«Κουρσάρικη βραδιά» στην Πάρο και «Ηφαίστεια» στη Σαντορίνη: Δύο μοναδικά έθιμα που συναρπάζουν…

23 Αυγούστου στη Νάουσα της Πάρου. Οι ετοιμασίες στο γραφικό λιμανάκι έχουν ολοκληρωθεί για να λάβει χώρα ένα εντυπωσιακότατο έθιμο, η λεγόμενη Κουρσάρικη Βραδιά!
Η ιστορία θέλει τον φοβερό πειρατή Μπαρμπαρόσα και τους άντρες του να επιχειρούν επιδρομή στο νησί το 1537 κατά την οποία έκλεψαν τις γυναίκες των ντόπιων. Οι Ναουσαίοι έδωσαν σκληρή μάχη και κατάφεραν να τις απελευθερώσουν και να τις πάρουν πίσω. Οι πειρατές, επί σειρά ετών, συνήθιζαν να κάνουν ανάλογες επιδρομές και οι κάτοικοι για να ξορκίσουν τις μνήμες από αυτό το οδυνηρό παρελθόν καθιέρωσαν το έθιμο της αναπαράστασης της εισβολής των κουρσάρων στο νησί. Τα δρώμενα έχουν ως εξής: Οι άντρες, ντυμένοι ως κουρσάροι, έρχονται με καΐκια από τη θάλασσα κρατώντας φωτοβολίδες και πυρσούς με φωτιά. Βγαίνουν στο λιμανάκι και ξεκινούν να κυνηγάνε τις γυναίκες στα γύρω στενάκια για να τις κλέψουν. 

Στο τέλος πέφτουν πυροτεχνήματα και ακολουθούν κεράσματα προς τους θεατές με χταπόδι, μαριδάκι και σούμα, ενώ ζωντανή μουσική και τοπικά χορευτικά συγκροτήματα αναλαμβάνουν να μεταδώσουν το κέφι σε όλους τους παρευρισκόμενους.  



Μια μέρα μετά, στις 24 Αυγούστου, στα Φηρά της Σαντορίνης πραγματοποιείται η γιορτή των «Ηφαιστείων». Πρόκειται για μια άκρως θεαματική αναπαράσταση της «Μινωικής Έκρηξης», της μεγαλύτερης στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Υπάρχει σενάριο, ειδικά ηχητικά εφέ και βεβαίως οι προετοιμασίες για την εκδήλωση ξεκινούν πολύ καιρό νωρίτερα, ώστε τη μέρα αυτή ο Δήμος να τα έχει όλα έτοιμα, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα φαντασμαγορικό θέαμα που προκαλεί δέος. Ο ουρανός φωτίζεται από χιλιάδες πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, που σε συνδυασμό με εκκωφαντικούς θορύβους, δίνουν την εντύπωση μιας πραγματικής έκρηξης ηφαιστείου. Παράλληλα, στη θάλασσα απλώνεται ένα έντονο κόκκινο χρώμα που θυμίζει τη λάβα που κυλάει. Οι εορτασμοί κορυφώνονται με μουσικές εκδηλώσεις  και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης