Argentikon: Ρομαντικό ταξίδι στο χρόνο στον Κάμπο της Χίου

Χίος. Μόλις έχει νυχτώσει. Υπό τον ήχο του “Concerto de Aranjuez” του Rodrigo, το αυτοκίνητο διασχίζει τους δρόμους του γραφικού και πανέμορφου Κάμπου, με τα παλιά αρχοντικά και τα κτήματα με τα εσπεριδοειδή που ευωδιάζουν γνώριμες μυρωδιές. Σταματά έξω από έναν πανύψηλο πέτρινο τοίχο. 

Περπατάς ως τη μεγάλη, βαριά, ξύλινη πόρτα και καθώς χτυπάς για να σου ανοίξουν, οι προβολείς ανάβουν. Το προσωπικό σε υποδέχεται χαμογελαστό, ντυμένο με τις στολές του. Καθώς σε οδηγεί μέσα στον κήπο, έχεις για λίγο την αίσθηση πως κάποιος σπουδαίος άρχοντας ή κάποιος διπλωμάτης σε έχει προσκαλέσει σε επίσημο δείπνο. Βρίσκεσαι άλλωστε σε ένα αρχοντικό του Μεσαίωνα, χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο έχει πια διαμορφωθεί και μετατραπεί στο πολυτελές και πολυβραβευμένο ξενοδοχείο Argentikon Luxury Suites.

Διατηρεί ακόμα τα αυθεντικά χειροποίητα έπιπλα-αντίκες, τους πολυελαίους, τα τζάκια από πέτρα και τις ζωγραφιές στα ταβάνια, αποπνέοντας μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας ενός χαμένου παρελθόντος.


Νοερά ταξιδεύεις πίσω στον δέκατο τέταρτο αιώνα, όταν Γενοβέζοι αριστοκράτες και πλούσιοι Χιώτες άρχοντες έχτιζαν τα αρχοντικά τους στον Κάμπο, χρησιμοποιώντας πέτρα από το κοντινό χωριό των Θυμιανών.

Διασχίζεις τους κήπους και αφήνεσαι να παρασυρθείς στην παραμυθένια μαγεία του τόπου και του χρόνου... 

Βοτσαλωτά και λιθόστρωτα μονοπάτια, θάμνοι κλαδεμένοι σε γωνίες και σχήματα, στέρνες με περίτεχνες μαρμάρινες διακοσμήσεις, κρήνες, ανθισμένες τριανταφυλλιές, λιμνούλες με νούφαρα, οικόσημα, σημαίες, πέτρινα τείχη με επάλξεις… Νιώθεις πως ζεις στο 1550, όταν χτίστηκε το αρχικό Palazzo. Η μορφή πάντως που διατηρούν οι κήποι παραμένει η ίδια με αυτή που σχεδίασε το 1954 ο κηπουρός του κτήματος, ο οποίος στάλθηκε γι’ αυτό το σκοπό στην Ιταλία και στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας και ειδικεύτηκε συγκεκριμένα στους κήπους Λιγουριανού τύπου, όπως είναι αυτός εδώ. 




















Εκτός από το πολυτελές ξενοδοχείο που παρέχει όλες τις ανέσεις και προϊόντα περιποίησης Hermes, στο οίκημα λειτουργεί και ένα εξαίσιο εστιατόριο. 


Κάθεσαι στα λευκά ντυμένα καθίσματα και περιμένεις την παρέλαση από σερβιτόρους που γεμίζουν το τραπέζι σου με του κόσμου τις γεύσεις. Κρυφοκοιτάζεις στο απέναντι τραπέζι που κάθεται ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, τόσο αγαπημένο, βγαλμένο θαρρείς από κάποιο μύθο. Ο κύριος φοράει μαύρο φράκο με... All star παπούτσια και η κυρία έχει τα γκρίζα της μαλλιά μακριά και λυτά, ενώ φοράει ένα αέρινο κουφετί φόρεμα με φραμπαλάδες στα μανίκια. Αναρωτιέσαι αν πράγματι υπάρχει αυτό το ιδιόρρυθμο ζευγάρι ή αν αποτελεί προϊόν της φαντασίας σου! Το δείπνο είναι εξαιρετικό και ενώ απολαμβάνεις το γλυκό σου, αρχίζεις να επιβεβαιώνεις στο μυαλό σου έναν-έναν τους λόγους για τους οποίους το Argentikon έχει βραβευτεί πολλάκις για τις υπηρεσίες που παρέχει στον τομέα της Γαστρονομίας, της Φιλοξενίας και  του Τουρισμού εν γένει.


Αργά το βράδυ επιστρέφεις στο κρεβάτι σου, κλείνεις για λίγο τα μάτια και προσπαθείς να θυμηθείς... Να θυμηθείς κάθε εικόνα, γεύση και μυρωδιά από αυτή την ξεχωριστή βραδιά. Σχεδόν δεν θέλεις να τελειώσει. Ξέρεις πως το επόμενο πρωί τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Ξέρεις πως θα ξυπνήσεις και η άμαξα θα έχει γίνει ξανά κολοκύθα, ο πρίγκιπας που σου κρατούσε το χέρι θα έχει ίσως γίνει βάτραχος και σίγουρα εσύ θα έχεις γίνει η ίδια απλή κοπέλα που ήσουν πάντα. Ξέρεις πως θα συνεχίσεις να ζεις την καθημερινότητά σου κρατώντας στη μνήμη σου σαν φυλαχτό λίγη από τη μαγεία και τη χρυσόσκονη μιας βραδιάς που όμοιά της δύσκολα ποτέ θα ξαναζήσεις... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης