Παρεΐστικο κλίμα και ξενύχτια στην Ίο!

Ίος

Λίγο ροκ, λίγο εναλλακτική, η Ίος έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμη της νυχτερινής διασκέδασης μέχρι το ξημέρωμα. Πόλος έλξης για παρέες νέων, Ελλήνων αλλά και ξένων, κυρίως Ιταλών και Άγγλων. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και βρίσκεται στο νότιο τμήμα τους και σε κοντινή απόσταση από τη Σίκινο και τη Σαντορίνη. Το ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι την Ίο διαρκεί κάπου 3 ώρες και 30 λεπτά με το Highspeed 6, περίπου 4 ώρες με το Speedrunner και περίπου 8 ώρες με το συμβατικό πλοίο. Οι δρόμοι του νησιού είναι αρκετά καλοί (αν και κυριαρχούν οι πολλές στροφές και οι γκρεμοί) ενώ υπάρχει οργανωμένη και συχνή συγκοινωνία ειδικά για το κομμάτι που συνδέει το λιμάνι (Γιαλός) με τη Χώρα και τη δημοφιλή παραλία του Μυλοπότα. Το Κέντρο Υγείας βρίσκεται κοντά στην παραλία του Γιαλού, στο δρόμο προς το λιμάνι. Απλότητα, παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, πανέμορφες παραλίες με ψιλή λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά και μια ιδιαίτερη γοητεία που πηγάζει από το άγριο, άγονο τοπίο της… Αυτή είναι η Ίος! Ξερό έδαφος, βράχια και πέτρες, καθόλου πράσινο αλλά πού και πού φοίνικες που ξεπροβάλλουν στον οπτικό μας ορίζοντα και χαρίζουν στο νησί μια νότα πιο εξωτική. 

Pool party στο "Far Out"
Τον Αύγουστο σφύζει από ζωή. Οι υπόλοιποι καλοκαιρινοί μήνες είναι κάπως πιο ήσυχοι ενώ μετά το Δεκαπενταύγουστο αρχίζει σιγά-σιγά να αδειάζει από τους οχληρούς τουρίστες. Σίγουρα πάντως δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για οικογένειες, για ερωτευμένα ζευγάρια που επιθυμούν να απομονωθούν και για όσους αποζητούν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας! Η Ίος έχει τους δικούς της ρυθμούς και απευθύνεται κυρίως στον νεαρόκοσμο, σε αντροπαρέες ή κοριτσοπαρέες. Ωστόσο, η ταμπέλα του «party island», που της έχει αποδοθεί κατά καιρούς για διαφημιστικούς λόγους, ομολογώ ότι αδικεί την Ίο. Πρώτον γιατί έχει να επιδείξει στον ταξιδιώτη πολύ περισσότερα πέραν της νυχτερινής διασκέδασης και δεύτερον γιατί αυτή η ταμπέλα προσελκύει αρκετούς ξένους τουρίστες που συνηθίζουν να μεθούν και να γίνονται ενοχλητικοί, γεγονός που καταντάει κουραστικό για τις κοπέλες που προσπαθούν διαρκώς να τους αποφύγουν. Και κάπως έτσι στήνεται το αυγουστιάτικο σκηνικό τα βράδια στην Ίο… Σεργιανίζεις παρέα με μια φίλη τα στενάκια της Χώρας, όπου καμία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεν πιάνει σήμα, αποφεύγεις διαρκώς τη συναναστροφή με μεθυσμένους ξένους που σε ακολουθούν συνέχεια κατά πόδας γιατί οι κοπέλες σπανίζουν και δη οι Ελληνίδες (που είναι πιο προσεγμένες και περιποιημένες από τις ξένες "χύμα" τουρίστριες του camping), ο χορός και το ξενύχτι κρατούν ως το πρωί και η κούραση από την αϋπνία είναι ευχάριστη καθώς η μουσική ανεβάζει το κέφι και τη διάθεση. Προσωπικά βεβαίως προτιμώ πιο ήσυχες καταστάσεις και πιο low profile νησιά, ωστόσο όλοι υπήρξαμε κάποτε 20-something και χωρισμένοι, οπότε σε τέτοιες ηλικίες και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν επιλέγεις να πας με την κολλητή για προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου… Άσε που, σε κόντρα όλων όσων είναι σκεπτικιστές και αμφισβητίες και δεν πιστεύουν στους καλοκαιρινούς έρωτες (όπως εγώ, καλή ώρα…), η φίλη μου γνώρισε στην Ίο τον έρωτα της ζωής της με τον οποίο κατόπιν παντρεύτηκαν!  

Ο φερόμενος ως τάφος του Ομήρου, θέση Πλακωτό
Σχετικά με την ιστορική παρουσία της νήσου στο πέρασμα του χρόνου, τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο λόφο του Σκάρκου (στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού) μας δείχνουν ότι η Ίος κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Έχουμε να κάνουμε με έναν ακμάζοντα Πρωτοκυκλαδικό οικισμό που χρονολογείται από το 2800 π.Χ. και μια κοινωνία που ακολουθούσε έναν εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής και είχε αναπτύξει έντονη εμπορική δραστηριότητα με άλλα νησιά των Κυκλάδων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στη θέση Πλακωτό είναι αρκετά αμφιλεγόμενα. Σύμφωνα με το θρύλο πρόκειται για τον Τάφο του Ομήρου, γεγονός που φαίνεται να πιστοποιούν μάλιστα οι γραπτές μαρτυρίες του Ηροδότου, του Στράβωνα, του Αλκαίου και του Παυσανία. Αρκετοί αρχαιολόγοι, ωστόσο, έρχονται να διαψεύσουν αυτή την εικασία θεωρώντας ότι πρόκειται για έναν απλό ελληνιστικό πύργο που ουδεμία σχέση έχει με τον Όμηρο

Εκκλησάκι Παναγιάς Παλαιοκαστρίτισσας
Στα βορειοδυτικά, το Παλαιόκαστρο, το βυζαντινό δηλαδή και αργότερα βενετσιάνικο κάστρο, χτίστηκε από τους Βυζαντινούς πάνω στο λόφο για να χρησιμοποιηθεί ως παρατηρητήριο των θαλάσσιων περασμάτων που συνέδεαν την Κωνσταντινούπολη με την Κρήτη. Λέγεται ότι το κάστρο επικοινωνούσε με άλλα κάστρα στη Νάξο, τη Σαντορίνη και την Αμοργό με τη χρήση οπτικών σημάτων με φωτιές. Εδώ βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισσας. Το θρησκευτικό αίσθημα, άλλωστε, είναι άρρηκτα δεμένο με την καθημερινή ζωή των κατοίκων καθώς σε κάθε οικισμό, βουνό ή κάμπο ξεπετιέται κι από ένα εκκλησάκι, κάποιες φορές σφηνωμένο στα βράχια και άλλες χτισμένο κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Λέγεται πως οι εκκλησίες της Ίου είναι 365, αντιστοιχεί δηλαδή μία για κάθε ημέρα του έτους! Πάνω από τις μισές είναι επισκέψιμες, άλλες έχουν εύκολη πρόσβαση και άλλες λιγότερο εύκολη. Οι πιο γνωστές είναι η μεγάλη εκκλησία της Ευαγγελίστριας στη Χώρα και η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα, ο προφήτης Ηλίας στην κορυφή του λόφου πάνω από τη Χώρα, ο Άγιος Ιωάννης στον Κάλαμο, ο Άγιος Γεώργιος στο Γιαλό και η Αγία Ειρήνη που αποτελεί την πρώτη εικόνα που αποκτάτε ερχόμενοι στην Ίο καθώς το καράβι προσεγγίζει στο λιμάνι.  

Η Χώρα

Η Χώρα και τα τρία εκκλησάκια πάνω στο λόφο

Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ίου είναι η ίδια η Χώρα της και η απλότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων της...

Οι ερειπωμένοι ανεμόμυλοι
Ανεβαίνω στην περιοχή των ερειπωμένων ανεμόμυλων και απολαμβάνω τη θέα της από ψηλά καθώς ο ήλιος δύει και ντύνει με το πορτοκαλί του χρώμα τα τρία εκκλησάκια που είναι χτισμένα διαδοχικά σε διαφορετικά ύψη πάνω στο λόφο και περιτριγυρίζονται από φοίνικες. Έπειτα περιπλανιέμαι στα στενά δρομάκια της, ανάμεσα στα ολόλευκα κυβόσχημα σπίτια με τα μπλε πορτοπαράθυρα, χαρακτηριστικά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Τα πλακόστρωτα δρομάκια, με ασπρισμένους τους αρμούς των πλακών ("ντάμες") και τα "στιγάδια", δηλαδή τα λιγοστά στεγασμένα στενάκια, με βγάζουν σε όμορφες γωνιές με ανθισμένα παραθύρια. 

Άποψη της Χώρας
Στο φως του ήλιου και δίχως τη φασαρία των μεθυσμένων ξενύχτηδων που κατακλύζουν τα δρομάκια της τη νύχτα, η Χώρα είναι πιο γαλήνια και αυθεντική. Ανακαλύπτω το μονοπάτι που συνδέει τη Χώρα με το λιμάνι και ξεκινώ να κατεβαίνω τα σκαλοπάτια. Η διαδρομή κρατάει κάπου 10 λεπτά με ένα τέταρτο ενώ κάνω συχνές στάσεις για να απολαύσω τη θέα του λιμανιού από ψηλά και να απαθανατίσω το τοπίο με τη φωτογραφική μηχανή μου.  

Παραλίες

Για όσους δεν διαθέτουν δικό τους όχημα, υπάρχει αρκετά καλή συγκοινωνία στο νησί. Ο χώρος του λιμανιού αποτελεί κομβικό σημείο καθώς από εκεί ξεκινούν όλα τα λεωφορεία προς τις πιο γνωστές παραλίες (Μαγγανάρι, Ψάθη, Αγ. Θεοδότη). 

Παραλία Μαγγανάρι
Συνήθως ξεκινούν γύρω στις 11 το πρωί, σας μεταφέρουν στην παραλία της επιλογής σας και γύρω στις 17:30-18:00 ξεκινάνε από την παραλία και επιστρέφουν στο λιμάνι. Χρειάζεται προσοχή γιατί, αν χάσετε το λεωφορείο, μετά δεν υπάρχει άλλο για να επιστρέψετε! Σε κάποιες από αυτές τις παραλίες μπορείτε να πάτε και με καραβάκι. Συνήθως τα καραβάκια έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα για κάθε μέρα της εβδομάδας ενώ κάθε Τετάρτη υπάρχει ένα που πιάνει και Σίκινο. Το glass-bottom boat αποτελεί  μια ιδιαίτερη επιλογή για να ανακαλύψετε όχι μόνο το νησί αλλά και τη γοητεία του βυθού. Η Ίος δεν έχει πολλές εύκολα προσβάσιμες παραλίες. Σε αρκετές, η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης γιατί ο δρόμος που οδηγεί σε αυτές είναι ιδιωτικός και απαγορεύεται η διέλευση του κόσμου. Αν διαθέτετε δικό σας σκάφος, θα έχετε την τύχη να τις επισκεφθείτε, ειδάλλως οι επιλογές σας είναι δυστυχώς μετρημένες... 

Μαγγανάρι 

Παραλία Μαγγανάρι
Η ομορφότερη παραλία της Ίου. Βραβευμένη και συχνά συγκαταλεγόμενη ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου. Διαθέτει ξαπλώστρες αλλά είναι πολύ ήσυχη καθώς είναι τεράστια σε έκταση με αποτέλεσμα οι λουόμενοι να διασκορπίζονται. Εκτός από την κεντρική παραλία υπάρχουν άλλοι τρεις μικρότεροι κολπίσκοι. Λευκή ψιλή άμμος, καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, μερικές συμπαθητικές ταβερνούλες και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και η πρόσβαση είναι εύκολη, είτε από στεριάς με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή λεωφορείο είτε από θαλάσσης με καραβάκι.  

Μυλοπότας 

Ηλιοβασίλεμα στην παραλία του Μυλοπότα

Η πιο γνωστή και δημοφιλής παραλία της Ίου. Μια χρυσαφένια αμμουδιά μήκους ενός χιλιομέτρου, με γαλάζια νερά και πλήρως οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Πολυσύχναστη, κοσμοπολίτικη και σε μόλις 3 χιλιόμετρα απόσταση από τη Χώρα. Δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, Σχολή Καταδύσεων και wind surfing αλλά και πληθώρα καφετεριών και beach bars. Κλασική επιλογή και σημείο αναφοράς όλου του νεαρόκοσμου αποτελεί το «Far Out» με τα ξέφρενα party που διοργανώνονται δίπλα στην πισίνα.

Γιαλός 

Παραλία Γιαλός
Φαίνεται από το λιμάνι και προσεγγίζεται με τα πόδια σε λίγα μόλις λεπτά. Αμμουδιά, πεντακάθαρα νερά παρά την κοντινή απόσταση από το λιμάνι, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ιδανική για οικογένειες. Αποφύγετέ την όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι, αν δε θέλετε να σας «μαστιγώνει» ανελέητα η άμμος!  


Παραλία Αγ. Θεοδότη





Άλλες παραλίες που αξίζει να ανακαλύψετε είναι η Ψάθη, η Αγ. Θεοδότη και η Κουμπάρα  

Κουζίνα 

"Περί Ανέμων", πλατεία λιμανιού
«Περί Ανέμων»: Μεζεδοπωλείο στην πλατεία, στην περιοχή του λιμανιού. Πολύ καλή γαριδομακαρονάδα και χύμα κρασάκι.

«Susanna»: Επίσης στην πλατεία, στην περιοχή του λιμανιού. Ψαροταβέρνα για φρέσκο ψαράκι, σαλάτες, ωραία μαγειρευτά και πιάτα της ώρας. Φιλικό κλίμα και γρήγορο σέρβις.

«Boat Stop»: Απλό, οικονομικό και γρήγορο, για σουβλάκι, σάντουιτς, κρέπες ή παγωτό. Και αυτό βρίσκεται στην πλατεία, στην περιοχή του λιμανιού.

"Πιθάρι", Χώρα
«Πιθάρι»: Από τα παλαιότερα μαγαζιά του νησιού. Gourmet και ασυνήθιστα πιάτα, λίγο πιο τσιμπημένες τιμές και κάπως αργό σέρβις αλλά πολύ ενδιαφέρουσες γεύσεις (must η σαλάτα της Ίου) και καταπληκτικό το σημείο που βρίσκεται. Τραπεζάκια τοποθετημένα στο πλακόστρωτο, δίπλα ακριβώς στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας στη Χώρα και πνιγμένα στη σκιά και τα χρώματα της μπουκαμβίλιας.   

«Δράκος»: Από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό στο νησί. Κατάλογος με μεγάλη ποικιλία σε θαλασσινά, μαγειρευτά και κρεατικά. Δοκιμάσαμε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με συνοδεία από ουζάκι ή τσίπουρο αλλά και εξαιρετικό λεμονάτο κρέας με πατάτες και μανιτάρια. Τραπεζάκια στο μπαλκόνι με θέα στον κόλπο του Μυλοπότα και χαμηλή μουσική υπόκρουση με προτίμηση στα έντεχνα ελληνικά και ειδικά στην Αλεξίου. Στην άκρη της παραλίας του Μυλοπότα, στο μόλο όπου δένουν οι βάρκες και τα ψαροκάικα.

«Far Out»: Για πρόχειρο και γρήγορο φαγητό, όπως πίτσα ή σουβλάκι. 

Πάρα δίπλα από το Far Out υπάρχει φούρνος. Οι αχνιστές του πίτες είναι το απόλυτο must, ειδικά νωρίς το πρωί και μετά από ολονύχτιο ξενύχτι στα μπαράκια της Χώρας!  

Διαμονή
 
"Armadoros Hotel"

Επιλέξαμε το «Armadoros Hotel», ένα όμορφο ξενοδοχείο κοντά στο λιμάνι. Τιμή: 60 € το δίκλινο με πρωινό. Επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο δίκλινο δωμάτιο για τις ημερομηνίες που θέλαμε, μας έβαλαν σε τρίκλινο, οπότε ουσιαστικά μείναμε σε μεγαλύτερο δωμάτιο αλλά πληρώσαμε την τιμή του δίκλινου. Μπαλκονάκι σε όλα τα δωμάτια με θέα στην πισίνα ή στο βουνό. Τα δωμάτια του δευτέρου ορόφου είναι καλύτερα γιατί τα πίσω δωμάτια του πρώτου είναι ουσιαστικά ισόγεια, ενώ ελλιπείς είναι και οι παροχές σε είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρο κτλ.). Στα μεγάλα ατού συγκαταλέγεται η πισίνα που το βράδυ αλλάζει χρώματα και το συμπαθητικό pool bar με τους φοίνικες. Η παραλία του Γιαλού απέχει μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο. 

Το «Hotel Aegeon» είναι ένα μικρό ξενοδοχείο στην παραλία του Μυλοπότα που αποτελεί μια οικονομική λύση για παρέες νέων. 

Όσοι αγαπούν το camping, θα προτιμήσουν βεβαίως το «Far Out», ένα από τα γνωστότερα στην Ελλάδα.     

Διασκέδαση

"The Bulldog Bar"
Η Ίος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «το νησί που δεν κοιμάται ποτέ» και όχι άδικα! Η διασκέδαση εδώ ξεκινά από νωρίς, γύρω στις 15:00, με τα ξέφρενα party γύρω από την πισίνα του Far Out στο Μυλοπότα. Για τη νυχτερινή διασκέδαση οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα… Pop, mainstream και rock ακούσματα «παντρεύονται» με τα ελληνικά στα μπαράκια και τα κλαμπ που είναι παραταγμένα στη σειρά μέσα στα δρομάκια της Χώρας. Από κοντά και οι τυπικές ιρλανδέζικες pubs που προσθέτουν τη δική τους πινελιά στο χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού. Η αλήθεια είναι ότι έχει τόσα πολλά να πει κανείς για τη νυχτερινή ζωή της Ίου που αντί να τα περιορίσω σε δυο σειρές, προτιμώ να τα συμπεριλάβω σε ένα μεταγενέστερο αφιέρωμα, που θα είναι πιο πλήρες και θα περιλαμβάνει μερικά χρήσιμα extra tips για οικονομική διασκέδαση! Μείνετε συντονισμένοι και θα επανέλθουμε…  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης