Çeşme: Τουριστική απόβαση στα τουρκικά παράλια...

Το Κάστρο του Τσεσμέ
Αφήνω πίσω μου το λιμάνι της πανέμορφης Χίου καθώς το πλοιάριο οδεύει ολοταχώς προς την απέναντι στεριά. Όλο και πιο συχνά συναντάμε άλλα σκάφη που φέρουν την κόκκινη σημαία με την ημισέλινο, σημάδι πως έχουμε πια περάσει σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Μπροστά μας αχνοφαίνονται οι μικρασιατικές ακτές και η παραθαλάσσια πόλη του Τσεσμέ...

Χτισμένο αμφιθεατρικά, σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων από τη Χίο και επαρχία της Σμύρνης, από την οποία απέχει περί τα 90 χλμ., το Τσεσμέ με την ιστορική παρουσία του μας γυρίζει πίσω στους Βυζαντινούς χρόνους, όταν η γεωγραφική θέση και το απάνεμο λιμάνι του έγιναν πόλος έλξης για πολλούς κατακτητές. Εκεί κοντά βρίσκεται και η αρχαία Ιωνική πόλη Ερυθρές. Η χρυσή περίοδος της ανάπτυξης ήρθε κατά τον 14ο αιώνα, όταν οι Γενοβέζοι ανέλαβαν την πόλη και μερίμνησαν για την άμυνα, ενισχύοντάς την με οχυρωματικά έργα και το επιβλητικό Κάστρο. Όταν οι Οθωμανοί την κατέλαβαν τον 16ο αιώνα, ενίσχυσαν τα έργα που είχαν ξεκινήσει οι Γενοβέζοι. Το Τσεσμέ έγινε ευρύτερα γνωστό από την περίφημη Ναυμαχία του Τσεσμέ που έλαβε χώρα το 1770 στο πλαίσιο των Ρωσοτουρκικών πολέμων, γνωστών ως Ορλοφικά. Η ναυμαχία έληξε με νίκη των Ρώσων και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του Οθωμανικού ναυτικού. Η πόλη ανακάμπτει ξανά μόλις τον 19ο αιώνα και πριν τη Μικρασιατική καταστροφή. Εδώ κατέφυγαν μετανάστες από την Πελοπόννησο, γνωστοί ως Μωραΐτες, αλλά και από τα νησιά του Αιγαίου. Τότε, έφερε την ονομασία «Κρήνες» -αν και το σημερινό της όνομα έχει επίσης την έννοια «Βρύσες»- και οι κάτοικοί της ανέρχονταν στους 19.000, εκ των οποίων οι 17.000 Ελληνόφωνοι και μόλις 2.000 ήταν οι Τούρκοι. 

Τα τελευταία χρόνια η πόλη του Τσεσμέ μπαίνει δυναμικά στο χώρο της τουριστικής ανάπτυξης με τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της διαμονής και της εστίασης και έχουν καταφέρει να την ανάγουν σε μια σύγχρονη και δημοφιλή λουτρόπολη. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εντυπωσιακά resorts, μαρίνες ειδικά διαμορφωμένες για να φιλοξενήσουν κότερα και ιστιοπλοϊκά, παραλιακά εστιατόρια και καφετέριες σε συνδυασμό με τις καλές τιμές διαμορφώνουν έναν ιδανικό πόλο έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο και βάζουν δυναμικά το Τσεσμέ στο παιχνίδι, αφού μαζί με το Μπόντρουμ και το Κουσάντασι αποτελούν τα τρία σημαντικά κέντρα στα οποία βασίζεται η τουριστική βιομηχανία των τουρκικών παραλίων.

Η πρώτη μου επαφή με την Τουρκία έγινε σε αυτήν εδώ την πόλη και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα γιατί περίμενα να αντικρίσω μια πολύ διαφορετική εικόνα. Οι άνθρωποι έχουν επενδύσει πραγματικά σε αυτό το κομμάτι, κάτι που είναι πασιφανές όπου κι αν κοιτάξεις. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι δεν με χαροποίησε ιδιαίτερα όλη αυτή η ομοιομορφία στα κτίσματα, αντιθέτως μου έδωσε -θα έλεγα- μια αίσθηση μονοτονίας, οφείλω ωστόσο να παραδεχτώ ότι εδώ έχει πέσει δουλειά και μακροχρόνιος σχεδιασμός, πράγμα που ίσως θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα (με σεβασμό στις φυσικές ομορφιές, βεβαίως).

Το γενοβέζικο Κάστρο είναι προσεκτικά αναπαλαιωμένο και σήμερα φιλοξενεί ένα μουσείο σχετικό με την ιστορία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκουμε τα ερείπια του Καραβάν-Σεράι του 18ου αιώνα, ενώ στον κεντρικό πεζόδρομο συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Άλλοτε έδρα της Ορθόδοξης Επισκοπής και Μητρόπολη από το 1903, σήμερα λειτουργεί μόνο ως εκθεσιακό κέντρο, φιλοξενώντας συχνά διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά και παραδοσιακά καφενεία συνυπάρχουν με εστιατόρια και σύγχρονα τουριστικά καταστήματα για σουβενίρ. 

Παραλία στα Αλάτσατα
Σε κοντινή απόσταση συναντάμε τον παραθαλάσσιο οικισμό Alacati (Αλάτσατα), παράδεισο των surfers, όπου κάθε χρόνο διοργανώνονται διεθνείς αγώνες wind-surfing. Επίσης, στο μικρό τουριστικό θέρετρο Ilica υπάρχουν ιαματικές πηγές για όμορφες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Η Χίος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το Τσεσμέ καθημερινά, ενώ υπάρχουν τουριστικά γραφεία που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές με πούλμαν μέχρι τη Σμύρνη. Για μονοήμερη παραμονή στην Τουρκία δεν απαιτείται διαβατήριο, παρά μόνο ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες.

Προσοχή: Απαγορεύεται να αγοράσετε από τα Duty Free της Τουρκίας και να φέρετε στην Ελλάδα παραπάνω από μία κούτες τσιγάρα ανά άτομο (αν και η αλήθεια είναι ότι δεν θα σας υποβάλλουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους). 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης