Το Κάστρο των Liechtenstein στα Βιεννέζικα Δάση...


Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε τίποτα για το Κάστρο του Λίχτενσταϊν… Και σίγουρα ορισμένοι δεν έχετε καν ακούσει για την ύπαρξη του μικρού ανεξάρτητου κρατιδίου που φέρει το όνομα Λίχτενσταϊν… Ομολογώ ότι και εγώ μέχρι πολύ πρόσφατα, παρόλο που είχα ακουστά το ανεξάρτητο κρατίδιο, δεν είχα την παραμικρή ιδέα για την ύπαρξη του Κάστρου, το οποίο μάλιστα βρίσκεται επί… αυστριακού εδάφους! Ένα ταξίδι μου στη Βιέννη, τον περασμένο μήνα, στάθηκε η αφορμή για να το γνωρίσω. Κατά την παραμονή μου στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Αυστρίας, αποφάσισα να αφιερώσω μια μέρα για να ανακαλύψω τις ομορφιές που κρύβουν τα περίφημα Βιεννέζικα Δάση. Τα δάση αυτά εκτείνονται περιμετρικά της πρωτεύουσας, «αγκαλιάζοντας» όλη την πόλη. Στο παχύτερο σημείο τους απλώνονται περί τα 40 χλμ. και υπολογίζεται ότι αν τα συμπεριλάμβανε κανείς ως μέρος της Βιέννης και όχι ως επαρχιακό προάστιό της, η Βιέννη θα μπορούσε κάλλιστα να ανακηρυχθεί ως η πιο «πράσινη» πόλη παγκοσμίως! Μέσα στα δάση αυτά κρύβονται μερικά κουκλίστικα χωριουδάκια και ένα σχεδόν άγνωστο, αλλά άκρως ενδιαφέρον, αξιοθέατο: ο Πύργος της οικογενείας των Liechtenstein.

Κοντά στην κωμόπολη Maria Enzersdorf της Κάτω Αυστρίας, στα νότια της Βιέννης και στην άκρη του λεγόμενου Wienerwald (Βιεννέζικου Δάσους), χτίστηκε κατά τον 12ο αιώνα ένα επιβλητικό Κάστρο που έλαβε την ονομασία Liechtenstein, δηλαδή «λαμπερή πέτρα». Το Κάστρο αυτό έμελλε να συνδεθεί για πάντα με μια ισχυρή οικογένεια ευγενών που πήρε μάλιστα το όνομά της από αυτόν εδώ τον Πύργο! Ο Οίκος των Λίχτενσταϊν είναι μία από τις παλαιότερες οικογένειες ευγενών της Ευρώπης, απαριθμώντας περί τα 100 μέλη. Ως γενάρχης της φατρίας μνημονεύεται κάποιος Hugo του Λίχτενσταϊν που φαίνεται να έζησε περί το έτος 1136 μ.Χ. Οι πρώτοι ιδιοκτήτες λοιπόν του Burg Liechtenstein, δηλαδή του Κάστρου, ήταν τα μέλη αυτής της οικογένειας και το είχαν στην κατοχή τους από το 1140 μέχρι τον 13ο αιώνα. Να σημειωθεί εδώ ότι το συγκεκριμένο κτίσμα αποτέλεσε το πρώτο Κάστρο της οικογενείας και δεν πρέπει να το συγχέουμε με το αντίστοιχο Κάστρο των Λίχτενσταϊν στη Γερμανία που χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα και είναι γνωστό ως «Κάστρο των παραμυθιών της Βυρτεμβέργης».

Το Κάστρο μέσα στο Βιεννέζικο Δάσος
Η ευρύτερη περιοχή, λοιπόν, της Maria Enzersdorf ανήκε τότε στην οικογένεια αυτή, η οποία εκτός από τον Πύργο διατηρούσε εκεί και κτήματα. Στους αιώνες που ακολούθησαν, το Κάστρο καταστράφηκε δύο φορές από τους Οθωμανούς, μία το 1529 και άλλη μία το 1683 και έκτοτε παρέμεινε ερειπωμένο. Η περίοδος αυτή, που διήρκεσε περίπου μέχρι τον 18ο αιώνα, χαρακτηρίζεται από τις ενδοοικογενειάκες έριδες μεταξύ των μελών του Οίκου των Λίχτενσταϊν αλλά και από την παράλληλη προσπάθειά τους να καταστούν ισότιμοι με άλλους Οίκους ευγενών της Ευρώπης. Έχοντας αποκτήσει τεράστιες εκτάσεις γης στη Βοημία (σημερινή Τσεχία) και στην Αυστρία και έχοντας συγκεντρώσει μεγάλο πλούτο, οι Λίχτενσταϊν κατορθώνουν στις αρχές του 17ου αιώνα να αποκτήσουν έναν πριγκιπικό-ηγεμονικό τίτλο μέσα στην επικράτεια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στις αρχές του 18ου αιώνα, αγοράζουν τις περιοχές Scherllenberg και Vaduz από τον χρεοκοπημένο πια Οίκο των Εμς ενώ το 1719 έρχεται από τον Κάρολο 6ο των Αψβούργων η οριστική αναγνώριση της αυτονομίας του Πριγκιπάτου του Λίχτενσταιν, που παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα ανεξάρτητο κρατίδιο, «σφηνωμένο» κάπου μεταξύ Ελβετίας και Αυστρίας. Το Κάστρο όμως, παρόλο που το 1807 επέστρεψε οριστικά στον Οίκο των Λίχτενσταιν, δεν βρίσκεται στα εδάφη του πριγκιπάτου τους! Το 1884 ανακατασκευάστηκε πλήρως και στις μέρες μας φιλοξενεί το ετήσιο καλοκαιρινό «Nestroy Theatre Festival». Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που έχει πρωταγωνιστήσει ως σκηνικό ταινιών του Κινηματογράφου: ένα φιλμ του 1969 με τίτλο «A walk with Love and Death», μια ταινία του 1971 με τίτλο «The Vampire Happening», «Ο πέμπτος Σωματοφύλακας» του 1979 αλλά και η πιο πρόσφατη ταινία «Οι τρεις Σωματοφύλακες» του 1993 χρησιμοποίησαν στα πλάνα τους το Κάστρο.

Για όποιον επιθυμεί να επισκεφθεί τα ενδότερα διαμερίσματα, ο Πύργος σήμερα είναι επισκέψιμος σε οργανωμένα γκρουπ τουριστών. Η ξενάγηση γίνεται κατόπιν κράτησης και κοστίζει γύρω στα 12 ευρώ το άτομο.     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης