός ανανά

30 ml γάλα καρύδας

30 ml σιρόπι ζάχαρης

1 κούπα τριμμένο πάγο

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τα παγάκια σε ένα μεγάλο ποτήρι για κοκτέιλ. Ρίχνουμε στο shaker το ρούμι, τον χυμό ανανά, το γάλα καρύδας και το σιρόπι και χτυπάμε καλά για 30 δευτερόλεπτα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ποτήρι με τα παγάκια και γαρνίρουμε με μια φέτα ανανά. 

 

Havana especial
7. Havana Especial


Υλικά

50 ml χρυσαφένιο ρούμι

25 ml φρέσκος χυμός ανανά

½ lime

5 ml λικέρ μαρασκίνο

10 ml σιρόπι ζάχαρης

1 κερασάκι μαρασκίνο

3 παγάκια

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στο shaker το ρούμι, τον χυμό ανανά, το σιρόπι, τον χυμό lime, το λικέρ μαρασκίνο και τα παγάκια και χτυπάμε καλά για 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο και το αδειάζουμε σε ένα ποτήρι για κοκτέιλ με φαρδύ στόμιο. Γαρνίρουμε με το κερασάκι.

 

Ron Collins
8. Ron Collins


Υλικά

50 ml λευκό ρούμι

½ lime

15 ml σιρόπι ζάχαρης

50 ml ανθρακούχο νερό

3 παγάκια

 

Εκτέλεση

Γεμίζουμε ένα ψηλό ποτήρι σωλήνα με τα παγάκια, ρίχνουμε το ρούμι, προσθέτουμε τον χυμό από το lime και το σιρόπι ζάχαρης. Συμπληρώνουμε με το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε.

 

Cancha
9. Cancha

Πρόκειται για την long drink εκδοχή του παραδοσιακού ποτού Canchanchara με καταγωγή από το Trinidad.


Υλικά

50 ml μαύρο ρούμι

20 ml μέλι με νερό (10 ml μέλι διαλυμένα σε 10 ml ζεστό νερό)

50 ml ανθρακούχο νερό

5 ml χυμός lime

1 φέτα lime

3 παγάκια

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα ποτήρι το ρούμι, τον χυμό lime και το μέλι που είναι ανακατεμένο στο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι, προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και γαρνίρουμε με τη φέτα lime.

 

El Presidente
10. El Presidente


Υλικά

40 ml λευκό ρούμι

20 ml Lillet Blanc 15

15 ml Triple Sec

25 ml γρεναδίνη

1 σπιράλ από ξύσμα πορτοκαλιού

3 παγάκια

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στο shaker το ρούμι, το Lillet Blanc, το Triple Sec και τη γρεναδίνη, προσθέτουμε τα παγάκια και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι κοκτέιλ με φαρδύ στόμιο και γαρνίρουμε με το σπιράλ από το ξύσμα πορτοκαλιού. 


- Πηγή: www.havana-club.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης