Το άγνωστο στους περισσότερους Σπήλαιο στο Κεφαλάρι Αργολίδας!

Κεφαλάρι Αργολίδας

Σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από το Άργος βρίσκεται ένα πανέμορφο χωριό, γεμάτο πράσινο και τρεχούμενα νερά, που ονομάζεται Κεφαλάρι. Είναι γνωστό για τα δύο πολύ ενδιαφέροντα σπήλαια που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή και τα οποία φέρουν δείγματα ανθρώπινης παρουσίας από τα χρόνια της Παλαιολιθικής εποχής.

Συγκεκριμένα, οι ανασκαφές του 1972 έφεραν στο φως λίθινα εργαλεία της Παλαιολιθικής και Μεσολιθικής εποχής καθώς και αντικείμενα της κεραμικής τέχνης που τοποθετούνται χρονικά στη Νεολιθική εποχή. Επιβεβαιώνεται μάλιστα μια συνεχής παρουσία ανθρώπων στην περιοχή καθώς τα ευρήματα καλύπτουν μεγάλο φάσμα εποχών. Η πλειονότητά τους ανήκει στη Μέση Νεολιθική περίοδο αλλά υπάρχουν και δείγματα που μας έρχονται από την Πρωτοελλαδική, τη Μεσοελλαδική, τη Γεωμετρική ως και την Κλασική περίοδο. Ο Παυσανίας αναφέρεται σε αυτά τα σπήλαια και τα συνδέει με τη λατρεία του Διονύσου και του Πάνα.  

Παναγιά η Κεφαλαριώτισσα
Το 1634, σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στο ένα από τα δύο σπήλαια του όρους Χάον χτίστηκε το εκκλησάκι της Παναγιάς της Κεφαλαριώτισσας. Είχε μήκος 16 μέτρα, εκ των οποίων τα 9 μέτρα βρίσκονταν μέσα στο σπήλαιο που κατά την Τουρκοκρατία χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο πατριωτών και ως κρυφό σχολειό. Μάλιστα στον πλάτανο που βρισκόταν δίπλα στην εκκλησία, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συγκέντρωνε τους Έλληνες τα χρόνια λίγο πριν την Επανάσταση του 1821 και προετοίμαζε τον αγώνα κατά των Τούρκων

Στο εσωτερικό του σπηλαίου
Ο αρχικός αυτός Ναός καταστράφηκε το Μάιο του 1918 από ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε κοντινή αποθήκη πυρομαχικών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους ενώ προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη γύρω περιοχή και θραύση τζαμιών σε σπίτια και καταστήματα του Άργους αλλά και του Ναυπλίου.

Ο νέος Ναός, που είναι μεγαλύτερος και υπάρχει μέχρι σήμερα, είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή και χτίστηκε στη θέση του παλαιού με χρήματα που έστειλαν από την Ατλάντα της Αμερικής οι Έλληνες μετανάστες του Παναργειακού Συλλόγου «ΔΑΝΑΟΣ»

Η είσοδος στην εκκλησία
Οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν δύο χρόνια, από το 1922 έως το 1924, και είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός από τους ομορφότερους Ναούς της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί θέλησαν να χτίσουν στη στέγη του Ναού ένα αντιαεροπορικό πυροβολείο, θα έπρεπε όμως να κοπεί ο ιστορικός πλάτανος του Κολοκοτρώνη επειδή εμπόδιζε τη λειτουργία του πυροβολείου. Κατόπιν παρέμβασης του ιερέα στον Γερμανό διοικητή, αποτράπηκε και η κοπή του πλατάνου αλλά και η κατασκευή του πυροβολείου. Παρόλα αυτά, ο πολύπαθος αυτός πλάτανος δεν υπάρχει πια, καθώς αυτό που σεβάστηκε ως και ο Γερμανός κατακτητής, δεν φάνηκε να το σέβονται οι ίδιοι οι Έλληνες των ημερών μας που τελικά τον έκοψαν!

Ποταμός Ερασινός και εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής
Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλαδή την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα και γίνεται μεγάλο πανηγύρι παρουσία πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδα. Η γύρω περιοχή είναι μαγευτική! Στο σκηνικό κυριαρχεί το πράσινο, η δροσιά, τα τρεχούμενα νερά του ποταμού Ερασίνου και μερικά γραφικά ταβερνάκια. Μέσα στο σπήλαιο, που έχει βάθος 110 μέτρα, έχει χτιστεί ένα προσκύνημα με την ονομασία Γολγοθάς ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο βράχος που κρέμεται από την οροφή και σταματά λίγο πάνω από το έδαφος.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης