Η Κάλυμνος των σφουγγαράδων και της αναρρίχησης

Αναρριχητικά πεδία με φόντο την Τέλενδο

Η Κάλυμνος δεν βγάζει σφουγγάρια αλλά σφουγγαράδες… Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που μας έμαθαν οι ντόπιοι με το που πατήσαμε το πόδι μας στο νησί, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας σχετικά με την Κάλυμνο. Το νησί έχει γεννήσει τους καλύτερους σφουγγαράδες, τα σφουγγάρια όμως που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες δεν είναι και τα πιο ποιοτικά, με αποτέλεσμα οι σφουγγαράδες μας να ταξιδεύουν μακριά προκειμένου να αλιεύσουν σφουγγάρια. Οι θάλασσες της Βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής (Συρία), της Κύπρου, οι Σικελικές ακτές και ο Κόλπος της Νάπολη και του Σαλέρνο, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και οι ακτές της Ισπανίας, ακόμα και τα τουρκικά παράλια προσφέρουν σπόγγους πολύ καλύτερης ποιότητας. Οι δικοί μας όμως σφουγγαράδες και ειδικά οι Καλύμνιοι φημίζονται –και όχι άδικα!- ως οι καλύτεροι... 

Το λιμάνι της Πόθιας, Κάλυμνος
Με αυτή την πολύτιμη πληροφορία ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στην πανέμορφη Κάλυμνο. Την Κάλυμνο των αντιθέσεων, των καταδύσεων και της αναρρίχησης, των καθαρών νερών και των απόκρημνων βουνών. Το 26ο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί της Ελλάδος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, νότια της Λέρου και σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κω και τα τουρκικά παράλια. Περιβάλλεται από μεγάλο αριθμό μικρών νησίδων που της ανήκουν διοικητικά. Οι μεγαλύτερες είναι η Ψέριμος και η Τέλενδος που είναι κατοικήσιμες και βρίσκονται σε απόσταση, η μεν πρώτη περίπου μισής ώρας με το καραβάκι από το λιμάνι της Καλύμνου και η δεύτερη περίπου δέκα λεπτών από το λιμανάκι στις Μυρτιές Καλύμνου. Τα Γλαρονήσια, η Καλόλιμνος, η βραχονησίδα Πίττα (γνωστή από την ταινία «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο») και τα Ίμια (πασίγνωστα από το επεισόδιο με τους Τούρκους το 1996) είναι μερικά μόνο από τα ακατοίκητα νησάκια της Καλύμνου. Εκτός από τη σπογγαλιεία, το νησί φημίζεται για τις καταδύσεις (μάλιστα εδώ λειτουργεί και η μοναδική κρατική Σχολή Επαγγελματικής Κατάδυσης) αλλά και για τα αναρριχητικά πεδία του. Αναρριχητές από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο στην Κάλυμνο χάρη στα 50 και πλέον οργανωμένα πεδία της, την άριστη ποιότητα των ασβεστολιθικών βράχων της που σε ελάχιστα μόνο σημεία είναι κοφτεροί, το ήπιο κλίμα, την εύκολη πρόσβαση, τις προδιαγραφές και την ποιότητα των μόνιμα τοποθετημένων ασφαλειών.   

Τα top-5 αξιοθέατα της Καλύμνου:

1. Το Κάστρο, η Χώρα και η Πόθια

Λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πόθια. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουμε φτάνοντας με το «Blue Star Diagoras» στο λιμάνι είναι οι δύο λόφοι που ορθώνονται στην πόλη και μας δίνουν μια πρώτη γεύση του ορεινού χαρακτήρα του νησιού. Παίρνοντας το δρόμο προς τα δεξιά, συναντούμε μερικά ενδιαφέροντα κτήρια, κατάλοιπα της ιταλικής παρουσίας στο νησί. Το παλιό ιταλικό Διοικητήριο είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα εκείνης της εποχής. 


Το κτήριο του παλιού ιταλικού Διοικητηρίου στην Πόθια

Πίσω του βρίσκουμε τη Μητρόπολη του νησιού, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης με το μαρμάρινο τέμπλο του Γιαννούλη Χαλεπά. Πίσω από το Λιμεναρχείο βρίσκεται η εξίσου ενδιαφέρουσα εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ακολουθώντας το δρόμο για την ενδοχώρα της Καλύμνου και σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων, ανακαλύπτουμε τη Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού για πολλούς αιώνες και χτισμένη σε κοιλάδα για προστασία από τις πειρατικές επιδρομές. Στενά ανηφορικά δρομάκια, όμορφα σπίτια με φροντισμένες και ανθισμένες αυλές και η ηλικίας δύο αιώνων εκκλησία της Παναγιάς της Κεχαριτωμένης με το επιχρυσωμένο τέμπλο, για τη δημιουργία του οποίου οι γυναίκες του χωριού προσέφεραν τα κοσμήματά τους. Στα νότια βρίσκεται το Κάστρο της Χρυσοχεριάς ενώ πάνω από τη Χώρα δεσπόζει το Μεγάλο Κάστρο (Παλαιοχώρα) με τα εννιά του μονόχωρα εκκλησάκια, χτισμένα κατά τον 15ο και 16ο αιώνα, στα οποία είχαν καταφύγει και προσεύχονταν οι κάτοικοι την ώρα που οι πειρατές λεηλατούσαν το νησί. Το Κάστρο λειτουργούσε ως οχυρό και περιελάμβανε ανηφορικά δρομάκια, δεξαμενές και μικρές κατοικίες χτισμένες κοντά η μία στην άλλη για ασφάλεια ενώ χρειάζεται να ανέβει κανείς 200 σκαλοπάτια προκειμένου να απολαύσει τη θέα της Χώρας και της Πόθιας από ψηλά. Κάποτε το Κάστρο πέρασε και από τα χέρια των Ιωαννιτών Ιπποτών, τα διάσπαρτα οικόσημα των οποίων πιστοποιούν την παρουσία τους στο νησί.

2. Ο Χριστός της Ιερουσαλήμ    

Χριστός της Ιερουσαλήμ ή Ιερό Δαλίου Απόλλωνος
Λίγο δυτικότερα από τη Χώρα, περίπου στα δύο χιλιόμετρα από την Πόθια, βρίσκουμε τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Καλύμνου. Είναι γνωστός ως Χριστός της Ιερουσαλήμ ή Ιερό του Δαλίου Απόλλωνος. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι εδώ χτυπούσε η καρδιά του πολιτικού και θρησκευτικού κέντρου της Αρχαίας Καλύμνου και εκτός από το Ιερό του Δαλίου Απόλλωνος, στην περιοχή συγκεντρώνονταν πολλά άλλα σημαντικά κτήρια πολιτικού και λατρευτικού χαρακτήρα, όπως ναοί, βουλευτήριο, θέατρο αλλά και διάφορα αγάλματα. Κατά την Παλαιοχριστιανική περίοδο, όπως συμβαίνει συνήθως, το αρχαίο ιερό καταστράφηκε και στη θέση του οικοδομήθηκαν δύο χριστιανικές Βασιλικές αφιερωμένες στον Χριστό της Ιερουσαλήμ και στην Αγία Σοφία. Η πρώτη θεωρείται ότι χτίστηκε από τον Αρκάδιο ή την Αγία Ελένη, επιστρέφοντας από την Ιερουσαλήμ. Και αυτές οι Βασιλικές, ωστόσο, εγκαταλείφθηκαν κατά τον 7ο αιώνα λόγω των αραβικών επιδρομών στο νησί. Το βράδυ, ο αρχαιολογικός χώρος φωτίζεται και αποκτά μια πιο μυστηριακή και ειδυλλιακή όψη.     

3.  Το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο

Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου
Η Κάλυμνος είναι ίσως από τα λίγα νησιά που διαθέτει τόσα πολλά, αξιόλογα και οργανωμένα μουσεία. Αξίζει να αφιερώσουμε μια μέρα από τις διακοπές μας για να τα γυρίσουμε. Σε ένα παλιό κτήριο στο κέντρο της Πόθιας επισκεπτόμαστε το Ναυτικό Μουσείο. Στο ίδιο κτήριο και με κοινό εισιτήριο λειτουργεί και ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο με παραδοσιακές ενδυμασίες, έπιπλα και αντικείμενα εποχής. Το Ναυτικό Μουσείο διαθέτει 4 αίθουσες αφιερωμένες στη ζωή και τα έθιμα των σφουγγαράδων, τις τεχνικές κατάδυσης και την σπογγαλιευτική παράδοση της Καλύμνου. 


Λαογραφικό Μουσείο Καλύμνου
Παίρνουμε ανά χείρας το ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στην είσοδο και ξεκινάμε την περιήγησή μας στις αίθουσες και στο παρελθόν του νησιού. Παλιοί ναυτικοί χάρτες, όργανα ναυσιπλοΐας, καταδυτικές στολές και εξοπλισμοί, ευρήματα από αρχαία ναυάγια, εξαρτήματα επεξεργασίας σπόγγων και κυρίως αποκόμματα παλιών εφημερίδων και συγκινητικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες ζωντανεύουν ένα άκρως ενδιαφέρον παρελθόν.

4. Το Αρχαιολογικό Μουσείο  

Η "Κυρά της Καλύμνου"
Με λίγο παραπάνω περπάτημα και με τη βοήθεια των ντόπιων ανακαλύψαμε τελικά στη συνοικία Αγία Τριάδα της Πόθιας το ολοκαίνουριο και εντυπωσιακά σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2009Η πορεία του νησιού από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη Βυζαντινή εποχή παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά ευρημάτων που ήρθαν στο φως είτε από οργανωμένες ανασκαφές που έλαβαν χώρα στο νησί είτε από τυχαίες ανακαλύψεις των ντόπιων. Σε ξεχωριστή προθήκη εκτίθενται διάφορα αντικείμενα που μας είναι άγνωστη η προέλευσή τους καθώς πρόκειται πιθανώς για προϊόντα λαθρανασκαφών. Αρχαία νομίσματα, σκεύη, κοσμήματα, αγάλματα, στήλες αφιερωμάτων και επιγραφές που μας παρέχουν στοιχεία για το δημόσιο βίο, τη θέση των γυναικών στο νησί αλλά και για περιστατικά απελευθέρωσης δούλων της Προϊστορικής περιόδου, της Μινωικής, Κλασικής και Ελληνιστικής εκτίθενται στον ισόγειο χώρο του μουσείου. Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι αναμφισβήτητα η ξακουστή Κόρη, γνωστή ως «Κυρά της Καλύμνου», που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1995 όταν πιάστηκε στα δίχτυα ενός ψαρά. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και έκτοτε «μετακόμισε» μόνιμα στο νησί για να αποτελέσει το κορυφαίο έκθεμα του μουσείου. 
Το άγαλμα του Ασκληπιού πλαισιωμένο από άλλα αγάλματα
Μοιάζει σαν να μας κοιτάζει κατάματα καθώς στέκει αγέρωχη και επιβλητική στο κέντρο της αίθουσας. Είναι καλυμμένη με μακρύ χιτώνα γεμάτο πτυχώσεις και κροσσωτό ιμάτιο με προσεγμένη την κάθε λεπτομέρεια. Αξιοθαύμαστος είναι και ο μοναδικός ενδεδυμένος Κούρος που χρονολογείται από το 530 π.Χ. αλλά και το επιβλητικό άγαλμα του στιβαρού και γενειοφόρου Ασκληπιού, έργο του 2ου αιώνα π.Χ. Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονται δείγματα της καθημερινής ζωής στο νησί κατά την Βυζαντινή περίοδο ενώ διάφορα πατερικά κείμενα και χειρόγραφα αποτελούν μαρτυρίες του πνευματικού βίου της εποχής. 

5. Το Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Βαλσαμίδη   

Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Βαλσαμίδη

Το Μουσείο αυτό, που βρίσκεται στα Βλυχάδια, είναι ιδιωτικό και πολύ-πολύ ξεχωριστό. Αποτελεί το όνειρο ζωής του Σταύρου Βαλσαμίδη, ενός ανθρώπου που αγάπησε βαθιά τη θάλασσα και πέρασε όλη του τη ζωή κοντά της. 


Αστερίες
Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλα τα σπουδαία εκθέματα αυτού του μουσείου ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Σταύρου Βαλσαμίδη και τα ανέσυρε ο ίδιος από το βυθό κατά τις καταδύσεις του. Ο κ. Σταύρος, που φαίνεται τόσο γλυκύτατος μέσα από τις φωτογραφίες του, δυστυχώς δεν ζει πια για να μας διηγηθεί ο ίδιος τις ιστορίες του. Έχει αφήσει όμως άξιο συνεχιστή του έργου του τον γιο του, Γιάννη.



Παράξενα ψάρια με ράμφη
Ο Γιάννης έχει αναλάβει, με πενιχρούς ομολογουμένως πόρους, το δύσκολο έργο της συντήρησης του μουσείου και των τόσο σημαντικών εκθεμάτων που μας εισάγουν με τον καλύτερο τρόπο στη ναυτική ιστορία της Καλύμνου. Μια αληθινά αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται με πολύ μεράκι! Μας υποδέχεται με ένα τεράστιο χαμόγελο, με χιούμορ και φιλική διάθεση και αφιερώνει χρόνο για να μας κατατοπίσει στο χώρο, να μας μιλήσει για την ιστορία των εκθεμάτων και για την τέχνη της σπογγαλιείας. 


Τελχίνες, τα "εξωγήινα" σαλαχοειδή ψάρια
Εντυπωσιάζουν τα απολιθωμένα σφουγγάρια, τα δεκάδες πολύχρωμα κοχύλια, όστρακα και κοράλλια, ένα σπάνιο πράσινο μαργαριτάρι, στολές και εξοπλισμοί δυτών, ένα από τα πιο παλιά σκάφανδρα του 19ου αιώνα, ευρήματα του βυθού από Ναυμαχίες και όπλα Γερμανών από τον πόλεμο, απίστευτα είδη από ψάρια και μαλάκια, σαλάχια, καρχαρίες και σχεδόν «εξωγήινα» ψάρια-τέρατα που ζουν σε πολύ μεγάλα βάθη! Το μουσείο αποτελεί ένα μεγάλο must για όποιον επιθυμεί να μυηθεί στη ζωή των Καλύμνιων σφουγγαράδων και στα μυστικά που κρύβει ο βυθός ενώ σίγουρα αποτελεί ιδιαιτέρως ευχάριστη εμπειρία και για τα μικρά παιδιά.      

Παραλίες

Συκάτη

Όσοι αγαπούν την περιπέτεια, την πεζοπορία, την απομόνωση, την απόλυτη ησυχία, τα άγρια και πανέμορφα φυσικά τοπία ή και τον γυμνισμό ακόμη, η παραλία της Συκάτης είναι ο απόλυτος παράδεισός τους! 

Παραλία Συκάτη
Από τον κεντρικό δρόμο, λίγο πριν την Παλιόνησο, ξεκινά ένα χωμάτινο μονοπατάκι. Αφήνουμε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή και συνεχίζουμε με τα πόδια. Το μονοπάτι δεν είναι ιδιαιτέρως εύκολο, γι’ αυτό ξεχάστε αυτή την παραλία αν η φυσική σας κατάσταση δεν το επιτρέπει ή αν ανήκετε στους λάτρεις των πολλών ανέσεων. Μετά από περπάτημα περίπου μισής ώρας μέσα στα βάτα φτάνουμε σε έναν απαίσιο κολπίσκο γεμάτο πεταμένα σκουπίδια και εκεί που η απογοήτευση ξεκινά να χτυπάει κόκκινο, παρατηρούμε ένα μονοπάτι που συνεχίζεται προς τα αριστερά της παραλίας. Εδώ που φτάσαμε αποφασίζουμε να το ακολουθήσουμε, σκαρφαλώνουμε και σε λίγα μόλις λεπτά ανακαλύπτουμε μια υπέροχη παραλία με βότσαλα, απόλυτη ησυχία, καταπράσινα και πεντακάθαρα νερά! 

Κατσίκια κατεβαίνουν στην παραλία προς αναζήτηση νερού
Μια παρέα Ιταλών, άντρες και γυναίκες με τα παιδάκια τους, που είναι οι μοναδικοί λουόμενοι της παραλίας, μετά από λίγο μαζεύουν τα πράγματά τους και συνεχίζουν την πορεία τους προς τα αριστερά φτάνοντας σε ένα από τα οργανωμένα αναρριχητικά πεδία του νησιού. Τους παρακολουθούμε από μακριά καθώς ξεκινούν την αναρρίχηση και θαυμάζουμε το γεγονός ότι ακόμη και τα μικρά παιδάκια σκαρφαλώνουν με επιδεξιότητα στο βράχο! Το θέμα όμως είναι άλλο: η παραλία είναι πια εντελώς άδεια και μόνο για μας! Την απόλυτη γαλήνη και ηρεμία έρχονται να διαταράξουν για λίγο μερικές κατσίκες που κατέβηκαν από το βουνό σε αναζήτηση πόσιμου νερού. Μας πλησιάζουν και φαίνονται εξοικειωμένες με την ανθρώπινη παρουσία. ‘Ύστερα, το ίδιο ξαφνικά όπως εμφανίστηκαν, εξαφανίζονται και πάλι πίσω στα βουνά.        

Βαθύ


"Παραλία" Βαθύ
Αφού ανέβουμε πρώτα ένα βουνό, διασχίσουμε έναν άνετο ασφαλτόδρομο και περάσουμε από μια εύφορη κοιλάδα με μαντρωμένα κτήματα γεμάτα εσπεριδοειδή, φτάνουμε στο Βαθύ. Τα σπίτια του χωριού μοσχομυρίζουν από τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές ενώ μικρά εκκλησάκια ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί. Το χωριό καταλήγει στο μικρό λιμανάκι της Ρίνας, έναν γραφικό απάνεμο όρμο που προσφέρει προστασία στα σκάφη και τις ψαρόβαρκες. 

Το "φιόρδ" της Ρίνας
Γύρω του υπάρχουν συμπαθητικά ταβερνάκια για φρέσκο ψαράκι. Το πιο διάσημο αξιοθέατο είναι το φυσικό «φιόρδ» της Ρίνας. Στη δεξιά άκρη του λιμανιού υπάρχει εξέδρα με σκαλάκια για μπάνιο στη θάλασσα αλλά και βράχια που προσφέρονται για βουτιές από ψηλά. Η περιοχή που μπορεί να κολυμπήσει κανείς είναι οριοθετημένη με σημαδούρες λόγω του κινδύνου που ενέχει η διέλευση σκαφών. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, καταπράσινα, βαθιά και γεμάτα ψαράκια. 

Το λιμανάκι στο Βαθύ
Φυσικά δεν υπάρχει παραλία αλλά όποιος θέλει σκιά κάθεται στα πεζούλια κάτω από τα δέντρα και όποιος θέλει ήλιο στρώνει την πετσέτα του στο τσιμέντο και ξαπλώνει. Πιστέψτε με, είναι πολύ πιο όμορφα από ότι ίσως ακούγεται… Εδώ κολυμπούν συνήθως οι ντόπιοι και είναι αρκετά ήσυχα. Μόνο κάποια ώρα της ημέρας, προς το μεσημέρι, «σκάει» καραβάκι που κατεβάζει ξένους τουρίστες για να κολυμπήσουν ή να φάνε σε κάποιο ταβερνάκι, αλλά αυτοί δεν μένουν ποτέ για πολύ.   

Βλυχάδια

Παραλία Βλυχάδια
Δύο παραλίες δίπλα-δίπλα υπάρχουν στα Βλυχάδια, η μία με βότσαλα και η άλλη με άμμο... Διαλέγετε και παίρνετε! Νερά ολοκάθαρα, διαυγή και ρηχά και δέντρα που προσφέρουν σκιά. Εδώ θα βρείτε αρκετά παραθαλάσσια ταβερνάκια. Ο Γιάννης Βαλσαμίδης, δίπλα ακριβώς από το Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων, διατηρεί και beach bar.

Μασούρι

Μαύρη άμμος, γαλάζια νερά και… international ατμόσφαιρα -καθότι πολύ δημοφιλής παραλία στους ξένους τουρίστες.

Η πισίνα του "Plaza Hotel" και η παραλία του Μασουρίου

Παλιόνησος

Διαθέτει ψιλό βότσαλο και λίγες ξαπλώστρες. Πρόκειται για ένα γραφικό λιμανάκι που προτιμούν οι ντόπιοι.

Παραλία Παλιόνησος

Αργινώντα

Η παραλία του ομώνυμου χωριού είναι ένας ήσυχος κολπίσκος με πολλά δέντρα για σκιά και γαλάζια νερά.

Εμπορειός

Δύο οι παραλίες και οι επιλογές… Από τα αριστερά ησυχία και από τα δεξιά οργάνωση, ξαπλώστρες και ταβέρνες. Σκιά από πλατάνια, βότσαλο και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, τα οποία ευνοούν ιδιαιτέρως οι άνεμοι.

Παραλία Καντούνι

Καντούνι / Λινάρια:

Παραλία Λινάρια
Δύο διαδοχικοί κόλποι που χωρίζονται από τον επιβλητικό Βράχο της Πατέλας. Χοντρή άμμος και ψιλό βότσαλο, ρηχά νερά, σκιά και ταβέρνες. Το μεν Καντούνι συγκεντρώνει νεαρόκοσμο, τα δε Λινάρια είναι πιο οικογενειακά.

Πλατύς Γιαλός

Απέναντι από το νησάκι της Αγίας Κυριακής, με μαύρη άμμο, σχετικά ρηχά νερά που σε ορισμένα σημεία βαθαίνουν απότομα και πολυκοσμία. Οργανωμένη παραλία και δημοφιλής, ειδικά στους νέους.

Μυρτιές / Μελιτσάχας

Σε κοντινή απόσταση η μία από την άλλη, με ρηχά νερά, ανέσεις, υποδομές, οργάνωση και πολλή φασαρία.

Διαμονή

Θέα στην Τέλενδο από το "Hotel Plaza"
Το «Plaza Hotel» στο Μασούρι παρέχει όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου καταλύματος σε αρκετά προσιτή τιμή. Είναι ένα διώροφο ξενοδοχείο, με διεθνή ατμόσφαιρα, πισίνα και pool bar, ένα δεύτερο bar εσωτερικό, πλήρη πρωινό μπουφέ που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου και δυνατότητα για manicure-pedicure κατόπιν ραντεβού. Πολύ εξυπηρετικοί και ευγενέστατοι οι υπάλληλοι της reception, του pool bar και οι υπεύθυνες καθαριότητας, όχι και τόσο ευγενικός ο barman του εσωτερικού bar. Δωμάτια καθαρά, μεγάλα, με τηλεόραση, ψυγείο, air-condition και ηχομόνωση, που ήταν άλλωστε αναγκαία ώστε να απομονώνονται οι ήχοι από την πισίνα ή το δρόμο. Στα πλην, το μικρό parking καθώς και ένα πρόβλημα που προέκυψε με την αποχέτευση και προκάλεσε ελαφρά δυσοσμία με αποτέλεσμα να ακουστούν παράπονα από αρκετούς ενοίκους, ωστόσο οι υπάλληλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν. Στα συν, η τοποθεσία καθώς βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, μέσα στο χωριό του Μασουρίου και σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από όλα τα μαγαζιά και τις ταβέρνες, ακριβώς μπροστά στη θάλασσα παρά την ύπαρξη πισίνας και με απίστευτη θέα στην Τέλενδο από όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα μπροστινά δωμάτια. Τιμή: 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό για δωμάτιο με θέα Τέλενδο, θάλασσα και πισίνα και 60 ευρώ το δίκλινο για θέα στο βουνό και το χωριό.

Κουζίνα

Η Κάλυμνος αποτελεί πολύ ενδιαφέροντα προορισμό για όσους αγαπούν τη γαστρονομία. Τα τοπικά προϊόντα που παράγει είναι: θυμαρίσιο μέλι, μανταρίνια, περγαμόντα και γενικώς εσπεριδοειδή, γλυκό κρασί Ανάμα, επτάζυμο ψωμί και παξιμάδι που ζυμώνονται με ούζο και γλυκάνισο, κρίθινες κουλούρες και τυριά (κοπανιστή, μυζήθρα, καλαθάκι). Τοπικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι φυσικά όσα περιέχουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, το γεμιστό καλαμάρι, οι ντολμάδες, το μερμιζέλι (καλυμνιώτικη σαλάτα με κρίθινη κουλούρα, λάδι, ντομάτα και τυρί), χταποδοκεφτέδες, φούσκες και σπινιάλο (πίνες, αχινοί και σαλάχια συντηρημένα σε θαλασσινό νερό). Το τελευταίο, αν και ακούγεται πολύ ως τοπικό έδεσμα, στάθηκε αδύνατο να το βρούμε σε όποιο εστιατόριο και αν το ζητήσαμε! 

Δείπνο στο μπαλκόνι της "Aegean Tavern" με φόντο το ηλιοβασίλεμα και την Τέλενδο

«Aegean Tavern» («Το Αιγαιοπελαγίτικο»)

Αρνίσια παϊδάκια και πατάτες τηγανιτές με σως balsamico
Θα τολμούσα να το χαρακτηρίσω ως το καλύτερο μαγαζί του νησιού και με διαφορά! Τόσο για τα πιάτα του όσο και για την υπέροχη θέα του. Καλό θα είναι να έχετε κλείσει τραπέζι από πριν ή να το επισκεφθείτε νωρίς, ώστε να εξασφαλίσετε τραπέζι στο μπροστά μπαλκόνι που έχει θέα στην Τέλενδο. Η καλύτερη ώρα είναι το ηλιοβασίλεμα που ο ήλιος δύει πίσω από την βουνοκορφή της Τελένδου. Το ντεκόρ του μαγαζιού θυμίζει παραδοσιακό νησιώτικο σπίτι και το μενού περιέχει πολλές επιλογές, κάποιες πιο απλές και κάποιες περισσότερο gourmet. Δοκιμάστε σαλάτα μερμιζέλι και αρνίσια παϊδάκια με πατάτες τηγανιτές και σως balsamico.

Ντεκόρ που θυμίζει παραδοσιακό νησιώτικο σπίτι, "Aegean Tavern"

«Porto Vathi»

Ολόφρεσκες κουτσομούρες, "Porto Vathi"
Στο Βαθύ, ακριβώς μπροστά στην παραλία της Ρίνας, βρίσκεται αυτό το όμορφο ταβερνάκι. Παίρνουμε θέση σε ένα τραπεζάκι στο μπαλκόνι και απολαμβάνουμε τη θέα στο «φιόρδ» της Ρίνας παρέα με ούζο και χταποδάκι, όσο περιμένουμε να τηγανιστούν οι κουτσομούρες. Ζητήστε να σας δείξουν την ψαριά της ημέρας ώστε να επιλέξετε. Εδώ οι λάτρεις του ψαριού θα ευχαριστηθούν ολόφρεσκο ψάρι σε πολύ προσιτές τιμές! 

«Καφές και Αλάτι»

Λίγο από κρεπερί, λίγο από εστιατόριο και λίγο από μπαράκι. Ένας αρκετά προσεγμένος και μοντέρνος χώρος, που μπορείτε να επισκεφθείτε είτε για φαγητό το μεσημέρι είτε για ποτό το βράδυ. Το μενού περιλαμβάνει από απλές κρέπες μέχρι πιο gourmet πιάτα, όπως φιλέτο ή σολομό με ψητά λαχανικά και σως balsamico. Οι μερίδες πλούσιες και οι τιμές λίγο τσιμπημένες. 
Στα Λινάρια, δίπλα στο Βράχο της Πατέλας, με θέα στη θάλασσα

«Pizza Κίτσος»

Η παράδοση «παντρεύεται» με τη σύγχρονη εποχή, όπως δηλώνει και το όνομα του μαγαζιού. Απ’ έξω θυμίζει λίγο παραδοσιακό καφενείο, ο κατάλογος ωστόσο είναι πλούσιος και προσφέρει αρκετές επιλογές σε πίτσες, μακαρονάδες, κρέπες και κάποια ορεκτικά. Πολύ καλές τιμές και μεγάλη αυλή για να παίξουν τα παιδιά. 
Στην πλατεία, στις Ελιές

«Ταβέρνα Κοκκινίδης»

Παραδοσιακά πιάτα και μαγειρευτά σε πολύ προσιτές τιμές. Απευθύνεται κυρίως σε ξένους τουρίστες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πιάτα του είναι περισσότερο «τουριστικά» παρά ποιοτικά. Τραπέζια στο μπαλκόνι κάτω από την κληματαριά. Διαθέτει και studios προς ενοικίαση.  
Στον κεντρικό δρόμο του Μασουρίου 

Διασκέδαση

Scorpion Rock Bar
Η διασκέδαση  στην Κάλυμνο έχει ένα όνομα και αυτό είναι «Scorpion Bar Pub»! Μας τράβηξε την προσοχή από το πρώτο κιόλας βράδυ με τις μουσικές επιλογές του που κυμαίνονταν σε rock και pop ακούσματα των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80. Βρισκόταν άλλωστε απέναντι ακριβώς από το μπαλκόνι μας, στο «Plaza Hotel» στο Μασούρι. Αποφασίσαμε να το επισκεφθούμε και όλα τα υπόλοιπα βράδια των διακοπών μας τα περάσαμε εδώ! Σπανίως ένας χώρος να διαθέτει τόσο έντονη ταυτότητα και προσωπικότητα ώστε να καταφέρνει να κάνει τη διαφορά και να σε κερδίζει τόσο πολύ. 

Ευφάνταστα cocktails στο "Scorpion Bar"
Ο ιδιοκτήτης του, ένας απίστευτος ροκ τύπος ο Νίκος, μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Αγγλία. Τα καλοκαίρια τα περνάει στο νησί του και τους χειμώνες στο Λονδίνο. Με πολύ μεράκι και τρέλα έχει στήσει ένα καταπληκτικό μαγαζί. Η εσωτερική διακόσμηση παραπέμπει στην κουλτούρα των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής, χωρίς να λείπουν οι αφίσες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων της διεθνούς μουσικής σκηνής. Τα τραπέζια στο μπαλκόνι έχουν όλα «Score 4». Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι και τουρίστες, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, πίνουν τον καφέ ή το ποτό τους και παίζουν επιτραπέζια. Το μεγάλο συν, ωστόσο, είναι τα ποτά και ειδικά τα απίστευτα cocktails… Ένας κατάλογος, ούτε λίγο-ούτε πολύ, τριών σελίδων γεμάτων με τα πιο ευφάνταστα και εύγευστα cocktails που σερβίρονται σε διάφορα χρώματα και ποτήρια-υπερπαραγωγή! Ειλικρινά, από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους όχι μόνο στην Κάλυμνο αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Ζαχαροπλαστείο "Πικαντήλη-Φράγκος"
Από την άλλη, το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που έχω δοκιμάσει ποτέ μου το βρίσκουμε στις Ελιές και συγκεκριμένα στο καφέ-ζαχαροπλαστείο «Πικαντήλη – Φράγκος». Ζεστό, αχνιστό, τραγανό, με την κρέμα να ξεχειλίζει και συνοδευόμενο από λαχταριστό παγωτό βανίλια… Ευχάριστο περιβάλλον, καλοσυνάτοι άνθρωποι, τραπεζάκια στο μπαλκόνι και πολλά-πολλά άλλα ολόφρεσκα γλυκά. Στις μεγάλες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις βγάζει γιγαντοοθόνη στο μπαλκόνι και οι ντόπιοι με τους επισκέπτες του νησιού γίνονται μια μεγάλη παρέα.

Σε ένα στενό της Πόθιας, το «NEON Cafe» είναι ένας ευχάριστος χώρος για καφέ, αρωματικές γρανίτες και πρόχειρο φαγητό. Ένας χώρος με νεανικό παλμό καθώς λειτουργεί ταυτόχρονα και ως Internet Cafe, ενώ διαθέτει τραπέζι του μπιλιάρδου και αίθουσα bowling.

Αφορμή για διασκέδαση προσφέρουν και οι διάφορες γιορτές και πανηγύρια του νησιού. Στις 25 Αυγούστου διοργανώνεται στο Μασούρι η «Γιορτή του Μελιού» που έχει προηγηθεί λίγες μέρες πριν και στην Πόθια. Οι ντόπιοι μοιράζουν στο συγκεντρωμένο πλήθος λουκουμάδες με μέλι και ακολουθεί μουσική και χορός μέσα στο δρόμο.       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης