Weekend στα Τρίκαλα Κορινθίας...

Ηλιοβασίλεμα στην Ορεινή Κορινθία
Καταπράσινα τοπία, πανέμορφες διαδρομές για οδήγηση, ήσυχα χωριουδάκια, παρθένα φύση... Και όλα αυτά σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Τα Τρίκαλα Κορινθίας εξελίσσονται σε must προορισμό για τα χειμωνιάτικα σαββατοκύριακά μας! Εδώ δεν υπάρχουν πολλά αξιοθέατα για να επισκεφθεί κανείς. Εδώ συναντιούνται οι λάτρεις της φύσης και της ηρεμίας, οι λάτρεις των σπορ, της πεζοπορίας, της οδήγησης αλλά και του καλού φαγητού και του γνήσιου χειμωνιάτικου σκηνικού που περιλαμβάνει απαραίτητα αναμμένο τζάκι και κόκκινο κρασί.

Τρία χωριά απαρτίζουν τα Τρίκαλα Κορινθίας: τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα. Ακολουθούμε τις πινακίδες από Ξυλόκαστρο και έπειτα από μια όμορφη διαδρομή γεμάτη στροφές ανεβαίνουμε προς το όρος Ζήρεια και συναντάμε διαδοχικά τα τρία μικρά χωριά. 

Ορεινή Κορινθία
Τρεχούμενα νερά, πλατάνια, καστανιές, καρυδιές, δρυς και καθαρός αέρας συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για περίπατο, πεζοπορία, ορειβασία. Υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο για όσους αγαπούν το σκι. Αυτό είναι όμως μόνο η αρχή... Έχοντας σαν βάση μας τα Τρίκαλα μπορούμε να εξερευνήσουμε ολόκληρη την Ορεινή Κορινθία ανακαλύπτοντας πανέμορφες διαδρομές μέσα στο πράσινο και ενδιαφέροντα χωριά, όπως το κεφαλοχώρι της Γκούρας (τόπος καταγωγής μου εκ γιαγιάς), ένα «μπαλκόνι» με θέα στο λεκανοπέδιο του Φενεού. Τοπία απόλυτης γαλήνης και ηρεμίας. Στο σημείο τομής της Ιστορίας με τη Μυθολογία βρίσκουμε τη λίμνη Στυμφαλία, όπου σύμφωνα με το Μύθο διαδραματίστηκε ο έκτος άθλος του Ηρακλή με την εξόντωση των Στυμφαλίδων Όρνιθων, των τρομερών εκείνων ανθρωποφάγων πουλιών.

Λίμνη Δόξα

Το Φράγμα
Το ομορφότερο όμως σημείο του ταξιδιού μου είναι η ονειρική λίμνη Δόξα στον Φενεό.

Άγιος Φανούριος
Σε περίπου δέκα λεπτά απόσταση από τη Γκούρα, μέσα σε ένα δάσος από μαυρόπευκα, η τεχνητή λίμνη Δόξα δημιουργήθηκε μόλις το 1998 με την κατασκευή του φράγματος.

Σε μια στενή λωρίδα γης που προεκτείνεται μέσα στη λίμνη βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Αξίζει μια επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, παρόλο που σε ώρες και μέρες αιχμής είναι αμφίβολο αν θα βρείτε να παρκάρετε ή αν θα καταφέρετε έστω να πλησιάσετε, καθώς ο δρόμος είναι στενός και γεμίζει εύκολα από αυτοκίνητα και πούλμαν. Μην παραλείψετε να αγοράσετε γλυκό τριαντάφυλλο που φτιάχνεται στη Μονή. 

Εκκλησάκι Αγ. Φανουρίου στη Λίμνη Δόξα

Διαμονή

Στα Μεσαία Τρίκαλα, ο παραδοσιακός ξενώνας «Χελυδορέα» προσφέρεται για άνετη διαμονή σε καθαρά και ευρύχωρα δωμάτια από πέτρα και ξύλο. Υπέροχη θέα στους καταπράσινους λόφους, ρομαντική ατμόσφαιρα και πετρόχτιστα τζάκια. Προτιμήστε τη junior σουίτα που έχει και σοφίτα. 

Hotel Ηλιοβασίλεμα
Για κάτι λιγότερο παραδοσιακό αλλά με όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου καταλύματος, το «Hotel Ηλιοβασίλεμα», επίσης στα Μεσαία Τρίκαλα, διαθέτει μεγάλα δωμάτια, κρεβάτια με ουρανό, μπαλκόνι με θέα και μπάνια πλήρως εξοπλισμένα. Στους κοινόχρηστους χώρους συγκαταλέγονται εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα συνεδρίων, γυμναστήριο και πισίνα.    



Κουζίνα 

Μιλάμε για ορεινό προορισμό, οπότε τι καλύτερο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς εκτός από... κρεατοφαγία! Στην Ταβέρνα «Το Αγνάντι» μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα -όπως μαρτυρά το όνομα του μαγαζιού- αλλά και ψητά, μαγειρευτά και παραδοσιακές συνταγές. Κοντοσούβλι, παϊδάκια, σπετζοφάι, μπεκρή μεζέ είναι λίγες από τις επιλογές σας. Για φρέσκα κρεατικά δικής του παραγωγής, ανεβείτε στα Άνω Τρίκαλα και συγκεκριμένα «Στου Δεκλερή». Κρέατα στα κάρβουνα και στη σούβλα, πίτες και δικό τους κρασί. Άπαιχτο το πιάτο με τα συκωτάκια λαδορίγανη. 

Φενεός και Λίμνη Δόξα
Αναζητώντας κάτι πιο ιδιαίτερο, έφτασα στο διάσημο πλέον «Κουτούκι του Στάικου» στο Φενεό. Ο Δημήτρης Στάικος, σωματοφύλακας κάποτε της Liz Taylor, έπειτα από μια μακρά πορεία στη διάρκεια της οποίας γνώρισε τους πιο πλούσιους και διάσημους ανθρώπους παγκοσμίως, αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να δημιουργήσει αυτό τον ατμοσφαιρικό χώρο, μέσα στο δάσος και με θέα στη λίμνη Δόξα. Το μενού περιλαμβάνει από κυνήγι, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, ελάφι μέχρι κόκορα, μαγειρευτά και μεζέδες. Τα πιάτα πειραματίζονται με υλικά όπως τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, σε εμπνευσμένους συνδυασμούς  με διάφορα κρεατικά. 

Διασκέδαση  

Ο επισκέπτης των Τρικάλων αναζητά την ηρεμία και τη χαλάρωση και όχι την ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Γι’ αυτό η ζωή εδώ κυλάει ήσυχα, το ίδιο και η διασκέδαση. Ο περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται στα Μεσαία Τρίκαλα, όπου οι επιλογές για διαμονή, φαγητό ή διασκέδαση είναι περισσότερες. Για καφέ, γλυκό και γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού -κυδώνι κατά προτίμηση- υπάρχει το «Ρόδον». 

Fondue σοκολάτας στο Λίθινο
Από τα πιο ενδιαφέροντα μαγαζιά είναι το «Λίθινο». Όμορφο ντεκόρ, συνδυασμός πέτρας και ξύλου, ζεστή ατμόσφαιρα και επιτραπέζια παιχνίδια. Μαζεύω την παρέα στη σοφίτα για να παίξουμε «Taboo» απολαμβάνοντας ένα καταπληκτικό fondue σοκολάτας! Έπειτα κατεβαίνουμε στο ισόγειο για ζεστά ρακόμελα στη μπάρα και κάπως έτσι περνά η νύχτα στην Ορεινή Κορινθία...   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης