Στα βήματα του Οδυσσέα: Ιθάκη

Γενέτειρα του πολυμήχανου βασιλιά Οδυσσέα των Ομηρικών επών, κίνητρο του αιώνιου ταξιδιού και σύμβολο του νόστου και της ατέρμονης αγάπης για την  πατρίδα, τραγουδισμένη ανά τους αιώνες όσο λίγοι άλλοι τόποι, η Ομηρική και Καβαφική Ιθάκη μας καλεί να την ανακαλύψουμε και έπειτα μας αφήνει να συνεχίσουμε τη ζωή μας νοσταλγώντας την για πάντα...


Βαθύ, Ιθάκη

Νιώθω πως τα λόγια είναι τόσο φτωχά για να περιγράψω την αγάπη που αισθάνομαι για αυτόν εδώ τον τόπο. Την έχω ξεχωρίσει, την έχω λατρέψει και πάντα αναφέρομαι σε αυτήν με την παραδοχή ότι είναι ίσως το ομορφότερο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μέρος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όταν αντίκρισα για πρώτη φορά τη θέα από το λόφο με τα ερείπια όπου εικάζεται ότι βρισκόταν το παλάτι του Οδυσσέα, κατάλαβα γιατί αυτός ο άνθρωπος, όσο κι αν ταξίδεψε και όσα μέρη κι αν εγνώρισε, δε δίστασε να ρισκάρει ξανά και ξανά τη ζωή του προκειμένου να επιστρέψει εδώ! Αισθάνθηκα κι εγώ, σαν άλλος Οδυσσέας, πως βρήκα έναν τόπο που να καταφέρει να με κερδίσει, να με αιχμαλωτίσει. Πως βρήκα κι εγώ επιτέλους την «Ιθάκη μου», αυτήν που κουβαλάω πάντα μέσα μου όσο μακριά κι αν έχω ταξιδέψει…


Ιερά Μονή Παναγίας των Καθαρών, Ιθάκη
Νότια της Λευκάδας και ανατολικά της Κεφαλλονιάς βρίσκεται το πέμπτο κατά σειρά μεγέθους από τα Ιόνια Νησιά. Αποτελείται από δύο χερσονήσους ενωμένες στη μέση με ισθμό και χαρακτηρίζεται από πλήθος αντιθέσεων: βράχια, ορεινοί όγκοι, καταπράσινες κοιλάδες, απομονωμένοι όρμοι, γαλήνιες ακτογραμμές, ειδυλλιακά τοπία και μονοπάτια προς εξερεύνηση. Την ημέρα ο ήλιος ανάβει τις ξερολιθιές και τη νύχτα το δροσερό αεράκι σε κάνει να ξεχάσεις εντελώς τα air-condition και την τεχνολογία. Τίποτα από αυτά δεν έχεις ανάγκη εδώ! 

Η Ιθάκη κουβαλάει μακρά ιστορική παρουσία. Πρωτοκατοικήθηκε κάπου μεταξύ 4000-3000 π.Χ. κατά τη Νεολιθική Εποχή. Μεγάλη άνθηση ωστόσο γνώρισε στη Μυκηναϊκή Περίοδο. Η τύχη της συνδέθηκε με τους εκάστοτε κατακτητές της καθώς σε διάστημα αιώνων άλλαξε πολλά χέρια, περνώντας διαδοχικά από τις πειρατικές επιδρομές στην κατοχή των Νορμανδών, των Ενετών, Τούρκων, Γάλλων, Ρώσων, ξανά Τούρκων, εκ νέου Γάλλων και μετά Άγγλων μέχρι την ένωσή της με την Ελλάδα το 1864. Την πρόοδο που συντελέστηκε κατά την αγγλική κατοχή ήρθε να αναστείλει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η εκτεταμένη μετανάστευση και ο ισχυρός σεισμός του 1953 που κατέστρεψε τα περισσότερα από τα κτήρια και ερήμωσε το νησί. Όμως η Ιθάκη κατάφερε να επιβιώσει από όλα τα χτυπήματα της τύχης και να παραμένει μέχρι σήμερα ο ίδιος, πανέμορφος και ευλογημένος από το Θεό, τόπος.

Βαθύ Ιθάκης, πανοραμική άποψη του κόλπου
Το πλοίο «Κεφαλλονιά» ξεκινά από το λιμάνι της Πάτρας και σε περίπου 3,5 ώρες φτάνει στο λιμανάκι του Πίσω Αετού, με μια ενδιάμεση στάση στη γειτονική Κεφαλλονιά. Η Σάμη απέχει μόλις 20 λεπτά απ’ τον Πισαετό. Έπειτα συνεχίζει για Βαθύ. Η Ιθάκη δεν είναι μεγάλη αλλά χρειάζεσαι όχημα αν θέλεις να τη γυρίσεις. Η μεγαλύτερη απόσταση είναι από Βαθύ μέχρι Κιόνι και ο δρόμος που ενώνει τους δύο αυτούς οικισμούς εκτείνεται σε μήκος 25 χλμ. Το οδικό δίκτυο είναι γενικά σε καλή κατάσταση και η κίνηση είναι απλά ανύπαρκτη! Ωστόσο πρέπει να προσέχουμε τους στενούς δρόμους και ειδικά αυτόν που συνδέει το Βαθύ με το Σταυρό γιατί διασχίζει το βουνό, οπότε έχει πολλές στροφές και απότομους γκρεμούς. Στην Ιθάκη οφείλεις να συμβιβαστείς με την ιδέα των back to the basics διακοπών. Αυτή είναι άλλωστε και όλη η γοητεία της! Μπορεί μεν να αναπτύσσεται ταχύτατα αλλά –ευτυχώς- δεν έχει χάσει ακόμα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη, στο νησί αυτό μπορείς να διασκεδάσεις αλλά σε χαλαρούς ρυθμούς, μπορείς να βρεις όμορφα καταλύματα αλλά όχι τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Στο Βαθύ υπάρχει υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και κάποια λίγα ATM. Υπάρχει και Κέντρο Υγείας στο Βαθύ αλλά και αγροτικό ιατρείο στο Σταυρό και στο Κιόνι. Το τελευταίο, όσες φορές έτυχε να περάσω απ’ έξω, ήταν πάντοτε κλειστό.    


Ξενοδοχείο "Νόστος", Φρίκες
Όσο γραφικό κι αν είναι το Βαθύ, η πρωτεύουσα δηλαδή του νησιού, αποφεύγω τελικά να μείνω εκεί. Καταφέρνουν να με κερδίσουν οι Φρίκες, ένας μικρός και ήσυχος παραθαλάσσιος οικισμός. Το ξενοδοχείο «Νόστος» είναι ό,τι πρέπει. Βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, στο δρόμο από το Σταυρό προς τις Φρίκες και διαθέτει πισίνα, pool bar και εστιατόριο. Δωμάτια καθαρά, ήσυχα, με τηλεόραση, ψυγείο, air-condition (αχρείαστο τελικά!) και μπαλκονάκι με θέα στην πισίνα ή στο καταπράσινο βουνό. Στην τιμή περιλαμβάνεται και το πρωινό.  

Παραλίες

Είχα στη διάθεσή μου μία εβδομάδα οπότε, πηγαίνοντας σε περίπου δύο παραλίες κάθε μέρα, κατάφερα να τις ανακαλύψω όλες και… ιδού, σας παραθέτω τις εντυπώσεις μου!

Σκίνος


Παραλία Σκίνος

Κατ’ εμέ, η καλύτερη παραλία του νησιού και με διαφορά! Καταπράσινα νερά, ολοκάθαρα. Είναι μόλις μια στενή λωρίδα γης καλυμμένη με πολύχρωμα βοτσαλάκια και με δέντρα που φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα παρέχοντας άφθονη σκιά. Ήσυχη, χωρίς πολύ κόσμο. Μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο. Σε περίπου 3 χλμ. απόσταση από το Βαθύ, συναντούμε μια μικρότερη παραλία με περισσότερο κόσμο και με το μακάβριο όνομα… Μνήματα (ή Μηνύματα). Δεν μας ενθουσιάζει, οπότε συνεχίζουμε ακολουθώντας το χωματόδρομο που μας οδηγεί κατευθείαν στον Σκίνο. Δεν είναι τυχαίο, φαντάζομαι, που αυτήν την παραλία έχουν προτιμήσει κατά το παρελθόν όλοι οι διάσημοι αστέρες, από Madonna μέχρι Monica Bellucci, για να απομονωθούν και να ευχαριστηθούν τα ελληνικά νερά του Ιονίου

Αφάλες 


Παραλία Αφάλες
Στο βόρειο τμήμα του νησιού, με βαθιά και παγωμένα νερά αλλά γαλάζια και πεντακάθαρα. Βότσαλα, γκρεμοί που προσφέρουν προστασία από τον ήλιο και θέα προς τη Λευκάδα. Η βασική παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να κατευθυνθούν προς τα αριστερά, να σκαρφαλώσουν στα βράχια και να ανακαλύψουν δύο διαδοχικές μικρότερες παραλίες. Στην τρίτη στη σειρά απολαύσαμε το μπάνιο μας σε πλήρη απομόνωση, λες και ήμασταν οι μοναδικοί άνθρωποι στον πλανήτη.       

Σαρακήνικο


Παραλία Σαρακήνικο
Σε απόσταση περίπου 3,5-4 χλμ. από το Βαθύ βρίσκουμε το Σαρακήνικο. Αποτελείται από δύο όρμους. Ο πρώτος είναι ένα γραφικό λιμανάκι που φιλοξενεί ψαροκάικα και απλωμένα δίχτυα των ψαράδων. Στα δεξιά ξεκινά ένα μικρό μονοπάτι που μας οδηγεί στον δεύτερο όρμο. Παλαιότερα ήταν παραλία γυμνιστών, τώρα παρέες νέων στήνουν τις σκηνές τους κάνοντας ελεύθερο camping, αγνοώντας τη σχετική απαγορευτική πινακίδα του Δήμου. Μαγευτική παραλία με καταπράσινα νερά και βότσαλο.       


Γιδάκι 


Παραλία Γιδάκι
Η πολυφωτογραφημένη και ξακουστή φίρμα του νησιού! Κατά τη γνώμη μου, κατώτερη της φήμης της και αυτό όχι επειδή δε διαθέτει φυσική ομορφιά. Εδώ επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η υπερβολική έκθεση και τουριστική εκμετάλλευση οδηγεί μοιραία σε αλλοίωση της φυσικής ομορφιάς. Πρόκειται για μια τεράστια παραλία με λευκά βότσαλα, γαλάζια νερά και καντίνα για τα απαραίτητα, αλλά μαζεύει υπερβολικά πολύ κόσμο! Ολόκληρα σκάφη καταφθάνουν ως εδώ από τη Λευκάδα και την Κεφαλλονιά και αδειάζουν ορδές τουριστών δίχως κανέναν σεβασμό στο περιβάλλον. Εννοείται πως επιβάλλεται να πάτε κι εσείς, δοκιμάστε όμως καλύτερα σε ώρες που δεν έχει τόσο κόσμο, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. 


Μονοπάτι που ενώνει Σκίνο-Γιδάκι
Σκίνος, όπως φαίνεται από το μονοπάτι
Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος από το Λιμεναρχείο στο Βαθύ, αν όμως αγαπάτε την πεζοπορία και τη φύση θα σας πρότεινα να προτιμήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία του Σκίνου. Η ομορφιά της διαδρομής είναι απείρως μεγαλύτερη από ότι της ίδιας της παραλίας. Περίπου μισή ώρα περπάτημα σε ένα καταπράσινο τοπίο, βλέποντας τη θάλασσα να ξεπροβάλλει δειλά μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων… Σκέτη μαγεία!   

 Πόλις


Παραλία Πόλις

Σε απόσταση 3 χλμ. από το Σταυρό, η παραλία αυτή, που διαθέτει καντίνα και ξαπλώστρες, είναι ένα λιμανάκι με πολλές ψαρόβαρκες. Διαθέτει καθαρά νερά όμως χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί στα ανοιχτά συνηθίζουν να αράζουν γιοτ και να χύνουν τα λύματά τους. 

Άγιος Ιωάννης


Παραλία Άγιος Ιωάννης
Ο οικισμός του Αγ. Ιωάννη βρίσκεται στο δρόμο από τη Λεύκη προς το βόρειο τμήμα της Ιθάκης και διαθέτει την ομώνυμη μεγάλη και βοτσαλωτή παραλία. Συμπαθητική παραλία, θέα προς την Κεφαλλονιά, βαθιά νερά αλλά και αρκετός κόσμος.    

Φιλιατρό

Η πιο οργανωμένη παραλία του νησιού, σε κοντινή απόσταση από το Σαρακήνικο. Καντίνα, ξαπλώστρες, ομπρέλες και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Πολυκοσμία, φασαρία αλλά όμορφα νερά.  


Παραλία Φιλιατρό

Δεξιά (ή Δεξά) και Λούτσα

Γαλάζια σημαία, ναυαγοσώστης, σκιά από ελαιόδεντρα που φτάνουν μέχρι την παραλία και εύκολη πρόσβαση… Λόγοι αρκετοί για να τις κάνουν εξαιρετικά δημοφιλείς σε οικογένειες! Καλύτερα να τις αποφύγετε αν ανήκετε σε αυτούς που απεχθάνονται τη βαβούρα και τα θορυβώδη παιδάκια... 

Μπροστά Αετός

Παραλία Μπροστά Αετός
Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τα βόρεια του νησιού και είναι προστατευμένη από τους ανέμους. Την προτιμούν κυρίως ντόπιοι και ηλικιωμένοι. 

Πίσω Αετός

Διαμετρικά αντίθετη παραλία από τον Μπροσταετό. Δεν αποτελεί και την καλύτερη επιλογή. Στην αριστερή πλευρά αράζουν τα ferry από Σάμη και Πάτρα ενώ είδαμε ως και νεκρά ψάρια να επιπλέουν στην επιφάνεια... Δύο βασικοί λόγοι που αρκούν για να την αποφύγετε, έτσι δεν είναι; 

Στο δρόμο που συνδέει τις Φρίκες με το Κιόνι θα βρείτε αρκετούς μικρούς κολπίσκους για βουτιές. Εύκολη πρόσβαση, αρκεί μόνο να κατεβείτε τα σκαλοπάτια από τον κεντρικό δρόμο. Μια καλή πρόταση είναι να ενοικιάσετε βάρκα και να εξερευνήσετε μόνοι σας τις κρυμμένες ομορφιές του νησιού. Εναλλακτικά, ο Πίσω Αετός και οι Φρίκες συνδέονται μέσω ferry με το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς, τον Αστακό αλλά και το Νυδρί και τη Βασιλική της Λευκάδας. Αξιοποιήστε τη δυνατότητα αυτή, αν έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας. Αν όχι, είναι απλώς χάσιμο χρόνου καθώς η Ιθάκη είναι ασυζητητί ομορφότερη!  

Οικισμοί

Το γραφικό λιμανάκι στο Κιόνι
Με αφετηρία την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, ανεβαίνουμε στο ορεινό Περαχώρι με τα όμορφα ταβερνάκια και την υπέροχη θέα. Απομακρυνόμενοι προς Βορρά, συναντούμε το Σταυρό, βασικό κόμβο για τις εξορμήσεις μας σε όλους τους άλλους οικισμούς του νησιού. Από εδώ μπορούμε να αρχίσουμε την εξερεύνηση του ορεινού τμήματος. Μέσα από μια γοητευτική διαδρομή γεμάτη βουνά και κοιλάδες και αφού έχουμε διασταυρωθεί σε αρκετά σημεία με κοπάδια από κατσίκια, φτάνουμε στην κορυφή του όρους Νήριτο όπου βρίσκουμε το σχεδόν απομονωμένο χωριό Ανωγή με την παλαιά εκκλησία της Παναγίας. Οι φυσιολάτρες πεζοπόροι μπορούν να φτάσουν στην Ανωγή και από ένα παλιό μονοπάτι που ξεκινά από το Κιόνι και κάποτε το χρησιμοποιούσαν τα γαϊδουράκια.

Κιόνι, Ιθάκη
Έχοντας πάντα ως αφετηρία μας τον Σταυρό, μπορούμε να προσεγγίσουμε και τους υπόλοιπους σημαντικούς οικισμούς του βόρειου τμήματος: τις Φρίκες με το ήσυχο λιμανάκι, το πιο «κοσμοπολίτικο» Κιόνι με τα αραγμένα γιοτ, τα παραδοσιακά σπιτάκια και τους ολάνθιστους μοσχομυριστούς κήπους, την Εξωγή και τον Πλατρειθιά. Εκεί κοντά βρίσκεται και η φυσική πηγή του Καλάμου που, σύμφωνα με το μύθο, όποιος πιει από το νερό της θα επιστρέφει πάντα στην Ιθάκη. 




Αξιοθέατα

Σ΄αυτήν την κατηγορία έχουμε αρκετά να πούμε! Η Ιθάκη δεν είναι μόνο παραλίες και φαγητό. Έχει, όπως είπαμε, μακραίωνη ιστορία και σημαντική παρουσία από την αρχαιότητα ακόμη. Φυσικά τα περισσότερα αξιοθέατα έχουν άμεση σχέση με τον Οδυσσέα και κατ’ επέκταση με τον Όμηρο. Απ’ ότι είχα προσέξει τότε, κάποιος τοπικός Σύλλογος διοργάνωνε περίπατο στα «χνάρια του Ομήρου» που μεταξύ άλλων περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Πηλικάτων και το μουσείο του Σταυρού. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο ισχύει ακόμα...

Τα top-10 αξιοθέατα της Ιθάκης:

1. Η Σχολή του Ομήρου (ή το Παλάτι του Οδυσσέα)

Τα ερείπια του παλατιού του Οδυσσέα
Βρισκόμαστε στην περιοχή των Πηλικάτων, λίγο έξω από το Σταυρό και την Εξωγή. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι γνωστός με την ονομασία «Σχολή του Ομήρου» και η είσοδος στο χώρο των ανασκαφών είναι ελεύθερη. Αφού περιηγηθούμε για λίγο τριγύρω, ανεβαίνουμε στο ψηλότερο σημείο του λόφου και βρίσκουμε τα ερείπια του αρχαίου παλατιού. Μια σημαντική μερίδα ερευνητών τοποθετεί σε αυτό ακριβώς το σημείο το παλάτι του θρυλικού Οδυσσέα. Στην υπόθεση αυτή κατέληξαν μετά από μελέτη του Ομήρου, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά τη θέα από το παλάτι του πολυμήχανου Θιακού βασιλιά. 


Η θέα από το παλάτι του Οδυσσέα
Το βουνό Νήριτος, το βουνό της Εξωγής και ο Μαρμακάς αφήνουν να φανούν οι τρεις θάλασσες: δυτικά το κανάλι Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, βόρεια οι Αφάλες και ανατολικά οι Φρίκες. Τα σημεία αυτά ταιριάζουν πολύ με την περιγραφή που μας δίνει ο Όμηρος. Στεκόμαστε κάμποση ώρα εκεί ατενίζοντας μακριά τον ορίζοντα. Κάπου ανάμεσα στη θαλασσινή αύρα και τους ήχους των τζιτζικιών καλούμαστε να αναμετρηθούμε με τις σκέψεις μας. Ο πόθος του ταξιδιού αντιμάχεται με την αγάπη για την πατρίδα και είναι αυτό το σημείο που ταυτιζόμαστε επακριβώς με τον Οδυσσέα, το διαχρονικό Έλληνα ταξιδευτή, που μας ανοίγει το δρόμο της αιώνιας περιπλάνησης αλλά και της αιώνιας επιστροφής. Μία προτομή του Οδυσσέα βρίσκουμε στην πλατεία του Σταυρού. Δίπλα στα Πηλικάτα και στο χωματόδρομο προς την Ανωγή, οι αρχαιολόγοι εντοπίζουν τη Μελάνδρυνο Πηγή, από την οποία (σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία) ήπιε νερό ο τυφλός Όμηρος και ξαναβρήκε το φως του. 

2. Η Σπηλιά του Λοΐζου και το Σπήλαιο των Νυμφών

Η Σπηλιά του Λοΐζου
Στα δεξιά της παραλίας Πόλις, μια ταμπέλα δείχνει το δρόμο για τη Σπηλιά του Λοΐζου. Το σύντομο μονοπάτι οδηγεί στην καταποντισμένη πια σπηλιά όπου βρέθηκε η μοναδική γραπτή μαρτυρία σχετικά με την ύπαρξη του Οδυσσέα: ένα θραύσμα γυναικείας μάσκας από πηλό που χρονολογείται από τον 1ο ή 2ο αιώνα π.Χ. και φέρει την επιγραφή «Ευχήν Οδυσσεί»

Το Σπήλαιο των Νυμφών βρίσκεται λίγο έξω από το Βαθύ και προς Βορρά. Εικάζεται ότι πρόκειται για το Ομηρικό Σπήλαιο στο οποίο ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα των Φαιάκων κατά την επιστροφή του στο νησί. Δυστυχώς όταν πήγαμε δεν ήταν επισκέψιμο. Ελπίζω εσείς να σταθείτε περισσότερο τυχεροί!  

3. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Αλαλκομεναί

Η αρχαία πόλη τοποθετείται περί τα 6 χλμ. δυτικά από το Βαθύ, στο δρόμο για τον Πίσω Αετό. Πάνω στο βουνό υπάρχουν τα ερείπια από Κυκλώπεια Τείχη και μια αρχαία εγκατάσταση την οποία ορισμένοι μελετητές ταυτίζουν με το πραγματικό παλάτι του Οδυσσέα

4. Τα Μουσεία

Μουσείο, Βαθύ
Στο Βαθύ ανακαλύπτουμε τρία ενδιαφέροντα μουσεία: το Ναυτικό, το Αρχαιολογικό που φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στον Αετό και το Λαογραφικό που μας προσφέρει σημαντική ενημέρωση για τη ζωή στο νησί. Ένα μικρό Αρχαιολογικό μουσείο έχει δημιουργηθεί και στον Σταυρό χάρη στις προσπάθειες και το μεράκι των κατοίκων. Εδώ εκτίθενται τα ευρήματα από το Σπήλαιο του Λοΐζου και από τις ανασκαφές στα Πηλικάτα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αγγεία και τα πήλινα ειδώλια ζώων που προέρχονται από τον Πρωτοελλαδικό οικισμό, τη Μεσοελλαδική περίοδο αλλά και από τους Ύστερους Μυκηναϊκούς χρόνους


5. Η Ιερά Μονή της Παναγίας των Καθαρών

Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών
Το Μοναστήρι βρίσκεται στην κορυφή του όρους Νήριτο και η θέα που προσφέρει προς τον κόλπο στο Βαθύ και την απεραντοσύνη του πελάγους είναι ασύλληπτη! Χτίστηκε το 1696 και φιλοξενεί την ιερή θαυματουργή εικόνα της Παναγίας των Καθαρών. Το προσωνύμιο αυτό δόθηκε στην Παναγία γιατί η εικόνα της βρέθηκε μέσα στα «καθαρά», δηλαδή στα χαμόκλαδα που συνηθίζουν να καίνε οι ντόπιοι για να καθαρίσει ο τόπος. Φτάνουμε ως εδώ ακολουθώντας το δρόμο από Βαθύ προς Ανωγή. Στις 8 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στη Μονή πανηγύρι.  

6. Η Εκκλησία του Σωτήρος και η κατοικία Τζουγανάτου στο Σταυρό

Η κεντρική εκκλησία του χωριού Σταυρός είναι ο Ιερός Ναός του Σωτήρος. Ο εορτασμός της 5ης και 6ης Αυγούστου γίνεται αφορμή για να λάβει χώρα εδώ το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού που περιλαμβάνει φαγητό, κρασί και χορό μέχρι πρωίας. Στο ίδιο χωριό, ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης παρουσιάζει η λεγόμενη κατοικία Τζουγανάτου, κατασκευασμένη κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας

7.  Το Μενίρ του Αρακλή

Το μενίρ του Αρακλή
Από την Ανωγή παίρνουμε το δρόμο προς το ελικοδρόμιο. Στο δεξί χέρι παρατηρούμε μια ταμπέλα, συνεχίζουμε με τα πόδια και σύντομα συναντούμε έναν περιφραγμένο χώρο με μια πρόχειρη ξύλινη πινακίδα που μας ενημερώνει ότι μέσα θα βρούμε το «μενίρ του Αρακλή». Ανοίγουμε τη σκουριασμένη καγκελόπορτα. Καθώς μπαίνουμε, κοιτάζουμε ψηλά και ανάμεσα από τις ελιές διακρίνουμε τους περίεργους ογκόλιθους που υψώνονται προς τον ουρανό. Μεγαλύτερο από όλους είναι το τεράστιο Μενίρ που πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Ηρακλή.   




8. Οι Ανεμόμυλοι

Φρίκες, το γραφικό λιμανάκι όπως φαίνεται από τον ανεμόμυλο
Η είσοδος στον κόλπο του Κιονιού κοσμείται από τρεις -ερειπωμένους πια- ανεμόμυλους που πρωταγωνιστούσαν στη ζωή του τόπου τον καιρό της μεγάλης παραγωγής σιταριού. Άλλοι δύο ανεμόμυλοι στέκουν στα αριστερά και δεξιά του λιμανιού στις Φρίκες ενώ ακολουθώντας το χωμάτινο μονοπάτι που θα βρείτε σχεδόν απέναντι από το ξενοδοχείο «Νόστος» μπορείτε να ανεβείτε στον λοφίσκο, να φτάσετε στον ένα ανεμόμυλο και να απολαύσετε την ησυχία και την πολύ όμορφη θέα. 


9.  Το Λαζαρέτο

Το Λαζαρέτο

Το Λαζαρέτο είναι το μικροσκοπικό νησάκι μέσα στον κόλπο στο Βαθύ. Βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού και ονομάζεται επίσης νησάκι του Σωτήρος από το ομώνυμο εκκλησάκι που είναι χτισμένο πάνω του. Στο παρελθόν λειτουργούσε ως τόπος καραντίνας (λοιμοκαθαρτήριο) αλλά και ως φυλακή (εδώ είχε φυλακιστεί ο μεγάλος αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης, Οδυσσέας Ανδρούτσος). Σήμερα είναι κατάφυτο από πεύκα και προσφέρεται για όμορφους περιπάτους.  

10. Ο αγρός του Λαέρτη  

Ο αγρός του Λαέρτη
Η ελιά, δέντρο συνυφασμένο άρρηκτα με την ιστορία του τόπου μας, τροφοδοτεί με τους καρπούς της τους κατοίκους της Ιθάκης από αρχαιοτάτων χρόνων. Στους πρόποδες του όρους Νήριτος τοποθετείται από τους μελετητές ο περίφημος Αγρός του Λαέρτη, πατέρα του βασιλιά Οδυσσέα. Τα γέρικα κορμιά των δέντρων στέκονται όρθια σαν ταπεινά γλυπτά αιώνων. Από τους μικρούς μαύρους καρπούς τους παράγεται μια ξεχωριστή ποικιλία θιακού λαδιού.


Κουζίνα

Τραπεζάκια πλάι στο κύμα, Φρίκες
Η Ιθάκη είναι ο ιδανικός προορισμός για τους ταξιδιώτες που αγαπούν το καλό φαγητό. Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι αρκετά λογική και η Ιθάκη μπορώ να πω ότι  δεν συγκαταλέγεται στα ακριβά νησιά. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε τα εξής μαγαζιά: 

«Συμπόσιο»

Καταπληκτικό το σαβόρο και η επτανησιακή μακαρονάδα. Ρωτήστε αν υπάρχει το πιάτο της Νόνας (συνταγή της γιαγιάς για χοιρινό με λαχανικά εποχής, σταφίδες και κατσικίσιο τυρί) γιατί δεν το φτιάχνουν κάθε μέρα. 
Στο λιμανάκι στις Φρίκες 
Ψαροταβέρνες, Φρίκες

«Πηνελόπη» 

Δοκιμάσαμε παραδοσιακή τσερέπα, αστακομακαρονάδα και κακκαβιά και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. 
Βρίσκεται επίσης στο λιμανάκι στις Φρίκες.  

«Τσιριμπής» 

Αν για εσάς ο ορισμός του καλοκαιριού περιλαμβάνει απαραίτητα ένα τραπεζάκι μέσα στη θάλασσα (να τρώτε, ας πούμε, και να βουτάτε τα πόδια στο νερό), ούζο και ολόφρεσκο ψαράκι, τότε η ταβέρνα του Τσιριμπή είναι η απόλυτη επιλογή! Ήσυχο και πανέμορφο σημείο με θέα στον κόλπο στο Βαθύ. Ασυναγώνιστη η κοτόπιτα (γενικώς οι χειροποίητες πίτες) αλλά και η ποικιλία ψαριών ψημένα στα κάρβουνα και γεμισμένα με σκορδάκι. 
Λίγο έξω από το Βαθύ, στο δρόμο προς Λούτσα


Ψαροταβέρνα "Τσιριμπής"

Εστιατόριο "Χάνι"

«Χάνι»

Κουζίνα που τέρπει τον ουρανίσκο και μεγάλη ποικιλία επιλογών. Κρεατικά, ψαρικά, σαλάτες, μακαρονάδες, πίτες, υπέροχα γλυκά και προσεγμένα κρασιά. Το κατσικάκι κλέφτικο αποτελεί σίγουρη επιλογή. Εξυπηρετικό προσωπικό, πάντα με το χαμόγελο. Οι τιμές εδώ είναι λιγάκι τσιμπημένες αλλά η κουζίνα σε συνδυασμό με το σημείο που βρίσκεται κάνουν όλη τη διαφορά. Πάνω στο λόφο και με τραπέζια στο μπαλκόνι που προσφέρουν απίστευτη θέα στο Βαθύ. 
Στο δρόμο από Βαθύ προς Σταυρό.

Ταβέρνα "Μπόζος"
«Μπόζος»

Η οικονομική επιλογή για σπιτικά μαγειρευτά με μεράκι.  Ήσυχο και παραδοσιακό ταβερνάκι. Καλύτερα να ρωτήσετε τα προσφερόμενα πιάτα κάθε ημέρας καθώς ορισμένα από όσα αναγράφονται στον κατάλογο δεν θα τα βρείτε πάντα. 
Στο στενό του λαογραφικού μουσείου στο Βαθύ.  

Διασκέδαση

Beach bars με μουσική στη διαπασών, μπαράκια και clubbing μέχρι το πρωί, ξέφρενοι ρυθμοί... Αν πραγματικά αναζητάτε κάτι τέτοιο τότε, λυπάμαι, αλλά θα το βρείτε σε κάποιο άλλο νησί! Η Ιθάκη έχει τους δικούς της ρυθμούς. Είναι πιο ήσυχη, ενδείκνυται για ξεκούραση, χαλάρωση και άδειασμα του μυαλού από τα πολλά-πολλά. Το Βαθύ συγκεντρώνει τις περισσότερες καφετέριες και μπαράκια για να απολαύσει κανείς τον καφέ ή το ποτό του. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι αρκετά περιορισμένα. Ξεκινάμε από τη «Μαργαρίτα» στο Σταυρό για γλυκό. Εδώ δοκιμάζουμε το παραδοσιακό ροβανί της Ιθάκης, φτιαγμένο από ρύζι, μέλι και λάδι. Πίνουμε καφέ στο «Χάνι», στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εστιατορίου που λειτουργεί ως καφετέρια και απολαμβάνουμε το ονειρικό ηλιοβασίλεμα. Στο «Sunset», επίσης στο Σταυρό, εκμεταλλευόμαστε την ησυχία και το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον όμορφο κόλπο της παραλίας Πόλις για να φάμε παγωτό και να πιούμε ένα πρώτο ποτάκι. Έπειτα, κατεβαίνουμε ως το Κιόνι και καθόμαστε πλάι στη θάλασσα, στο συμπαθητικό μπαράκι «Spavento». Τα cocktails του αποτελούν πειραματισμό για τους τολμηρούς. Τουλάχιστον τότε που πήγαμε εμείς, γιατί τώρα μπορεί και να έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Ποτάκι λοιπόν (σε μπουκάλι κατά προτίμηση) και αφηνόμαστε στη γαλήνη του μέρους. Όσο το σκέφτομαι πάντως, η ιδανική βραδιά μάλλον περιλαμβάνει χαλαρωτικό ποτό και τουρνουά τάβλι με την παρέα στο pool bar του ξενοδοχείου «Νόστος». Εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης, τα πανηγύρια! Ο Αύγουστος προσφέρει αρκετές ευκαιρίες. Κόσμος, φαγητό, κρασί και χοροί μέχρι το πρωί. Τι παραπάνω να ζητήσεις από ένα τέτοιο νησάκι πέρα από ένα καθαρά παραδοσιακό ελληνικό γλέντι;

Αγορές

Ντόπιο κρασί, λάδι και παραδοσιακά γλυκά, με γνωστότερο όλων το ροβανί, μπορείτε να προμηθευτείτε από την Ιθάκη. Οι Φρίκες και το Κιόνι διαθέτουν μικρά συμπαθητικά μαγαζάκια με τουριστικά είδη και αναμνηστικά, ενώ τα περισσότερα καταστήματα είναι συγκεντρωμένα στο Βαθύ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης