Ο Παράδεισος βρέθηκε στη γη και συγκεκριμένα… στους Αρκιούς!


Παραλία Τηγανάκια, Αρκιοί

Είναι φθινόπωρο και εσύ ασφυκτιάς στο γραφείο περιμένοντας πότε θα ξανάρθει το καλοκαίρι για να πάρεις την πολυπόθητη άδεια. Κλείνεις για λίγο τα μάτια και ονειρεύεσαι πώς θα ήταν ο Παράδεισος, αν βρισκόταν σε τούτη τη γη…

Σαν μια ξανθή αμμουδιά, τον οραματίζεσαι, αδειανή από πολύ κόσμο, με καταγάλανα και δροσερά νερά. Με έναν ουρανό ανέφελο και έναν ήλιο λαμπερό και εκτυφλωτικό. Αναρωτιέσαι αν υπάρχει ένας τέτοιος τόπος… Κι όμως, υπάρχει! Και βρίσκεται στους Αρκιούς! Τι είναι οι Αρκιοί (ή Αρκοί); Ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών στα Δωδεκάνησα που διοικητικά ανήκουν στην Πάτμο. Με μόνιμο πληθυσμό γύρω στους 40 κατοίκους, ένας τόπος παρθένος ακόμα τουριστικά και με λίγα καταλύματα που θα πρέπει να φροντίσεις από νωρίς να κλείσεις δωμάτιο. 

Blue Lagoon, Αρκιοί
Τα τελευταία χρόνια αρχίζουν και τα ανακαλύπτουν οι «σκαφάτοι» αλλά και τα τουριστικά καΐκια που φέρνουν κόσμο μόνο για λίγες ώρες κι έτσι τον Αύγουστο δεν μπορείς να ζήσεις στο έπακρο όλη αυτή τη μαγεία της απομόνωσης και της φυγής από τον πολιτισμό που υπόσχονται τα νησάκια αυτά. 
Δύο μικροί οικισμοί, το λιμάνι και το Πάνω Χωριό, συγκεντρώνουν τους ελάχιστους κατοίκους. Με μόλις 15 λεπτά περπάτημα, φτάνεις στην κορυφή του λόφου με το μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς της Παντάνασσας και την υπέροχη θέα. Με μία ώρα πεζοπορία φτάνεις στο ανεξερεύνητο ακόμα σπήλαιο με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Τα ερείπια του Κάστρου χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ το 1087 που ο Όσιος Χριστόδουλος έγινε κάτοχος της Πάτμου, οι Αρκιοί χρησίμευσαν ως βοσκοτόπι και αγρόκτημα της Μονής. Το μεγαλύτερο μέρος της γης ανήκει μάλιστα μέχρι και σήμερα στη Μονή της Πάτμου.  
Αναζητάς απεγνωσμένα τα Τηγανάκια, την πιο γνωστή παραλία του νησιού. Μισή αμμουδερή και μισή με βότσαλο. Αφήνεις πίσω σου τον οικισμό και περπατάς για 45 λεπτά με αβέβαιο προορισμό καθώς μονοπάτι δεν υπάρχει, παρά μόνο μια ταμπέλα που σε οδηγεί ως εκεί. Αξίζει και με το παραπάνω! Βουτάς στα πιο υπέροχα νερά που έχεις δει ποτέ σου… 

Αρκιοί

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης