Spa στις ιαματικές πηγές του Montecatini, στην καρδιά της Τοσκάνης

Terme Excelsior, Montecatini

Στην καρδιά της ιταλικής Τοσκάνης και συγκεκριμένα μεταξύ των πόλεων Pistoia και Lucca βρίσκεται το Montecatini, μια πόλη περίπου 20.000 κατοίκων που φημίζεται για τις ιαματικές πηγές και τα πολυτελή spa της. Η περιοχή είναι δημοφιλής, όσον αφορά τον ιαματικό τουρισμό, τόσο στους ίδιους τους Ιταλούς όσο και διεθνώς. Πολυτελή ξενοδοχεία και spa σας υπόσχονται στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με όλες τις ανέσεις και μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον γεμάτο δέντρα, πράσινο και καθαρό αέρα. 

Montecatini Terme

Μπορείτε να επιλέξετε αυτόν τον προορισμό είτε για ένα απλό weekend χαλάρωσης είτε ως βάση διαμονής για τις εξορμήσεις σας στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης. Εγώ έκανα το δεύτερο. Το Montecatini βρίσκεται κοντά στη Φλωρεντία και παρέχει στον ταξιδιώτη τη δυνατότητα να βρει υπέροχα ξενοδοχεία σε τιμές αρκετά χαμηλότερες απ’ ότι τα αντίστοιχα ξενοδοχεία που βρίσκει κανείς στο κέντρο της Φλωρεντίας. Αν σε αυτό προσθέσουμε ακόμη ότι ο ημερήσιος φόρος για τη διαμονή στην πόλη του Montecatini είναι κάπου 1,50 € έναντι 4 € που προβλέπονται ημερησίως για τη διαμονή στη Φλωρεντία, αμέσως εξοικονομούμε τα χρήματα για τους καθημερινούς μας καφέδες! Το κέρδος μας προκύπτει βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουμε κάποιο όχημα και επιθυμούμε να διαθέσουμε αρκετές μέρες στο να ανακαλύψουμε την ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης.  

Λίγα λόγια για την Ιστορία…

Ως πρώτοι κάτοικοι της περιοχής θεωρούνται οι νομάδες κυνηγοί της Παλαιολιθικής Εποχής. Οι πρώτες μαρτυρίες ωστόσο έρχονται από τη Μεσολιθική Εποχή, όταν το Montecatini αποτελούσε το βασικότερο κέντρο της περιοχής που οριοθετείται από τους λόφους του Valdinievole. Κατά τον 14ο αιώνα το Montecatini ήταν μια μικρή και όχι ιδιαιτέρως ισχυρή πόλη επειδή όμως διέθετε θέση στρατηγικής σημασίας, βρισκόταν πάντοτε μέσα στις βλέψεις των τριγύρω ισχυρών πόλεων. Τα σχέδια της Φλωρεντίας (η οποία είχε ήδη υποτάξει τη Siena και το Arezzo) για απόλυτη κυριαρχία στη βορειοδυτική περιοχή της Ιταλίας ανέκοψε στις αρχές του 1300 η επανάσταση των Γιβελίνων. Ο ηγέτης τους κατάφερε να κυριαρχήσει στην Pisa και τη Lucca και άρχισε να απειλεί φανερά τα συμφέροντα της Φλωρεντίας. Το 1315 δόθηκε μια αποφασιστική μάχη έξω από τα τείχη του Montecatini που επέφερε μεγάλο πλήγμα την παράταξη των Γουέλφων και τους στοίχισε και σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε πολλούς αιχμαλώτους. Η ανεπιτυχής ωστόσο προσπάθεια των Γιβελίνων να καταλάβουν τη Φλωρεντία ανέτρεψε για άλλη μια φορά το σκηνικό αλλά και την τύχη του Montecatini. Το 1530 χτίστηκαν στους πρόποδες της πόλης τα πρώτα λουτρά λόγω της ύπαρξης των ιαματικών πηγών για τις οποίες έμελλε να γίνει γνωστό το Montecatini. Τα λουτρά αυτά ονομάστηκαν «Medici» και «dei merli». Ο πόλεμος χτύπησε ξανά την πόρτα το 1554 όταν η πόλη βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ του Cosimo I των Μεδίκων και του Pietro Strozzi. Η εξασθένηση από τους αιώνες συνεχών μαχών και η κακή συντήρηση των οχυρωματικών έργων στάθηκαν οι αιτίες που οδήγησαν στην σαρωτική πτώση του Montecatini στα χέρια των Μεδίκων. Ο Cosimo, γεμάτος μένος και θυμό, διέταξε τους στρατιώτες του να καταστρέψουν συθέμελα την πόλη. Οκτακόσιοι Φλωρεντινοί στρατιώτες επιδόθηκαν με μανία σε ανελέητες λεηλασίες, καταστρέφοντας τείχη, πύργους, σπίτια, ληστεύοντας και αφαιρώντας μέχρι και τα πορτοπαράθυρα. 

Terme Tettuccio, εσωτερικό
Τα μοναδικά κτήρια που επέζησαν της καταστροφής ήταν μερικά σπίτια και μοναστήρια, το Palazzo del Podestà και το Palazzo di Giustizia (Παλάτι της Δικαιοσύνης). Στους αιώνες που ακολούθησαν, τα λιμνάζοντα νερά της περιοχής μετατράπηκαν σε εστίες μόλυνσης εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τότε ήταν που, με πρωτοβουλία του Μεγάλου Δούκα Leopoldo, ξεκίνησαν σημαντικά δημόσια έργα με τη δημιουργία καναλιών και την κατασκευή ιαματικών λουτρών. Το 1773 δημιουργήθηκε το Bagno Regio, το 1775 οι Terme Leopoldine και το 1779 τα λουτρά του Tettuccio

Terme Tettuccio, Montecatini

Η μεγάλη ωστόσο ανάκαμψη της περιοχής ήρθε μόλις το 1905, έτος κατά το οποίο η πόλη έλαβε την ονομασία «Comune di Bagni di Montecatini» (Κοινότητα των Λουτρών του Μοντεκατίνι). Η ονομασία αυτή δεν ευδοκίμησε και έτσι αργά ή γρήγορα η πόλη έλαβε την ονομασία με την οποία είναι γνωστή μέχρι σήμερα, δηλαδή «Montecatini Terme» (Θέρμες του Μοντεκατίνι). Η αυγή του 20ου αιώνα έφερε την τουριστική ανάπτυξη με το χτίσιμο ξενοδοχείων, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης, θεάτρων και Καζίνο. Η πόλη μετατράπηκε σε πόλο έλξης διασημοτήτων, μεταξύ των οποίων ο Giuseppe Verdi ή ο Luigi Pirandello, ενώ αποτέλεσε σημείο συνάντησης επιχειρηματιών για το κλείσιμο συμφωνιών αλλά και πολιτικών προσώπων όπως ο Benito Mussolini. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το Montecatini φιλοξένησε ένα σημαντικό ορφανοτροφείο στο οποίο βρήκαν καταφύγιο πολλά εβραιόπουλα. Το 1957 ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Christian Dior άφησε την τελευταία του πνοή σε ξενοδοχείο της πόλης.

Τα Spa          
Terme Excelsior, Montecatini

Στις θέρμες του Montecatini έχετε δύο επιλογές: είτε να πιείτε το ιαματικό νερό είτε να κάνετε κάποιες θεραπείες spa

Terme Excelsior, εσωτερικό
Υπάρχουν 9 κέντρα θεραπείας μέσα στο καταπράσινο πάρκο των λουτρών. Τα κτήρια αποτελούν θαυμάσιο δείγμα της Art Nouveau αρχιτεκτονικής ενώ οι επιλογές που σας προσφέρουν είναι: μασάζ, λασπόλουτρο, σάουνα και διάφορες περιποιήσεις ομορφιάς. Εκτός από τους χώρους των spa, σε πλατείες και δρόμους όλης της πόλης θα βρείτε διάσπαρτες κρήνες και σιντριβάνια με τρεχούμενο ιαματικό νερό. Η Fontana Mazzoni βρίσκεται στην πλατεία μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό, η Fontana Guidotti στην Piazza del Popolo (Πλατεία του Λαού), η Fontana di Shingu στην Piazza Giusti στο τέλος της Vialone dei Bagni και η Κρήνη που φιλοτέχνησε ο Pol Bury μέσα στο θερμικό πάρκο.  

Η πόλη και τα αξιοθέατα…

Η κεντρική οδός του Montecatini είναι η Viale Verdi, γνωστή και ως Vialone dei Bagni, λόγω των ιαματικών λουτρών. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται:
1. Η Palazzina Regia που αποτέλεσε θερινή κατοικία της οικογένειας των Μεδίκων
2. Το Monumento ai Caduti (Μνημείο Πεσόντων), έργο του Giuseppe Petroni, που βρίσκεται στο Parco Reale μπροστά από το Δημαρχείο

Palazzo Comunale (Δημαρχείο)
3. Το ίδιο το κτήριο του Δημαρχείου, στη δεξιά πλευρά της Viale Verdi, που χτίστηκε μεταξύ 1913 και 1919 στο σημείο που βρίσκονταν οι στάβλοι του Μεγάλου Δούκα   
4. Το Padiglione dei Sali στην είσοδο του Θεάτρου Verdi, που στις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσε ως κιόσκι πώλησης αλατιού και σήμερα στεγάζει διάφορες επιχειρήσεις.
5. Η Ακαδημία Τέχνης «Scalabrino» στην περιοχή των Spa, που φιλοξενεί 150 έργα των Lorenzo Viani, Galileo Chini, Amalia Dupré και Primo Conti.
6. Το Teatro Verdi που εγκαινιάστηκε το 1930 με την Όπερα «Aida» του Verdi και έκτοτε φιλοξένησε πολλές παραστάσεις όπερας. Για μια περίοδο λειτούργησε ως κινηματογράφος ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και από τον σταθμό RAI για τηλεοπτικές μεταδόσεις, όπως είναι τα Καλλιστεία για την ανάδειξη της Miss Italia

Montecatini Alto
Στην κορυφή του λόφου πάνω από τη σύγχρονη πόλη δεσπόζουν τα απομεινάρια του μεσαιωνικού χωριού Montecatini Alto. Μπορούμε να προσεγγίσουμε την περιοχή είτε με αυτοκίνητο μέσα σε 5 λεπτά είτε δαπανώντας το διπλάσιο χρόνο με το τελεφερίκ που χρονολογείται από τα τέλη του 1800, εξακολουθεί ωστόσο να είναι καλοδιατηρημένο και εν λειτουργία. Πάνω στο λόφο βρίσκουμε την εκκλησία και το μοναστήρι της Santa Maria a Ripa, ρομανικού ρυθμού του 12ου αιώνα καθώς και την Chiesa di San Pietro Apostolo, μια εκκλησία του 11ου αιώνα με σπουδαίες τοιχογραφίες και κολυμπήθρα από λευκό μάρμαρο. Η Chiesa del Carmine είναι αφιερωμένη στους Αγίους Ιάκωβο και Φίλιππο και χτίστηκε από Καρμελίτες μοναχούς ενώ κοντά είναι και η εκκλησία και το μοναστήρι της Santa Margherita. Εκτός από τους σωζόμενους αυτούς Ναούς, στην κορυφή του λόφου υπάρχουν επίσης τα ερείπια των αρχαίων τειχών της πόλης. 

Ελεύθερος χρόνος…

Parco di Pinocchio, Collodi
Εκτός από τη χαλαρωτική εμπειρία του spa, στο Montecatini μπορεί κανείς να επιδοθεί σε shopping, να παίξει γκολφ ή τένις, να κάνει ποδηλασία ή κολύμπι και να επισκεφθεί κάποιο από τα θέατρα και τους κινηματογράφους της πόλης. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές άλλες μεσαιωνικές πόλεις για να ανακαλύψει κανείς ενώ στο Collodi, γενέτειρα του Carlo Lorenzini (εμπνευστή του γνωστού μας Πινόκιο), έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί το «Πάρκο Πινόκιο».



Διαμονή…

Grand Hotel Tettuccio, δίκλινο δωμάτιο

Το Grand Hotel Tettuccio βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, πάνω στην Viale Giuseppe Verdi και συγκεκριμένα στον αριθμό 74

Grand Hotel Tettuccio, το κτήριο εξωτερικά
Είναι τεσσάρων αστέρων, με εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο, ευρύχωρα δωμάτια με δωρεάν wi-fi, όλες τις ανέσεις και πρωινό μπουφέ. Στην πολυτελή αίθουσα που σερβίρεται το πρωινό λειτουργεί και εστιατόριο με κάθε επισημότητα. Αρκετά καλή κουζίνα αλλά φτωχές μερίδες και γευστικοί συνδυασμοί που μάλλον θα απογοητεύσουν τους καλοφαγάδες (βλ. φιλέτο με καρότα σε δυσανάλογη ποσότητα, με τα καρότα να υπερτερούν κατά πολύ!). Ασυζητητί άριστη επιλογή για τη διαμονή αλλά για φαγητό σίγουρα υπάρχουν και καλύτερες επιλογές στην πόλη… 


Grand Hotel Tettuccio, το εστιατόριο
 Κουζίνα…

Τοπική σπεσιαλιτέ της περιοχής και περιζήτητο επιδόρπιο είναι οι βάφλες!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης