Ανατολίτικο Καζάν Ντιπί


Το Καζάν Ντιπί είναι ένα υπέροχο γλυκό που μας έρχεται από την Τουρκία. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως –όπως συμβαίνει συχνά με πολλές και διάσημες συνταγές- το γλυκό αυτό προέκυψε πραγματικά… κατά λάθος! Η ιστορία έχει ως εξής: Κάποτε ο Σουλτάνος ζήτησε από τον υπηρέτη του να του ετοιμάσει ένα γλυκό. Εκείνος χρησιμοποίησε βουβαλίσιο γάλα για να φτιάξει μια κρέμα, για κακή του τύχη όμως υπήρξε απρόσεκτος και έκαψε το γάλα. Για να δικαιολογηθεί λοιπόν ονόμασε το γλυκό του «kazan dibi», που θα πει «πάτος του καζανιού» («dip»= «πάτος») και κάπως έτσι σώθηκε από τον αποκεφαλισμό. Το αυθεντικό καζάν ντιπί γίνεται με βουβαλίσιο γάλα ενώ συνήθιζαν να το φτιάχνουν μέσα σε καζάνι γιατί είναι ένα σκεύος που αντέχει στη δυνατή φωτιά, οπότε μπορούσαν να ρίχνουν στον πάτο του τη ζάχαρη ώστε αυτή να «καίγεται» και να αποκτά τη χαρακτηριστική μαύρη κρούστα που έχει το γλυκό. Ας το φτιάξουμε τώρα και εμείς…  

 

Υλικά

1.500 γρ. γάλα

300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

170 γρ. corn flour

350 γρ. ζάχαρη

1 γρ. μαστίχα

2 βανίλιες

1 κ.σ. βούτυρο

40 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το corn flour, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να πάρει βράση και να «δέσει».

2. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σπάμε τη μαστίχα και την ανακατεύουμε στο μείγμα.  

3. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια, απλώνουμε τη ζάχαρη άχνη και το 1/3 της κρέμας που έχουμε ετοιμάσει. Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να «καεί» λιγάκι η κρέμα και να κάνει κρούστα.

4. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα και ψήνουμε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο στον αέρα για 30 λεπτά.  

5. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά ώστε να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.

 

Extra tips

1. Το αυθεντικό γλυκό γίνεται αποκλειστικά με βουβαλίσιο γάλα* αλλά επειδή είναι αρκετά δύσκολο να το βρούμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγελαδινό ή κατσικίσιο.  

2. Για επιπλέον γεύση, πασπαλίζουμε το γλυκό με τριμμένη κανέλα ή ρίχνουμε από πάνω τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.


 - * Μπορούμε να δοκιμάσουμε αυθεντικό καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα στην περιοχή της Κερκίνης στις Σέρρες, όπου τα βουβάλια αποτελούν το σήμα-κατατεθέν της. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης