Barcelona: Flamenco, sangria και paella στην πολύχρωμη πρωτεύουσα της Καταλονίας



Στο Βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας όλα τα φλας τραβάει πάνω της μια παραθαλάσσια πόλη με πάνω από 4 χιλιόμετρα ακτών βραβευμένων με γαλάζια σημαία. Δεν είναι άλλη από την πρωτεύουσα της Καταλονίας, την πολύχρωμη και μοναδική Βαρκελώνη!
Πετάω ως εκεί με απευθείας πτήση από Αθήνα, με διάρκεια που φτάνει περίπου τις δύο ώρες και ένα τέταρτο. Επιλέγω την Vueling, μια low cost εταιρεία από την οποία μένω αρκετά ευχαριστημένη. Για τη διαμονή μου έχω διαλέξει το «Catalonia Ramblas» στην Carrer de Pelai, ένα πολύ κεντρικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Superior και βραβευμένο, στα δυο βήματα από την Placa de Catalunya, τη La Rambla και το επταώροφο εμπορικό κέντρο «El Corte Ingles» και με σταθμό του μετρό ακριβώς απ’ έξω. Ευρύχωρο και πολυτελές δωμάτιο, παροχές όπως spa, πισίνα, σάουνα, υδρομασάζ και γυμναστήριο και φυσικά ένας χορταστικότατος πρωινός μπουφές με μεγάλη ποικιλία από ομελέτες και γλυκά όπως cheesecake, μηλόπιτες, κέικ και κρουασάν. Η Placa de Catalunya αποτελεί την καρδιά της πόλης. Από εκεί μπορώ να πάρω οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς για κάθε σημείο της Βαρκελώνης και εκεί υπάρχει το κεντρικό γραφείο τουρισμού για πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές. Αποφύγετε τα ταξί για τις μετακινήσεις σας γιατί κάποιες φορές  δεν κόβουν απόδειξη και ζητάνε όσα θέλουν! Εναλλακτικά, νοικιάστε ποδήλατο. Η πόλη είναι γεμάτη με ποδηλατόδρομους και γενικώς υπάρχει σεβασμός προς τους ποδηλάτες. Εγώ δεν είμαι ιδιαιτέρα εξοικειωμένη με αυτό το μέσο, οπότε προτίμησα το μετρό. 

Βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας, ως Top-10 αξιοθέατα της Βαρκελώνης θα πρότεινα τα παρακάτω:

1. Ο διάσημος πεζόδρομος της La Rambla

La Rambla
Καλλιτέχνες δρόμου, κιόσκια πώλησης ξένου και εγχώριου Τύπου, πάγκοι με πουλιά και με λουλούδια που ευωδιάζουν, άμαξες για ρομαντικές βόλτες, εμπορικά καταστήματα, σπουδαία κτήρια, μουσεία και ένα ενθουσιώδες μελίσσι από ντόπιους και τουρίστες συνθέτουν το σκηνικό του πιο ζωντανού σημείου της πόλης. Κι εκεί που περπατώ αμέριμνη, ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι πατάω πάνω σε ένα μωσαϊκό του καλλιτέχνη Χουάν Μιρό... 


Μωσαϊκό του Joan Miro
Η Τέχνη ξετρυπώνει κυριολεκτικά από παντού ανάγοντας τη Βαρκελώνη σε απόλυτη Πρωτεύουσά της! 
Συναντώ την Casa de los paraguas ή αλλιώς το «Σπίτι των Ομπρελών». Αρχικά ήταν το σπίτι-εργαστήριο του Bruno Cuadros, αλλά το 1883 ο αρχιτέκτονας Vilaseca ανέλαβε να το μετατρέψει σε κατάστημα. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό, μοντερνιστικό κτήριο με ανατολίτικες επιρροές. Αιγυπτιακές αναφορές, διακοσμητικές ομπρέλες από χυτοσίδηρο και ένας μεγάλος κινέζικος δράκος από σφυρήλατο σίδερο κοσμούν την πρόσοψη. 

Casa de los paraguas


Λίγο πιο πέρα, στην περιοχή της Raval, το Museu d' Art Contemporani και Centre de Cultura Contemporània στεγάζει από το 1995 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ το Gran Teatre del Liceu αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες Λυρικές Σκηνές της Ευρώπης έχοντας φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα της Όπερας, όπως ο Jose Carreras αλλά και η Montserrat Caballie





Mercat de la Boqueria


Στη La Rambla βρίσκεται και η περίφημη αγορά τροφίμων Mercat de la Boqueria.

 Ο πεζόδρομος καταλήγει στο διάσημο άγαλμα του Κολόμβου, που σημαδεύει με το χέρι του προς τη θάλασσα και την Αμερική. 


Άγαλμα Χριστόφορου Κολόμβου










2. Το Park Guell

Άποψη της πόλης από το Park Guell

Βρίσκεται πάνω σε λόφο προσφέροντας μια υπέροχη πανοραμική θέα της Βαρκελώνης, που πρωταγωνιστεί σε εκατομμύρια καρτ-ποστάλ. Το έξοχο αυτό πάρκο, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, δημιούργησε ο Καταλανός αρχιτέκτονας Antoni Gaudi κατόπιν παραγγελίας του επιχειρηματία και «μαικήνα» του, Eusebi Guell. Μέσα σε αυτό το όμορφο φυσικό τοπίο με τα καταπράσινα δέντρα βρίσκεται και το σπίτι όπου ο Γκαουντί πέρασε 20 χρόνια από τη ζωή του. Εντύπωση μου προκαλούν τα προσωπικά του αντικείμενα και τα ανατομικά έπιπλα που κατασκεύαζε ο ίδιος για τον εαυτό του, καθώς από μικρός και για όλη του τη ζωή υπέφερε από αρθρίτιδα. Το τεράστιο παγκάκι σε ελικοειδές σχήμα είναι ουσιαστικά ένα μπαλκόνι με θέα σε ολόκληρη τη Βαρκελώνη και το κατασκεύασε με ψηφίδες από πολύχρωμα πλακάκια. Κάπου εκεί, τη ματιά μου τραβά η απλωμένη πραμάτεια μιας κοπέλας που φτιάχνει χειροποίητα κοσμήματα και αγοράζω ένα κολιέ με χρωματιστές πέτρες που έχει ζωγραφίσει η ίδια. Κανένα άλλο “σουβενίρ” δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει πιο άρτια την ίδια την ψυχή και τη φύση αυτής της πόλης... Την τόσο πολύχρωμη και artistic φύση της... 

3. Η Sagrada Familia

Sagrada Familia
Η σημαντικότερη εκκλησία και σήμα κατατεθέν της Βαρκελώνης είναι αυτή η πασίγνωστη και ημιτελής ακόμη κατασκευή του Gaudi στην οποία αφιέρωσε με πάθος τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αφού είχε φτάσει στο σημείο μέχρι και να κοιμάται εκεί. Η πρόσοψη της Γέννησης μαρτυρά τη βαθιά αγάπη του για τη Φύση, ενώ η Πρόσοψη των Παθών, που είναι του Σουμπιράκ και χρονικά μεταγενέστερη, ακολουθεί εντελώς διαφορετική αισθητική και τεχνοτροπία. Είναι, θα έλεγα, περισσότερο αφαιρετική εν συγκρίσει με την πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής του Gaudi, η οποία καταφέρνει να ανάγει μια εκκλησία σε έργο υψηλής Τέχνης. Παρέμεινε ημιτελής λόγω του παράδοξου θανάτου του αρχικού δημιουργού της, που σκοτώθηκε από τραμ ενώ είχε αποκοιμηθεί κουρασμένος πλάι στις γραμμές, σύμφωνα με μία εκδοχή ενώ σύμφωνα με άλλη, παρασύρθηκε από το τραμ την ώρα που διέσχιζε τις γραμμές. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στο 2030, όταν θα συμπληρώνονται κάπου 100 χρόνια από την έναρξή τους. 

4. La Pedrera και La Manzana della Discordia

La Pedrera
Ο Gaudi έχει αφήσει, όμως, ανεξίτηλα τα σημάδια του και σε άλλα σημαντικά κτήρια αυτής της πόλης. Αναζητώντας τα ίχνη του σπουδαίου αρχιτέκτονα, φτάνω μέχρι την περίφημη La Pedrera, ένα φανταστικό κυματοειδές οικιστικό συγκρότημα του 1910, με περίτεχνη στέγη και καμινάδες που μοιάζουν με μεσαιωνικές πολεμίστρες. Προχωρώ ακόμα παραπέρα για να ανακαλύψω το λεγόμενο «Χρυσό Τετράγωνο» ή αλλιώς «Τετράγωνο της παραφωνίας». Πρόκειται για μια σειρά από τέσσερα ξεχωριστά κτήρια (Casa Lleo Morera, Casa Amatller, Casa Batllo, Casa de les Punxes ή αλλιώς Casa Terrades) κατασκευασμένα από τους κορυφαίους ανταγωνιστές του Μοντερνισμού: Gaudi, Domenech y Montaner, Puig i Cadafalch

Casa Lleo Morera

Casa Amatller












Casa Batllo









5.  Το Poble Espanyol

Poble Espanyol
Το ιδιόμορφο αυτό «Ισπανικό Χωριό» δημιουργήθηκε για τη Διεθνή Έκθεση του 1929 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Είναι ένα «χωριουδάκι» αποτελούμενο από τα διασημότερα κτήρια και δρόμους όλης της Ισπανίας υπό κλίμακα, στα οποία στεγάζονται μαγαζιά, εστιατόρια, καφετέριες και ένα εργαστήριο φυσητού γυαλιού.

6. Το Camp Nou

Camp Nou
Ως φίλαθλος, δεν θα παρέλειπα φυσικά να κάνω μια επίσκεψη στο ναό του ποδοσφαίρου, το γήπεδο Camp Nou, έδρα της FC Barcelona. Η ξενάγηση ξεκίνησε με μία 3-D προβολή για την παρουσίαση της ιστορίας της ομάδας και συνεχίστηκε με την είσοδο σε ένα κομμάτι του -χωρητικότητας 120.000 θέσεων- γηπέδου, στις θέσεις των επισήμων και στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων. Βρήκα εξαιρετικό το Μουσείο, που μέσα από τρόπαια, αφίσες, αναμνηστικά, παλαιότερες στολές κτλ. εξυμνεί την 100ετή πορεία της ομάδας, αλλά αυτό που πραγματικά αξίζει και με το παραπάνω είναι το τεράστιο μαγαζί με τα αναμνηστικά που βρίσκεται στο τέλος του Μουσείου. Εκεί βρίσκει κανείς πραγματικά ό,τι μπορεί να φανταστεί! Αγόρασα μέχρι και πιάτο στο σκύλο μου με το λογότυπο της ομάδας! Αν και -ως φύση αντιδραστική- αντί για την αναμενόμενη φανέλα του Messi, προτίμησα ένα T-shirt με το λογότυπο της δικής μου αγαπημένης ομάδας, της Juventus...  

7. L’ Aquarium

L' Aquarium

Πρόκειται για ένα τεράστιο ενυδρείο, που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της Ευρώπης, και συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Το εντυπωσιακό γυάλινο τούνελ, εκτός των άλλων ψαριών που επιτρέπει να δούμε, μας φέρνει κοντά σε τρεις γκρι καρχαρίες. Πριν φύγω δεν ξεχνώ να ποζάρω στον φωτογράφο για μια ευφάνταστη φωτογραφία κατευθείαν μέσα από το στόμα του (χάρτινου) καρχαρία. 

8. Το Museu de Cera και το Museu del’ Erotica, αμφότερα στην La Rambla

Museu de Cera
Η επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων αποτελεί ευχάριστη εμπειρία. Περιλαμβάνει πάνω από 350 κέρινες φιγούρες, μεταξύ των οποίων διασημότητες από τη Marilyn Monroe και τον Michael Jackson ως τη Lady Diana και τον Antoni Gaudi. Μία πτέρυγα έχει ως θέμα την Αρχαία Αίγυπτο και τη Βασίλισσα Κλεοπάτρα, άλλες πτέρυγες βασίζονται σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως E.T., Star Wars και The Godfather, ενώ στο υπόγειο λειτουργούν πτέρυγες με πολύ ιδιαίτερες θεματικές ενότητες: αίθουσες βασανιστηρίων και αναπαραστάσεων των  τρόπων θανάτωσης καταδίκων ανά τους αιώνες κτλ. 
Museu de l' Erotica
Δεν ενδείκνυται για μικρά παιδιά, καθώς ο υποβλητικός φωτισμός ή η έλλειψη επαρκούς φωτισμού σε συνδυασμό με τα ανατριχιαστικά ηχητικά εφέ που ακούγονται δημιουργούν μια αύρα απόκοσμη και σίγουρα όχι κατάλληλη για παιδιά.

Άλλο ένα πρωτότυπο Μουσείο, αποκλειστικά για ενήλικες, είναι το Museu del’ Erotica, που επιχειρεί μια ιστορική ανασκόπηση της ερωτικής πράξης ανά τους αιώνες. Πίνακες, παλιά εξώφυλλα με pin-up girls, κινέζικες πορσελάνες με ερωτικές σκηνές, αφρικάνικα αγαλματίδια και ένα τεραστίων διαστάσεων ομοίωμα φαλλού σε περίοπτη θέση κοντά στην είσοδο. Και το highlight της διασκέδασης και του γέλιου: μια μικρή αίθουσα προβολής ταινίας ερωτικού περιεχομένου του… βωβού Κινηματογράφου που χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα!  

9. Το Barrio Gotico

Barrio Gotico
Η περίφημη Γοτθική Συνοικία, η πιο ιστορική περιοχή της Βαρκελώνης, με ταξιδεύει στο χρόνο. Χάνομαι μέσα στις ήσυχες γωνιές των λαβυρίνθων της, περιτριγυρίζομαι από μεσαιωνικά κτήρια και χαζεύω τον κόσμο που μπαινοβγαίνει στα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα καταστήματα. Στην καρδιά της Συνοικίας δεσπόζει ο Γοτθικού ρυθμού Καθεδρικός Ναός του 1450, αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό και την Sant’ Eulalia, μια νεαρή Αγία που μαρτύρησε σε ηλικία μόλις 13 ετών. Το βλέμμα μου τραβά η επιβλητική πρόσοψη με τους πύργους και τα παράθυρα με τα βιτρό, αλλά δυστυχώς οι εργασίες αποκατάστασης του Ναού δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο εσωτερικό του.

Ο Καθεδρικός Ναός
Στο πλάι του Ναού, μια μικρή αυλή με λιμνούλα φιλοξενεί 13 λευκές χήνες, ως σύμβολο για κάθε ένα από τα έτη που έζησε η Αγία Ευλαλία. 

Η αυλή με τις χήνες της Sant' Eulalia










Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η Esglesia de Betlem, μία από τις σημαντικότερες Εκκλησίες του 17ου αιώνα, που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Με λίγο περπάτημα παραπάνω περνάω από τις γνωστότερες πλατείες της περιοχής. Η Placa Rejal, γεμάτη στοές και μεγαλοπρεπή κτήρια, προσδίδει λίγη από τη γοητεία του παρελθόντος στο σύγχρονο τοπίο της αστικοποίησης. Φοίνικες από την Αφρική και το συντριβάνι των Χαρίτων συμπληρώνουν το τοπίο, ενώ και εδώ έχει βάλει το χεράκι του ο Gaudi, έργα του οποίου αποτελούν οι φανοστάτες.

Placa Rejal

Η Placa del Rei είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πλατείες, ενώ η Placa de Sant’ Jaume αποτελεί το διοικητικό κέντρο της σύγχρονης πόλης καθώς εδώ βρίσκεται το Palau de la Generalitat και το Ajuntament, δηλαδή το Δημαρχείο. Αφήνω για το τέλος την πιο ζωντανή και κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης που δεν είναι άλλη από την Placa de Catalunya

10. Το Palau National και το Font Magica

Palau National και Font Magica

Έχει πέσει η νύχτα, τα συντριβάνια και οι καταρράκτες με φόντο το μεγαλοπρεπές Palau National, που στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, ξεκινούν τον τρελό χορό τους και προσφέρουν ένα εκπληκτικό υπερθέαμα, ένα πραγματικό σόου ήχου και νερού. Με μουσική υπόκρουση τον ύμνο «Barcelona» σε ηχογράφηση Freddie Mercury και Montserrat Caballie, το νερό υψώνεται σε πίδακες ύψους έως και 15 μέτρων καθώς το συντριβάνι αλλάζει διαρκώς χρώματα. Είναι χειμώνας, το κρύο τσουχτερό και το παγωμένο νερό μας πιτσιλάει, ωστόσο κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν παραπονιέται ή δεν απομακρύνεται.   

Άλλα Αξιοθέατα

Το Peix στο Port Olimpic
Η Βαρκελώνη δεν εξαντλείται μέσα σε λίγες μέρες. Πάντα έχει να σου δώσει το κάτι παραπάνω και πάντα μένει κάτι που δεν έχεις δει ακόμα. Κάνω μια σύντομη βόλτα στη γραφική Barceloneta, την παλιά γειτονιά των ψαράδων και καταλήγω στην Rambla de Mar, την ξύλινη πλωτή προβλήτα στην παραλία, όπου βρίσκεται το Ictineo II, αντίγραφο του πρώτου υποβρυχίου που κατασκεύασε ο Narciso Monturiol το 1859

Στο Port Olimpic συναντώ το Peix, το τεράστιο γυαλιστερό γλυπτό σε σχήμα ψαριού που φιλοτέχνησε ο Frank Gehry


Parco della Ciutadella
Palau Sant' Jordi
Ως παραθαλάσσια πόλη, η Βαρκελώνη, εκτός από λιμάνι, διαθέτει και μια τεράστια, χρυσαφί αμμουδιά, βραβευμένη με γαλάζια σημαία ενώ λίγο πάρα έξω εκτείνονται οι δημοφιλείς ακτές της Costa Brava με τα γραφικά ψαροχώρια. 


Πύργος Agbar
Ίδρυμα Tapies
Συνεχίζω την περιήγησή μου στη Βαρκελώνη και με μια γρήγορη ματιά ανακαλύπτω το Palau Sant’ Jordi, κλειστό στάδιο από ατσάλι και γυαλί που θυμίζει διαστημόπλοιο, το Estadi Olimpic, το Parco della Ciutadella και τη μεγαλοπρεπή είσοδό του με την Αψίδα του Θριάμβου, τον καταπράσινο λόφο του Montjuic με το τελεφερίκ και την πανοραμική θέα στην πόλη, το Ίδρυμα Tapies αφιερωμένο στον Καταλανό καλλιτέχνη Antoni Tapies αλλά και τον Πύργο του Agbar που στεγάζει την Υπηρεσία Ύδρευσης. Οι πολύχρωμες ψηφίδες της εξωτερικής του όψης αλλάζουν χρώματα τη νύχτα ανάλογα με τον κατάλληλο φωτισμό και δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους ντόπιους καθώς λένε πως το παράξενο σχήμα του τους θυμίζει... υπόθετο!  

Αγορές 


Νόμισμα της Ισπανίας είναι το ευρώ, οι τιμές σε είδη ρουχισμού ιδιαίτερα προσιτές καθώς και σε είδη διατροφής. Το «El Corte Ingles» στην Placa de Catalunya είναι ένα τεράστιο πολυκατάστημα με ρούχα, παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ αλλά και είδη σπιτιού και ταξιδίου. Στο υπόγειο υπάρχει και supermarket. Ο πεζόδρομος της La Rambla διαθέτει πολλά καταστήματα για αγορές, μεταξύ των οποίων μαγαζιά γνωστών αλυσίδων Mango, Zara, H&M. Εδώ βρίσκει κανείς και μαγαζάκια με σουβενίρ. Τα περισσότερα ανήκουν σε αλλοδαπούς Αραβικής ή Ασιατικής καταγωγής, μερικοί από τους οποίους παραδόξως μιλούν... ελληνικά! Μας εξηγούν ότι πριν φτάσουν στην Ισπανία, πέρασαν ένα διάστημα στην Ελλάδα και τρέφουν συμπάθεια για τους Έλληνες. Για παπούτσια και δερμάτινα υπάρχει η Carrer de Pelai, για στοκατζίδικα, δισκάδικα με CD και δίσκους βινυλίου, μαγαζάκια με ρούχα εποχής ή μεταχειρισμένα η Carrer des Tallers, για πιο μοντέρνα ρούχα η Carrer Portaferissa και για πιο ακριβά ενδύματα η Passeig de Gracia και η Avinguda Diagonal. Αξίζει μια βόλτα στη La Rambla έστω και για να χαζέψει κανείς τους πάγκους των λουλουδιών, όπως και στην Boqueria, τη διάσημη αγορά τροφίμων. 

Ισπανική Κουζίνα

Η Ισπανική κουζίνα είναι πλούσια σε εδέσματα και η Βαρκελώνη ανταμείβει και με το παραπάνω τους καλοφαγάδες και τους λάτρεις των θαλασσινών. Τα ψάρια αφθονούν, είναι ολόφρεσκα και σε προσιτές τιμές. Το ίδιο και τα μύδια, γαρίδες, καλαμάρια. Κεντρική θέση στην κουζίνα τους έχει η παραδοσιακή paella, δηλαδή ρύζι με πιπεριές, ψάρι, θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, καραβίδες) και κοτόπουλο. Δεν παραλείπω να δοκιμάσω μπρουσκέτα με ντομάτα, ελαιόλαδο και σκόρδο (θυμίζει κρητικό ντάκο), ντόπια αλλαντικά όπως το φημισμένο jamon αλλά και νοστιμότατες ομελέτες με διάφορα υλικά. Από επιδόρπια, μαγεύομαι με την crema catalana, ένα υπέροχο γλυκό που θυμίζει creme brulee. Και φυσικά το δείπνο συνοδεύεται πάντα από τοπική sangria. Από εστιατόρια θα μπορούσα να προτείνω το δοκιμασμένο «La Fonda del Port Olimpic». Μοιάζει λιγάκι τουριστικό, αλλά διαθέτει καλή και ποιοτική κουζίνα. Οι σερβιτόροι δεν μιλούσαν αγγλικά αλλά ήταν ευγενέστατοι και καταφέραμε να συνεννοηθούμε άνετα έστω και με νοήματα ή με λέξεις στα ιταλικά. 

Διασκέδαση

Η Βαρκελώνη διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή και ποικιλία από καφέ, μπαρ και κλαμπ γεμάτα ζωντάνια και κέφι. Στο Port Olimpic είδα ότι υπάρχει και Καζίνο. Για μια πιο παραδοσιακή νότα, το εστιατόριο «Las Sevillanas» προσφέρει flamenco show αλλά και σύντομα μαθήματα χορού για όποιον θέλει, τραγούδι με συνοδεία ακουστικής κιθάρας, ενδιαφέρουσα κουζίνα και όλα αυτά μέσα σε ένα ιδιαίτερο ντεκόρ που παραπέμπει σε αυλή παραδοσιακού χωριατόσπιτου.   

Αφήνω τη Βαρκελώνη έχοντας αποκομίσει από αυτήν τις καλύτερες εντυπώσεις για την κουζίνα, τις αγορές, την κουλτούρα και τους ευγενικούς, χαμογελαστούς κατοίκους της. Μια μοντέρνα μεγαλούπολη, με ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα, γεμάτη χρώμα και ζωή... 

Καθώς σουρουπώνει στο λόφο του Park Guell...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης